Glutenvrije en zuivelvrije champignonsoep (lowcarb en paleo)

Snel en makkelijk te maken champignonsoep die glutenvrij en zuivelvrij is maar toch romig. In plaats van bloem gebruik je arrowroot. In plaats van gewone room kun je plantaardige room gebruiken. Ik gebruikte amandelroom. Om de soep nog iets voller en krachtiger te maken gebruik ik wat amandelpasta. Deze champignonsoep is lowcarb en paleo. Vegan als je groentebouilllon gebruikt.

Ben je op zoek naar een champignonsoep waar wel zuivel in zit? Kijk dan eens bij de champignonsoep met mascarpone. Deze is ook glutenvrij en bevat evenveel koolhydraten.

Ik heb ook twee Aziatische champignonsoepjes:

Lowcarb

Deze soep bevat nog best wat koolhydraten. De meeste koolhydraten worden geleverd door de champignons. Daarna volgt de ui. De amandelroom, amandelpasta en arrowroot leveren in vergelijking niet zoveel. Toch wordt arrowroot (en in mindere mate) amandelpasta gezien als koolhydraatbeperkt.

Ik zet deze soep wel ook onder de koolhydraatarme recepten. Ik heb namelijk ook een vergelijkbare sope met mascarpone. En die bevat per kom 2 gram minder koolhydraten.

Bouillon

Ik vind zelf kippenbouillon het lekkerst. Het liefst trek je die zelf van een hele kip, inclusief botten. Maar groentebouillon kan ook.

Je kunt kant en klare bouillon gebruiken. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Soort room

Eet je ‘gewoon’ zuivel? Neem dan gewone kookroom. Voor zuivelvrij kun je iedere plantaardige room nemen die jij kunt verdragen: bijvoorbeeld soja- of haverroom. Deze zijn gewoon bij de supermarkt te koop. Ik nam amandelroom.

Amandelroom

Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan soja- of haverroom.

Mijn favoriete online winkels zoals Puur Mieke, Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn minder geschikt, want gezoet en bevatten agave siroop.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij en paleo.

Lowcarb. ‘Officieel’ koolhydraatbeperkt, en niet strikt koolhydraatarm door de amandelpasta en de arrowroot. Maar als je de soep vergelijkt met de koolhydraatarme champignonsoep zie je dat het totaal aantaal koolhydraten gelijk is.

Vrij van (pseudo)granen of peulvruchten afhankelijk van de gekozen room.

Glutenvrije en zuivelvrije champignonsoep (lowcarb en paleo)

Marjolein
Basisrecept voor een romige champignonsoep die glutenvrij en zuivelvrij is en past in een lowcarb en paleo dieet. Als je de soep maakt met groentebouillon in plaats van kippenbouillon ook vegan.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Soepen
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 386 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 250 gr kastanjechampignons
  • 2 kleine uien of 1 als hij heel groot is
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flink handje verse tijm en een paar takjes voor de garnering
  • el arrowroot
  • 300 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 volle el amandelpasta
  • 200 ml plantaardige room ik had amandelroom
  • 2 x flinke scheut milde olijfolie

Bereiding
 

  • Snipper de ui. Bak in de soeppan glazig met een flinke scheut olie.
  • Pers de knoflook. Ris de tijmblaadjes van de steeltjes. Her en der een steeltje in de soep kan geen kwaad. Zeker de zachtere uiteinden niet.
  • Als de uien goed glazig zijn voeg je de knoflook toe. Daarna de tijm.
  • Snij ondertussen de champignons in net iets dikkere plakken dan hoe je ze straks wilt hebben. Ze slikken nog. Ik haal meestal 4 plakken uit een wat kleinere en 5 uit een wat grotere.
  • Ik bak de champignons het liefst in een aparte pan. Op hoog vuur en met een flinke scheut olie. Lekker rondom goed laten bruinen. En dan pas op het laatst de soep in.
    Ze krijgen dan mooie gekarameliseerde smaak en verliezen minder vocht. Heb je die ruimte niet, bak de champignons dan mee met de ui in de soeppan.
  • Maak een papje van de arrowroot met een beetje bouillon.
  • Blus de uien af met de rest van de bouillon. Warm op. Het mag zacht pruttelen. Voeg daarna het arrowroot papje toe.
  • Voeg de room toe en de amandelpasta. Roer tot het is opgelost.
  • Voeg een minuut of twee voor opdienen de champignons toe.
  • Schenk in kommen en garneer met wat losse tijm.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 386kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 39gr | Verzadigd vet: 24g | MO vet: 2g | EO vet: 11g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 1507IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 0.3µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 253mg | Magnesium: 26mg | Kalium: 828mg | Calcium: 100mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 44µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 254mg | Selenium: 39µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept