|

Geroosterde courgette en knapperige kikkererwten met dip van aubergine en tahin (lowcarb en vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk smaakvol Mediterraan gerechtje voor de lunch of als bijgerecht. Met groente, kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. Erg makkelijk te maken, want zowel de courgette als de kikkererwten en de aubergine rooster je in de oven. Dat geeft extra smaak en de courgette en de kikkererwten worden heerlijk knapperig. Van de aubergine maak je een smeuïge dip, ook wel bekend als baba ganoush. Daarover gaat de zachte courgette en je topt het geheel af met knapperige kikkererwten gemarineerd in harissakruiden. Kikkererwten zijn lowcarb, niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt

Als je alleen de aubergine dip wilt maken: dit is het recept voor baba ganoush.

Courgette

Je roostert de courgette waardoor het een extra smaakje krijgt wat je niet lkrijgt als je bakt. Lekker gewenteld in heerlijke specerijen en besprenkeld met olie.

Kikkererwten

Je gebruikt kikkererwten die al gekookt zijn. Deze mag je natuurlijk helemaal zelf klaarmaken maar kikkererwten uit blik of pot werken ook prima. Door ze te roosteren worden ze lekker knapperig. Bijna een beetje als borrelnoten! Het uienpoeder combineert het geweldig met de smaak van de kikkererwten.

Aubergine dip

De geroosterde courgette en kikkererwten leg je op een bedje van baba ganoush. Dat is een smeuïge aubergine dip die perfect combineert met alle ander smaken. Je roosterde de aubergine net als de courgette en de kikkererwten gewoon in de oven. In zijn geheel. Als hij zacht is kun je hem even laten afkoelen en daarna het velletje eraf trekken. Het vruchtvlees is dan heerlijk zacht geworden. Als je de aubergine wat eerder de oven in doet dan de rest, heb je de perfecte timing om er nog even een dip van te maken.

Tahin

Een belangrijk ingrediënt van de auberginedip is tahin (of tahini). Dat is sesampasta. Het wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.

Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, lowcarb en vegan. Koolhydraatbeperkt door de kikkererwten. Zonder kikkererwten is het gerecht wél strikt koolhydraatarm. Niet paleo door de kikkererwten (peulvrucht) en de aubergine (nachtschade).

Geroosterde courgette en kikkererwten met aubergine dip

Marjolein
Heerlijke combinatie van zachte courgette en knapperige kikkererwten uit de oven. Op een dip van aubergine, oftewel: baba ganoush.
5 van 2 stemmen
Vooraf 30 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Libanees, Middenoosters, Tunesisch
Porties 2
Calorieën 274 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Aubergine dip

Courgette

  • 1 courgette
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • scheutje milde olijfolie

Kikkererwten

  • 200 gr kikkererwten
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
  • flinke snufje (Keltisch zee)zout
  • scheutje milde olijfolie

Bereiding
 

  • Warm de oven. voor op 220 graden. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Leg het rooster in de oven, op een redelijk hoog niveau. De bakplaat komt straks daaronder, net iets onder het midden.
  • Was de aubergine, dep droog en leg op het rooster. Zet de timer op 20 minuten.
  • Was en snij de courgette in stukjes. Meng met de olie en de kruiden.
  • Giet de kikkererwten af, dep droog op keukenpapier. Meng met de olie en de kruiden.
  • Leg de courgette en de kikkererwten los van elkaar op de bakplaat. Als de timer gaat kunnen ze de oven in. Draai de aubergine om. Zet de timer op 10 minuten.
  • Haal de aubergine uit de oven en laat afkoelen. De courgette en de kikkererwten mogen nog 15 minuten langer.
  • Haal het velletje van de aubergine. Snij in grove stukken en doe in de keukenmachine. Pers de knoflook en voeg alle ingrediënten voor de dip toe. Blend tot een zachte mousse.
  • Smeer de dip uit op twee borden. Verdeel de courgette en de kikkererwten erover.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

De aubergine moet in totaal 30 minuten de oven in. De kikkererwten en de courgette mogen allebei net iets korten, zo’n 25 minuten. Dat zou eventueel allemaal tegelijk kunnen. De handelingen bij de instructies lijken wat ingewikkeld. Maar met deze volgorde krijg je de kans om de aubergine dip te maken en daarna de courgette en de kikkererwten er nog over te kunnen doen als ze warm zijn.

Voedingswaarde

Calorieën: 274kcal | Koolhydraten: 31gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 6gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 2g | EO vet: 2g | Vezels: 17gr | Vitamine A: 1072IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 28mg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 427mg | Magnesium: 110mg | Kalium: 1171mg | Calcium: 114mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 250µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 286mg | Selenium: 6µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven