| | | | |

Glutenvrije en vegan brownies (zonder ei, met dadels en kastanjemeel)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk smeuïge brownie zonder ei, zonder granen, zonder zuivel én zonder toegevoegde suiker. Dus niet alleen glutenvrij maar ook paleo en vegan. Deze brownies bevatten alleen dadels, pure cacao, kokosolie en wat kastanjemeel. En natuurlijk vloeistof. Ik neem zelf het liefst amandelmelk. Maar ik heb het ook uitgetest met water en dat ging goed. Uiteraard gebruik je ook nog wat zout en bakpoeder.

Medjoul dadels

De smeuïgheid komt van dadels. Neem wel Medjoul dadels. Die zijn extra zacht en lekker vol van smaak. Liefst ook biologische. Dadels nemen veel bestrijdingsmiddelen op én gewone dadels krijgen nogal eens een zwavelbad.

Je laat de dadels eerst een half uurtje weken. Daardoor worden ze nog dikker en voller. En als je ze dan maalt ontstaat een mooie dikke textuur die zorgt voor wat extra binding. Daarnaast gebruik ik kastanjemeel. Dat zijn noten met veel zetmeel, waardoor ze erg geschikt zijn in baksels waar je wat extra dikte en romigheid nodig hebt.

Kastanjemeel vervangen door amandelmeel?

Ik kan me voorstellen dat je geen kastanjes of kastanjemeel in huis hebt. Dan kun je dit niet zomaar vervangen door het vaker gebruikte amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk weinig zetmeel. Daardoor wordt je beslag droger en krijg je minder binding. Wil je met amandelmeel een brownie bakken? Neem dan deze brownie met dadels en amandelmeel, die is wel met ei.

Als je het kastanjemeel echt wilt vervangen dan zou ik cashewmeel nemen. Maar ik heb dat niet uitgetest.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, paleo en vegan. En natuurlijk net als al mij andere recepten glutenvrij.

Glutenvrije en vegan brownies (met dadels en kastanjemeel)

Marjolein
Heerlijke brownies met alleen maar dadels, cacao, kokosolie en een beetje kastanjemeel. Natuurlijk wel nog een flinke snuf zout en wat bakpoeder. Maar geen granen, geen ei, geen zuivel en geen toègevoegde suiker.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Weken en oven 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Paleo, Vegan
Trefwoord Out of the box, Pasen, Valentijnsdag
Gang Gebak & koekjes
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 18 stukjes
Calorieën 116 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • brownie blik
  • keukenmachine

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Ontpit de dadels en week ze een half uur in de amandelmelk.
  • Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed het brownie blik met bakpapier.
  • Meng de cacao met het meel, het zout en de bakpoeder
  • Meng de dadels en de melk in de keukenmachine tot een dikke massa. Voeg het meel toe en meng tot een dik beslag.
  • Schep het beslag in het blik en zet een uur in de oven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Genoemd aantal calorieën is voor één stukje. 

Voedingswaarde

Calorieën: 116kcal | Koolhydraten: 15gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 6gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 0.3g | EO vet: 1g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 26IU | Vitamine B1: 0.01mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.05mg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 0.01mg | Natrium: 73mg | Magnesium: 37mg | Kalium: 200mg | Calcium: 61mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 4µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 54mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven