| | | | | |

Glutenvrije boekweit kastanje flensjes met warme kersen en hangop

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Dunne glutenvrije flensjes van boekweitmeel en meel van tamme kastanjes. Geserveerd met warme kersen en zelfgemaakte hangop. Geïnspireerd op de crêpe Suzette, maar dan glutenvrij en met kersen in plaats van mandarijn en karamel. Echt een verwen toetje. Dit nagerecht zou niet misstaan op een chique kerstdiner.

Ik heb ook uitgeprobeerd hoe dit beslag zich houdt als je plantaardige melk gebruikt. Ik nam amandelmelk en dat werkte ook prima. Hier vind je de foto’s van alleen de flensjes (zonder kersen en hangop).

Met dit recept als inspiratie heb ik later ook een flensjes toetje gemaakt zonder zuivel, ei, noten en granen. Helemaal ontworpen zodat het past in een AIP dieet: flensjes van bananenmeel met dadel kokosroom en warme appel. De onderdelen van het recept zijn natuurlijk prima uitwisselbaar. Zo kun je in plaats van de hangop de dadel kokosroom nemen, of juist alleen de flensjes of het fruit verwisselen.

Dunne glutenvrije flensjes

Deze pannenkoeken kun je zó dun bakken dat ze echt flensjes mogen heten. Het is een combinatie van boekweit, kastanje, volle melk en een ei. Zowel de boekweit als de kastanje zorgen ervoor dat de flensjes zacht en lichtzoet van smaak zijn. De volle melk zorgt ook nog eens voor een zachte romigheid. De structuur van het beslag is perfect, je merkt bijna niet dat het glutenvrij is. Kennelijk werkt de combinatie van verschillende soorten zetmeel heel goed.

En daarmee heb ik eindelijk glutenvrije pannenkoeken gebakken die zowel goedgekeurd zijn door mijn dochter als mijn man. En dat zegt wat want zij hebben tot nu toe alles ‘afgekeurd’. Gekke smaak (alleen boekweit), te droog (amandel en kokos), te dik (haver). Mijn man beschouwt zichzelf overigens ook als de pannenkoeken koning. Hij bakt met een echte crêpe pan, inclusief houten pannenkoeken spatel en pannenkoeken harkje…

Welke pan?

Als je goed bent in pannenkoeken bakken, en het vaak doet, kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.

Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).

Niet zuivelvrij

Hangop maak je van echte yoghurt. Daarom heb ik de flensjes voor de combinatie in dit toetje ook gemaakt met ‘gewone’ volle melk. Het hele recept is daarmee dus niet zuivelvrij. Maar ik heb ze ook met amandelmelk getest, dus de pannenkoekjes kunnen ook prima zuivelvrij gemaakt worden.

Het recept bevat een korte beschrijving van de hangop (hieronder, in de receptkaart). Elders op de site vind je ook een uitgebreidere uitleg over de hangop. Voor dit toetjesrecept laat ik de hangop overigens wel net wat langer hangen. Zodat je mooie, stevige bolletjes kunt maken met een ijsschep.

Grasgevoerde zuivel

Zelf heb ik jaren geen zuivel gegeten. Sinds kort eet ik weer grasgevoerde A2 melk en yoghurt. Dat is vrij van caseïne maar niet van koelmelkeiwitten. Je kunt hier ook geitenyoghurt gebruiken of lactosevrije yoghurt.

Ik bestel dat speciaal bij ‘Vlees van Ons’. Hun zuivel wordt gemaakt van de melk van een speciaal koeienras. Van dat ras heeft de zuivel een andere samenstelling van het eiwit caseïne. Gewone zuivel bevat A1 caseïne. En dat kan nog wel eens darmproblemen geven. Bij A2 caseïne ontstaan deze problemen niet of minder. Doordat de koeien ook nog eens vrij rond mogen grazen in natuurgebieden zijn ze grasgevoerd. En eten ze naast gras ook tal van kruiden. Dit zorgt ervoor dat de zuivel ook een stuk gezonder is dan de zuivel van graangevoerde koeien.

Ook eens grasgvoerde A2 yoghurt of grasgevoerde A2 melk proberen? Bestel dan nu met 10% welkomstkorting met de code Eetlekkeranders10.

