Geroosterde courgette en knapperige kikkererwten met dip van aubergine en tahin (lowcarb en vegan)
Heerlijk smaakvol Mediterraan gerechtje voor de lunch of als bijgerecht. Met groente, kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. Erg makkelijk te maken, want zowel de courgette als de kikkererwten en de aubergine rooster je in de oven. Dat geeft extra smaak en de courgette en de kikkererwten worden heerlijk knapperig. Van de aubergine maak je een smeuïge dip, ook wel bekend als baba ganoush. Daarover gaat de zachte courgette en je topt het geheel af met knapperige kikkererwten gemarineerd in harissakruiden. Kikkererwten zijn lowcarb, niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt
Als je alleen de aubergine dip wilt maken: dit is het recept voor baba ganoush.
Courgette
Je roostert de courgette waardoor het een extra smaakje krijgt wat je niet lkrijgt als je bakt. Lekker gewenteld in heerlijke specerijen en besprenkeld met olie.
Kikkererwten
Je gebruikt kikkererwten die al gekookt zijn. Deze mag je natuurlijk helemaal zelf klaarmaken maar kikkererwten uit blik of pot werken ook prima. Door ze te roosteren worden ze lekker knapperig. Bijna een beetje als borrelnoten! Het uienpoeder combineert het geweldig met de smaak van de kikkererwten.
Aubergine dip
De geroosterde courgette en kikkererwten leg je op een bedje van baba ganoush. Dat is een smeuïge aubergine dip die perfect combineert met alle ander smaken. Je roosterde de aubergine net als de courgette en de kikkererwten gewoon in de oven. In zijn geheel. Als hij zacht is kun je hem even laten afkoelen en daarna het velletje eraf trekken. Het vruchtvlees is dan heerlijk zacht geworden. Als je de aubergine wat eerder de oven in doet dan de rest, heb je de perfecte timing om er nog even een dip van te maken.
Tahin
Een belangrijk ingrediënt van de auberginedip is tahin (of tahini). Dat is sesampasta. Het wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.
Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, lowcarb en vegan. Koolhydraatbeperkt door de kikkererwten. Zonder kikkererwten is het gerecht wél strikt koolhydraatarm. Niet paleo door de kikkererwten (peulvrucht) en de aubergine (nachtschade).

Geroosterde courgette en kikkererwten met aubergine dip
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- rooster
- bakplaat
- knoflookpers
Ingrediënten
Aubergine dip
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen, sap van
- 1 el tahin sesampasta
- 2 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl paprikapoeder gerookt
- 1 el chilivlokken
- 1 el extra vierge olijfolie
- snufje (Keltisch zee)zout
Courgette
- 1 courgette
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl knoflookpoeder
- scheutje milde olijfolie
Kikkererwten
- 200 gr kikkererwten
- 2 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- flinke snufje (Keltisch zee)zout
- scheutje milde olijfolie
Bereiding
- Warm de oven. voor op 220 graden. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Leg het rooster in de oven, op een redelijk hoog niveau. De bakplaat komt straks daaronder, net iets onder het midden.
- Was de aubergine, dep droog en leg op het rooster. Zet de timer op 20 minuten.
- Was en snij de courgette in stukjes. Meng met de olie en de kruiden.
- Giet de kikkererwten af, dep droog op keukenpapier. Meng met de olie en de kruiden.
- Leg de courgette en de kikkererwten los van elkaar op de bakplaat. Als de timer gaat kunnen ze de oven in. Draai de aubergine om. Zet de timer op 10 minuten.
- Haal de aubergine uit de oven en laat afkoelen. De courgette en de kikkererwten mogen nog 15 minuten langer.
- Haal het velletje van de aubergine. Snij in grove stukken en doe in de keukenmachine. Pers de knoflook en voeg alle ingrediënten voor de dip toe. Blend tot een zachte mousse.
- Smeer de dip uit op twee borden. Verdeel de courgette en de kikkererwten erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!