| | | |

Gevulde kastanje champignons met blauwe kaas

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Ontzettend lekker en makkelijk voorgerechtje van kastanje champignons gevuld met blauwe kaas uit de oven. Klassiek met honing en tijm, ik geef er een kleine twist aan met wat granaatappelpitjes. Perfect voor een diner met meerdere gangen, zoals met Kerst.

Kastanje champignons

Neem zo groot mogelijk champignons. Ze verliezen nog wat vocht en krimpen aanzienlijk. Ik had zelf 8 grote van een pak van 400 gram waar er in totaal 9 in zaten.

Blauwe kaas: niet zuivelvrij

Dit recept is niet goed zuivelvrij te maken. Blauwe kaas is wél te koop zonder koemelk en weinig tot geen lactose. Ik gebruik zelf het liefst Roquefort. Eet jij wel gewone zuivel? Dan is iedere jonge, maar wel een beetje harde blauwschimmelkaas geschikt. Liefst het soort dat je kunt verkruimelen, bijvoorbeeld Gorgonzola (van koemelk).

Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.

Roquefort is schapenkaas

Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.

Blauwschimmelkaas is sinds ik weer zuivel eet mijn favoriet. Ik heb voor dit recept Roquefort gebruikt. Dat is schapenkaas. Meestal dus ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.

Roquefort bevat weinig tot geen lactose

Echte Roquefort is ook lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.

Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0.

Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor sommige jonge kazen zoals Roquefort. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij.

Lowcarb als je vloeibare zoetstof gebruikt in plaats van honing. Granaatappelpitjes zijn eigenlijk koolhydraatbeperkt. Je gebruikt er maar weinig van, maar wil je echt alleen koolhydraatarme ingrediënten gebruiken? Neem dat walnoten.

Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Koemelkvrij met Roquefort. Lactosegehalte met Roquefort zeer laag, niet altijd gegarandeerd vrij.

Gevulde kastanje champignons met blauwe kaas en granaatappelpitjes

Marjolein
Makkelijk te maken voorgerechtje. De oven doet eigenlijk al het werk. En toch staat het super chique en gezellig. Perfect voor een diner met meerdere gangen, zoals met Kerst.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen
Gang Hartige snacks, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 4 personen
Calorieën 152 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 8 kastanje champignons GROTE! zo'n 400gram in totaal
  • 150 gr blauwschimmelkaas ik had Roquefort, bij intoleranties voor zuivel: zie tekst boven het recept
  • 4 takjes tijm
  • 4 tl rauwe honing
  • 2 el granaatappelpitjes mag uit de vriezer

Voor lowcarb (kha+khb)

  • siroop met zoetstof bv, Holy Hon en GEEN honing (let op: sommige siropen bevatten moutextract en zijn niet glutenvrij)

Voor koolhydraatarm (kha)

  • 1 handje walnoten GEEN granaatappelpitjes

Bereiding
 

  • Ontdooi de granaatappelpitjes. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Warm de oven voor op 180 graden
  • Haal de steeltje uit de champignons. Die gebruik je niet meer. Leg de hoedjes omgekeerd op je werkblad.
  • Vul de binnenkant met de kaas. Zorg dat de hoedjes niet scheuren. Verdeel de tijm en de pitjes over de kaas.
  • Zet een half uur in de oven. Check na 20 en 25 minuten.
  • Haal uit de oven, leg op de borden. Maak af met de honing

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van blauwe kaas als je geen koemelk, lactose of A1 caseïne eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 152kcal | Koolhydraten: 3gr | Eiwitten: 9gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 1g | EO vet: 3g | Vezels: 0.4gr | Vitamine A: 440IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.3µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 0.04µg | Vitamine E: 0.01mg | Natrium: 681mg | Magnesium: 17mg | Kalium: 221mg | Calcium: 260mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 29µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 196mg | Selenium: 16µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven