Geroosterde courgette en kikkererwten met aubergine dip (baba ganoush)
Vegetarisch gerechtje voor de lunch of als bijgerecht met heerlijke smaakcombinaties uit het Midden-Oosten. Erg makkelijk te maken, want zowel de courgette als de kikkererwten en de aubergine rooster je in de oven. Van de aubergine maak je een heerlijke dip, ook wel bekend als baba ganoush. Daarover gaat de zachte courgette en je topt het geheel af met knapperige kikkererwten.
Als je alleen de aubergine dip wilt maken: dit is het recept voor baba ganoush.
Tahin
Een belangrijk ingrediënt van de auberginedip is tahin (of tahini). Dat is sesampasta. Het wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.
Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van affiliate linknut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt door de kikkererwten. Zonder kikkererwten is het gerecht koolhydraatarm. Het gerecht is niet paleo door de kikkererwten en de aubergine.

Geroosterde courgette en kikkererwten met aubergine dip
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- rooster
- bakplaat
- affiliate linkPFAS vrij bakpapier
- affiliate link(kleine) keukenmachine
- knoflookpers
Ingrediënten
Aubergine dip
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen, sap van
- 1 el affiliate linktahin sesampasta
- 2 tl korianderzaad
- 1 tl affiliate linkkomijnzaad gemalen
- 1 tl paprikapoeder gerookt
- 1 el chilivlokken
- 1 el extra vierge olijfolie
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Courgette
- 1 courgette
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl knoflookpoeder
- scheutje milde olijfolie
Kikkererwten
- 200 gr kikkererwten
- 2 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder liefst gerookt
- flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- scheutje milde olijfolie
Bereiding
- Warm de oven. voor op 220 graden. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Leg het rooster in de oven, op een redelijk hoog niveau. De bakplaat komt straks daaronder, net iets onder het midden.
- Was de aubergine, dep droog en leg op het rooster. Zet de timer op 20 minuten.
- Was en snij de courgette in stukjes. Meng met de olie en de kruiden.
- Giet de kikkererwten af, dep droog op keukenpapier. Meng met de olie en de kruiden.
- Leg de courgette en de kikkererwten los van elkaar op de bakplaat. Als de timer gaat kunnen ze de oven in. Draai de aubergine om. Zet de timer op 10 minuten.
- Haal de aubergine uit de oven en laat afkoelen. De courgette en de kikkererwten mogen nog 15 minuten langer.
- Haal het velletje van de aubergine. Snij in grove stukken en doe in de keukenmachine. Pers de knoflook en voeg alle ingrediënten voor de dip toe. Blend tot een zachte mousse.
- Smeer de dip uit op twee borden. Verdeel de courgette en de kikkererwten erover.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!