Dieet en ‘vrij van’

Deze flensjes zijn glutenvrij, maar niet vrij van (pseudo)granen. Daardoor (en door de melk en hangop) zijn ze niet paleo.

Daarnaast heb ik ze op koolhydraatbeperkt gezet. Maar hou er wel rekening mee dat niet iedereen boekweit en kastanje beschouwt als lowcarb.

Glutenvrije boekweit kastanje flensjes met warme kersen en hangop

Marjolein
Heerlijke dunne glutenvrije flensjes van boekweitmeel en tamme kastanjemeel met volle melk en een eitje. Heerlijk als toetje met warme kersen en een bolletje stevige hangop.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Hangop 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 15 minuten
Vrij van A1 caseïne, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Glutenvrij
Trefwoord Kerst, Pannenkoek, Valentijnsdag
Gang Brood & deeg, Toetjes
Keuken Europees
Porties 4 tot 5 personen
Calorieën 451 kcal

Benodigdheden

  • vergiet + schone theedoek + kom
  • (steel)pannetje
  • kleine PFAS vrije bakpan PFASvrij zoals een Greenpan
  • platte, brede spatel
  • kom + garde
  • soepopscheplepel
  • ijsschep

Ingrediënten
  

Hangop

  • 1 liter yoghurt A2, geiten of lactosevrij

Flensjes

Kersen

  • 400 tot 500 gr kersen 2 doosjes uit de vriezer

Extra topping

  • erythritol poedersuiker

Bereiding
 

Hangop

  • Bereid minimaal 1,5 dag van tevoren de hangop voor. Wat langer dan normaal: je wilt de hangop net wat dikker maken om mooie bolletjes te kunnen scheppen.
  • Giet de yoghurt in een schone theedoek die je in een vergiet of zeef legt. De vergiet of zeef zet of hang je in een kom met genoeg ruimte eronder om het vocht op te vangen.
  • Zet in de koelkast of een hele koele kelder.
  • Pak de punten van de theedoek bij elkaar, til op en knijp het laatste vocht eruit.
  • Schep de hangop in een schaal en zet afgedekt weg tot gebruik.

Flensjes

  • Je kunt de pannenkoekjes warm houden op een bord dat je neerzet op pannetje met water dat je verwarmt maar niet laat koken. Dek af met een tweede bord ondersteboven. Maar je kunt de pannenkoekjes ook van tevoren maken en af laten koelen tot kamertemperatuur en later eten.
  • Meng de melen en het zout. Zorg ervoor dat er geen klompjes in het meel mengsel zitten.
  • Voeg de helft van de melk toe en mix tot alle klontjes weg zijn. Voeg dan de rest van de melk toe en mix weer. Voeg als laatste het ei toe.
  • Warm de pan op en doe er een klontje boter in.
  • Vul een soepopscheplepel tot bijna een centimeter onder de rand voor 5 superdunne flensjes en een halve centimeter voor 4 iets dikkere.
  • Laat de bovenkant van het flensje helemaal stollen. Op stand 7 inductie heb je daar ongeveer 3 minuten voor nodig. Draai om en bak de andere kant nog ongeveer 1,5 tot 2 minuten.

Kersen

  • Het gewicht aan kersen is afhankelijk van hoeveel flensjes je maakt/voor hoeveel personen. Neem ongeveer 100 gram kersen per persoon.
  • Bij verse kersen: was de kersen en ontpit ze. Diepvries: laat de kersen ontdooien.
  • Verwarm de kersen in een steelpannetje en steek ze met een platte spatel in grove stukken.
  • Giet het vocht af. Eventueel kun je dit in een sauskom opvangen.

Opdienen

  • Vouw een flensje dubbel en nog een keer tot een kwart punt. Vul aan de open kant met de kersen. Leg er een bolletje hangop op.
  • Strooi er poedersuiker over.
  • Dien aan tafel een sauskommetje op met het kersensap.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Het aantal calorieën is voor 1 persoon bij 5 pannenkoeken/porties en 500 gram kersen.

Voedingswaarde

Calorieën: 451kcal | Koolhydraten: 56gr | Eiwitten: 16gr | Vetten: 18gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 724IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 19mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 212mg | Magnesium: 87mg | Kalium: 1065mg | Calcium: 435mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 37µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 411mg | Selenium: 11µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven