Geroosterde kikkererwten

Je kunt kikkererwten heel eenvoudig roosteren in de oven. Dan worden ze knapperig en krokant. En je kunt zelf kiezen welke kruiden je daarbij gebruikt. Denk aan je favoriete chips smaak en probeer die na te maken. Zo heb je een lekkere en simpele, gezonde snack ter vervanging van chips of borrelnoten.

Paprikachips smaak

De simpelste smaak voor geroosterde kikkererwten is paprikapoeder met zout. Dit kan je wat pittiger maken met cayenne poeder of chiliflakes. Of wat kruidiger met een harissa mix (paprika, chili, komijn en koriander).

Cheese onion chips smaak

Cheese onion kikkererwten maak ik met edelgist en uienpoeder. Edelgist is inactieve gist en het heeft een hele mooie zoutige, umami smaak. Strooi de edelgist pas na het roosteren op de kikkererwten. Als je het te veel verhit verliest het voedinsgwaarde.

Mediterraan

Een mediterraan smaakje krijg je al snel met tijm, oregano, salie of rozemarijn.

Zoete kikkererwten

Maar ook met een zoetje zijn ze lekker, bijvoorbeeld met wat kaneel en erythritol poedersuiker. Of anijs, venkel, koek- en speculaaskruiden. Heb je zomaar een kruidnoten of pepernoten smaak voor Sinterklaas.

Dieet en ‘vrij van’

Kikkererwten passen niet in een paleo dieet en ze zijn niet low FODMAP. Kikkererwten zijn ook niet koolhydraatarm maar passen wel in een koolhydraatbeperkt dieet (15 gr khd per 100 gram). Let wel goed op je dagwaarden.

Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden. Let op: de kruidensmaakjes zijn absoluut niet allemaal geschikt. Let goed op de aanpassingen hieronder en in de ingrediëntenlijst.

Voor ‘vrij van’ nachtschade geen varianten met paprikapoeder of harissa/chili.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Gebruik liefst kikkererwten uit een pot.

De harissa kruiden en chili flakes of cayenne poeder kun je niet gebruiken. Gebruik gewone paprikapoeder (SIGHI 0) en geen gerookte of pittige. De mediterrane kruiden zijn veilig.

Laag oxalaat

Voor laag oxalaat kun je geen specerijen gebruiken. Van de groene kruiden zijn tijm en rozemarijn in kleine hoeveelheden het meest geschikt (niet meer dan een theelepel pp).

Laag salicylaat

Voor laag salicylaat gebruik je geen specerijen en geen olijfolie, alleen zout. Bieslook en peterselie kun je op zich wel gebruiken maar let dan op met bakken. Deze verse kruiden kunnen snel verbranden. Om te roosteren kun je zonnebloem- of koolzaadolie gebruiken.

Geroosterde kikkererwten

Hartige, gezonde snack die zo klaar is. Even kruiden en de oven doet verder al het werk voor je. Gezonder dan een handje borrelnoten of een zak chips. En super lekker! Kan ook mee naar school.
No ratings yet
Voorbereiding 2 minuten
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 27 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag oxalaat, Laag salicylaat, Vegan
Trefwoord Basisrecept
Gang Bijgerechten, Hartige snacks
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 2 porties
Calorieën

Benodigdheden

  • oven op 200 graden, bakplaat, bakpapier
  • vergiet, keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 el milde olijfolie
  • 1/2 tl zout

Varianten (denk aan chips smaken)

    Paprika

    • ½ tl paprikapoeder
    • ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee

    Hot & spicy

    Cheese onion

    • ½ tl knoflookpoeder
    • ½ tl uienpoeder +
    • ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
    • 1 tl edelgistvlokken na roosteren

    Mediterraan

    • snufje oregano
    • snufje tijm
    • ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee

    Zoete popcorn

    • ½ tl kaneel
    • ½ tl venkelzaad
    • ¼ tl erythritol poedersuiker

    Laag histamine

    • kikkererwten vers of pot, liever niet uit blik
    • variant GEEN chili, harissa
    • nigella sativa GEEN kaneel, venkel

    Laag oxalaat

    • zout GEEN kruiden en specerijen, alleen zout

    Laag salicylaat

    • zout GEEN kruiden, geen specerijen, alleen zout
    • zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie

    'Vrij van' nachtschade

    • variant GEEN paprika en harissa/chili

    Bereiding
     

    • Warm de oven voor op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
    • Was de kikkererwten in een vergiet. Laat uitlekken en dep droog met wat keukenpapier.
    • Meng ze in een kom met de milde olijfolie. Strooi de kruiden van je gekozen variant erover.
    • Leg de kikkererwten op de bakplaat. Zet ze in de oven voor 25 minuten. Halverwege even omschudden of roeren.

    Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

    Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

    Delen op Facebook Pin recept Vragen?

    Laat een antwoord achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept