Glutenvrije en vegan brownies (zonder ei, met dadels en kastanjemeel)
Heerlijk smeuïge brownie zonder ei, zonder granen, zonder zuivel én zonder toegevoegde suiker. Dus niet alleen glutenvrij maar ook paleo en vegan. Deze brownies bevatten alleen dadels, pure cacao, kokosolie en wat kastanjemeel. En natuurlijk vloeistof. Ik neem zelf het liefst amandelmelk. Maar ik heb het ook uitgetest met water en dat ging goed. Uiteraard gebruik je ook nog wat zout en bakpoeder.
Medjoul dadels
De smeuïgheid komt van dadels. Neem wel Medjoul dadels. Die zijn extra zacht en lekker vol van smaak. Liefst ook biologische. Dadels nemen veel bestrijdingsmiddelen op én gewone dadels krijgen nogal eens een zwavelbad.
Je laat de dadels eerst een half uurtje weken. Daardoor worden ze nog dikker en voller. En als je ze dan maalt ontstaat een mooie dikke textuur die zorgt voor wat extra binding. Daarnaast gebruik ik kastanjemeel. Dat zijn noten met veel zetmeel, waardoor ze erg geschikt zijn in baksels waar je wat extra dikte en romigheid nodig hebt.
Kastanjemeel vervangen door amandelmeel?
Ik kan me voorstellen dat je geen kastanjes of kastanjemeel in huis hebt. Dan kun je dit niet zomaar vervangen door het vaker gebruikte amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk weinig zetmeel. Daardoor wordt je beslag droger en krijg je minder binding. Wil je met amandelmeel een brownie bakken? Neem dan deze brownie met dadels en amandelmeel, die is wel met ei.
Als je het kastanjemeel echt wilt vervangen dan zou ik cashewmeel nemen. Maar ik heb dat niet uitgetest.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, paleo en vegan. En natuurlijk net als al mij andere recepten glutenvrij.
Glutenvrije en vegan brownies (met dadels en kastanjemeel)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- brownie blik
- keukenmachine
Ingrediënten
- 300 gr Medjoul dadels = ongeveer 15
- 500 ml amandelmelk
- 100 ml kokosolie gesmolten
- 100 gr rauwe cacaopoeder
- 50 gr tamme kastanjemeel
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 tl zout Keltisch zee of roze Himalaya
Bereiding
- Ontpit de dadels en week ze een half uur in de amandelmelk.
- Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed het brownie blik met bakpapier.
- Meng de cacao met het meel, het zout en de bakpoeder
- Meng de dadels en de melk in de keukenmachine tot een dikke massa. Voeg het meel toe en meng tot een dik beslag.
- Schep het beslag in het blik en zet een uur in de oven.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!