Geroosterde kikkererwten
Je kunt kikkererwten heel eenvoudig roosteren in de oven. Dan worden ze knapperig en krokant. En je kunt zelf kiezen welke kruiden je daarbij gebruikt. Denk aan je favoriete chips smaak en probeer die na te maken. Zo heb je een lekkere en simpele, gezonde snack ter vervanging van chips of borrelnoten.
Paprikachips smaak
De simpelste smaak voor geroosterde kikkererwten is paprikapoeder met zout. Dit kan je wat pittiger maken met cayenne poeder of chiliflakes. Of wat kruidiger met een harissa mix (paprika, chili, komijn en koriander).
Cheese onion chips smaak
Cheese onion kikkererwten maak ik met edelgist en uienpoeder. Edelgist is inactieve gist en het heeft een hele mooie zoutige, umami smaak. Strooi de edelgist pas na het roosteren op de kikkererwten. Als je het te veel verhit verliest het voedinsgwaarde.
Mediterraan
Een mediterraan smaakje krijg je al snel met tijm, oregano, salie of rozemarijn.
Zoete kikkererwten
Maar ook met een zoetje zijn ze lekker, bijvoorbeeld met wat kaneel en erythritol poedersuiker. Of anijs, venkel, koek- en speculaaskruiden. Heb je zomaar een kruidnoten of pepernoten smaak voor Sinterklaas.
Dieet en ‘vrij van’
Kikkererwten passen niet in een paleo dieet en ze zijn niet low FODMAP. Kikkererwten zijn ook niet koolhydraatarm maar passen wel in een koolhydraatbeperkt dieet (15 gr khd per 100 gram). Let wel goed op je dagwaarden.
Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Let op: de kruidensmaakjes zijn absoluut niet allemaal geschikt. Let goed op de aanpassingen hieronder en in de ingrediëntenlijst.
Voor ‘vrij van’ nachtschade geen varianten met paprikapoeder of harissa/chili.
Laag oxalaat
Voor laag oxalaat kun je geen specerijen gebruiken. Van de groene kruiden zijn tijm en rozemarijn in kleine hoeveelheden het meest geschikt (niet meer dan een theelepel pp).
Laag salicylaat
Voor laag salicylaat gebruik je geen specerijen en geen olijfolie, alleen zout. Bieslook en peterselie kun je op zich wel gebruiken maar let dan op met bakken. Deze verse kruiden kunnen snel verbranden. Om te roosteren kun je zonnebloem- of koolzaadolie gebruiken.
Geroosterde kikkererwten
Benodigdheden
- oven op 200 graden, bakplaat, bakpapier
- vergiet, keukenpapier
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten
- 2 el milde olijfolie
- 1/2 tl zout
Varianten (denk aan chips smaken)
Paprika
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
Hot & spicy
- ½ tl Harissa kruidenmix
- of ½ tl chilivlokken
- ½ tl zout
Cheese onion
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl uienpoeder +
- ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 1 tl edelgistvlokken na roosteren
Mediterraan
- snufje oregano
- snufje tijm
- ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
Zoete popcorn
- ½ tl kaneel
- ½ tl venkelzaad
- ¼ tl erythritol poedersuiker
Laag histamine
- kikkererwten vers of pot, liever niet uit blik
- variant GEEN chili, harissa
- nigella sativa GEEN kaneel, venkel
Laag oxalaat
- zout GEEN kruiden en specerijen, alleen zout
Laag salicylaat
- zout GEEN kruiden, geen specerijen, alleen zout
- zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie
'Vrij van' nachtschade
- variant GEEN paprika en harissa/chili
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
- Was de kikkererwten in een vergiet. Laat uitlekken en dep goed droog met wat keukenpapier.
- Meng ze in een kom met de milde olijfolie. Strooi de kruiden van je gekozen variant erover.
- Leg de kikkererwten op de bakplaat. Zet ze in de oven voor 25 minuten. Halverwege even omschudden of roeren.
- Nog niet knapperig? Dan mogen ze wat langer. Iedere oven is toch net weer een beetje anders.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!