Dunne pannenkoeken van boekweitmeel en kastanjemeel
Glutenvrij en zuivelvrij te maken
Super dunne glutenvrije pannenkoekjes van boekweitmeel en meel van tamme kastanjes. Zo dun dat je ze flensjes kunt noemen en zelfs bijna crêpes. Verder gebruik je alleen een ei, wat melk en een snufje zout. Ook zuivelvrij te maken. Ik nam amandelmelk. Dit is de pannenkoek die ik voor mezelf het meeste maak: heerlijk zacht en zoet van nature.
Deze flensjes tover je makkelijk om in een chique nagerecht, bijvoorbeeld voor je kerstdiner: flensjes met warme kersen en hangop. Echt een verwentoetje om mee te scoren!
Dunne glutenvrije flensjes
Deze pannenkoeken kun je zó dun bakken dat ze echt flensjes mogen heten. Zowel de boekweit als de kastanje zorgen ervoor dat de flensjes zacht en lichtzoet van smaak zijn. De structuur van het beslag is perfect, je merkt bijna niet dat het glutenvrij is. Kennelijk werkt de combinatie van verschillende soorten zetmeel heel goed.
En daarmee heb ik eindelijk glutenvrije pannenkoeken gebakken die zowel goedgekeurd zijn door mijn dochter als mijn man. En dat zegt wat want zij hebben tot nu toe alles ‘afgekeurd’. Gekke smaak (alleen boekweit), te droog (amandel en kokos), te dik (haver). Mijn man beschouwt zichzelf overigens ook als de pannenkoeken koning. Hij bakt met een echte crêpe pan, inclusief houten pannenkoeken spatel en pannenkoeken harkje…
Zuivelvrij
Ik heb deze flensjes de eerste keer gemaakt met volle melk (zuivel) en daarna nog een keer met amandelmelk. Beide keren waren ze lekker dun en niet brekerig.
Welke pan?
Als je goed bent in pannenkoeken bakken, en het vaak doet, kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Dieet en ‘vrij van’
Deze flensjes zijn glutenvrij, maar door de boekweit niet vrij van (pseudo)granen. Daardoor zijn ze niet paleo.
Deze flensjes zijn absoluut niet koolhydraatarm. Ik heb ze na lang aarzelen op koolhydraatbeperkt gezet. Maar hou er wel rekening mee dat niet iedereen boekweit en kastanje beschouwt als lowcarb. Ze zitten dus op het randje en misschien wel er overheen.

Glutenvrije en zuivelvrije boekweit kastanje pannenkoekjes
Benodigdheden
- kleine PFAS vrije bakpan PFASvrij zoals een Greenpan
- platte, brede spatel
- kom + garde
- soepopscheplepel
Ingrediënten
- 35 gr boekweitmeel
- 25 gr tamme kastanjemeel
- 250 ml melk, zuivel of plantaardig ik neem amandelmelk
- 1 ei
- snufje (Keltisch zee)zout
- roomboter of olie om mee te bakken
Bereiding
- Meng de melen met het zout in een kom. Voeg de helft van de melk toe en klop met de garde tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de rest van de melk toe en daarna het ei.
- Warm de pan op en doe er een klontje boter of een druppeltje olie in.
- Vul een soepopscheplepel tot bijna een centimeter onder de rand voor 5 superdunne flensjes en een halve centimeter voor 4 iets dikkere.
- Laat de bovenkant van het flensje helemaal stollen. Op stand 7 tot 7.5 inductie heb je daar ongeveer 3 minuten voor nodig.
- Draai om en bak de andere kant nog ongeveer 1,5 tot 2 minuten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Heerlijk dun en smaakvol! Inderdaad wel even wat langer wachten tot je ze omdraait.
Wow eindelijk echt lekkere glutenvrije pannenkoekjes! En ook heerlijk met amandelmelk, dankjewel Marjolein, top recept!
He wat leuk om jou hier te zien ♥️ graag gedaan, geniet ervan!