Gestoofde prei met mosterd en groene peper

Heerlijk bijgerechtje van gestoofde prei in een roomsausje met mosterd en groene pepertjes. Voor de room kun je ‘gewone’ kookroom gebruiken of kiezen voor zuivelvrij.

Groene peper

Met groene peper bedoel ik de verse pepertjes waar witte en zwarte peper van gemaakt wordt. Niet de groene Spaanse of chilipeper (de nachtschade).

Amandelroom

De prei kun je stoven in ‘gewone’ kookroom of iedere plantaardige room die je zelf het liefst gebruikt.

Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

‘Vrij van’ zuivel, peulvruchten of (pseudo)granen afhankelijk van de gekozen room.

Gestoofde prei met mosterd en groene pepertjes

Marjolein
Heerlijk bijgerechtje van gestoofde prei in een roomsausje met mosterd en groene pepertjes.
5 van 1 stem
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Herfst en winter, Kerst, Stoofpot
Gang Bijgerechten
Keuken Europees, Frans
Porties 2 personen
Calorieën 209 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 prei
  • scheutje witte azijn of appelciderazijn
  • 2 el mosterd
  • 2 tl groene peper korrels
  • 1 el (grasgevoerde) roomboter of een extra el olijfolie
  • 1 el milde olijfolie
  • 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom

Bereiding
 

  • Snij de prei in grove stukken en was het zand eruit.
  • Warm de eerste pan op en doe er een scheut olie in. Bak op hoog vuurde prei rondom op redelijk hoog vuur.
  • Blus af met de azijn. Voeg de boter, de room, de mosterd en de pepertjes toe. Laat 15 tot 20 minuten zachtjes stoven.

Voedingswaarde

Calorieën: 209kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept