Glutenvrije bananenmeel flensjes met warme appel en kokosroom (AIP, zuivelvrij, zonder ei, granen en noten)
Heerlijk zoete pannenkoekjes van bananenmeel, kokosmelk en een klein beetje tapioca. Zo lekker dun en knapperig aan de randjes dat ik ze flensjes genoemd heb, maar crêpes zou ook passend zijn. Eigenlijk een soort crêpes Suzettes, maar dan glutenvrij én zuivelvrij én zonder ei, zaden en noten. Dat maakt ze zeer geschikt voor een AIP dieet. Geserveerd met gebakken stukjes appel en bolletjes kokosroom met honing en kaneel. Heerlijk als ontbijt maar óók als chique nagerecht voor het kerstdiner.
Variant op de flensjes met kersen
Ik heb dit receptje gemaakt als variatie op de glutenvrije flensjes met warme kersen. Het fruit is inwisselbaar. Alle andere ingrediënten zijn aangepast om het zowel paleo als AIP proof te maken. In het ‘kersenrecept’ bevatten de pannenkoekjes pseudograan (boekweit), noten (kastanje) en ei. Dat is vervangen door banaan, kokos en tapioca. De ‘roombolletjes’ van het kersenrecept bevatten zuivel (hangop van yoghurt). Dat is hier vervangen door kokosroom met dadel en honing.
Pannenkoeken zonder ei
Omdat dit recept speciaal is gemaakt voor paleo en het striktere AIP dieet is het zuivelvrij, maar ook zonder ei. Het beetje binding komt van een theelepeltje tapioca. Dat bindt het beslag al voordat het de pan ingaat. Het lijkt daardoor wat dik, maar als je pan niet te heet is kun je het perfect laten uitlopen tot dunne pannenkoekjes.
Welke pan?
Als je goed bent in pannenkoeken bakken, en het vaak doet, kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van affiliate linkLe Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze affiliate linkGreenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Dieet en ‘vrij van’
AIP en paleo. Vegan als je de honing vervangt door maple syrup en een extra dadel.
Dit recept bevat suiker in de vorm van honing, dadels en kokosbloesemsuiker. En is in de verste verte dus niet lowcarb.

Glutenvrije bananenmeel flensjes met warme appel (AIP, zonder ei, granen, noten, zaden en zuivel)
Benodigdheden
- affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan PFASvrij zoals een Greenpan
- platte, brede spatel
- kom + garde
- soepopscheplepel
- affiliate link(kleine) keukenmachine of staafmixer
- ijsschep
Ingrediënten
Flensjes
- 20 gr bananenmeel
- 1 tl tapioca
- 200 ml kokosmelk mag gewoon uit een pakje
- flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- kokosolie om in te bakken
Roombolletjes
- 100 gr kokosroom dikke, uit blik
- 1 tl rauwe honing
- 1 Medjoul dadels
- ½ tl kaneel
- ¼ tl Bourbon vanille poeder
Appel
- 1 el affiliate linkkokosbloesemsuiker
- 1 tl rauwe honing
- 1 appel
- kokosolie om in te bakken
Voor vegan
- 1 extra Medjoul dadels vervangt honing bij kokosroom
- 1 el ahornsiroop vervangt honing bij appel
Bereiding
Roombolletjes
- Begin al een aantal dagen van tevoren door een blik kokosmelk in de koelkast te zetten. Eventueel omgekeerd. De room scheidt zich van het water. Je hebt in dit recept echt dikke, stijve room nodig.
- Schep de room uit het blik. Snij de dadel in zo klein mogelijke stukjes erbij. Voeg de honing, vanille en kaneel toe. Meng tot een gladde massa.
- Zet in de koelkast om weer op te stijven. Eventueel een kwartiertje voor je het gerechtje serveert in de vriezer, maar niet langer. Anders krijg je al ijskristallen.
Flensjes
- Meng het meel met de tapioca en het zout. Zorg dat er geen klompjes meel meer in zitten
- Voeg de helft van de melk toe en klop tot een glad beslag. Voeg dan de rest van melk toe en mix weer glad.
- Warm de pan op. Doe er een klein beetje olie in. Echt maar een klein beetje. Als je pan te vet is is het moeilijker het beslag dun uit te laten lopen.
- Schep een soepopscheplepel vol tot een millimeter of 3 onder de rand. Laat zo breed mogelijk uitlopen in de pan. Draai de pan alle kanten op om het beslag nog wat meer uit te laten lopen. Als het ergens te dik blijft liggen kun je dat wat uitvlakken met de spatel.
- Geef minimaal 3 minuten de tijd voor je draait. Geef daarna de andere kant ook voldoende tijd. Deze pannenkoeken mogen wat langer dan andere pannenkoeken.Ik werk op stand 7.5 inductie (inductie gaat tot 9). Je kunt er eventueel voor kiezen om op nog iets hoger vuur te bakken voor meer knapperigheid. Maar omdat het beslag vrij dik moet je de pan dan weer wat af laten koelen voordat je de tweede pannenkoek bakt! Anders stolt het beslag te snel.
Appel
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes.
- Warm de pan op. Je kunt dezelfde gebruiken als voor de flensjes. Maar als je het geen probleem vindt om tegelijk de pannnenkoeken én de appel te bakken, dan neem je een tweede pan.
- Doe wat olie in de pan en bak de appels zo'n 3 tot 4 minuten.
- Voeg de suiker toe en laat nog een minuut of 2 bakken.
- Zet het vuur uit en voeg nog wat honing toe.
Serveren
- Maak 2 borden op. Vouw daarvoor de flensjes 2x dubbel tot een 'taartpunt'. Schep de appel ertussen. Leg op ieder flensje een bolletje kokosroom met de ijsschep.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!