| | | |

Gepofte kastanjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gepofte kastanjes! Heerlijk geroosterd, zo uit de oven of uit het haardvuur. Ik heb hier een recept met boter (of olie) en wat zout. Maar helemaal naturel zijn ze ook heerlijk.

Herfst = lekker!

Ondanks de regen hou ik zo van de herfst! En omdat bij mij bijna alles om eten draait heeft dat een culinaire reden: al die lekkere gerechtjes die echt bij de herfst horen. Zoals tamme kastanjes! Vanaf begin oktober kijk ik ernaar uit. En dan is het ineens zo ver. Verzamelen! En hoewel ik elk jaar wel wat nieuwe recepten verzin doe ik altijd hetzelfde met de eerste: poffen.

Wat is een tamme kastanje?

Een tamme kastanje is een noot, net als een hazelnoot, beukennootjes of eikels. Een tamme kastanje bevat vrij veel suikers en zetmeel. Een deel van de suikers bestaat uit galactanen. Kastanjes zijn daardoor een FODMAP. Sommige mensen kunnen deze suikers moeilijk verteren en krijgen buikpijn (vergelijkbaar met een lactose intolerantie).

Maar de meeste mensen hebben geen last van deze suikers. Het is juist door de zetmelen goed te gebruiken als glutenvrij meel. Bijvoorbeeld om pannenkoeken mee te bakken zoals deze superdunne flensjes met boekweit en kastanje.

Tamme kastanjes en de bolster met dunne stekels
Welk deel van de kastanje is eetbaar?

Een tamme kastanje bestaat uit 3 delen:

 1. De bolster: dat is de stekelige buitenste schil
 2. De binnenste schil: dat is het gladde, bruine omhulsel met een lichte ronde vlek
 3. De noot: dat is de zachte binnenkant

Wat je eet is de zachte binnenkant. De stekelige buitenste schil gebruik je helemaal niet. Die krijg je er ook niet bij als je ze koopt. En als je ze zelf verzamelt laat je deze achter in het bos. Vaak is de schil ook al opengebarsten als de kastanjes op de grond liggen.

De binnenste bruine schil laat je erom zitten tot je de kastanjes gaat eten. Deze schil kun je verwijderen vlak voordat je de kastanje gaat bereiden of erna. Je kunt kastanjes bijvoorbeeld eerst pellen en daarna koken of bakken. Maar je kunt ze ook in de schil koken of poffen en daarna pas de schil eraf halen. Dat laatste doe ik in dit recept.

Recept tamme kastanjes poffen

De eerste kastanjes van het jaar zie ik altijd liggen langs de kant van de weg. Als ik een rondje loop met de hond. Snel oprapen voordat ze plat gereden worden. Die gaan meteen de oven in om te poffen. En dan steevast mijn vingers branden omdat ik geen geduld heb om even 5 minuten te wachten tot ze afgekoeld zijn.

De meest gebruikte manier om kastanjes te poffen is ze aan de onderkant kruislings in te snijden. Vervolgens in een ruime schaal of gewoon op de bakplaat de oven in. Twintig à dertig minuten op 200 tot 220 graden. Hier pof ik ze ook op deze manier. Maar ik voeg als extraatje wat boter en zout toe. Milde olijfolie kan ook.

Waar koop je kastanjes?

Kastanjes kun je in het seizoen meestal wel krijgen op je lokale markt. Verder kun je doen zoals ik: rapen op een plek waar ze anders toch verloren gaan. In mijn geval valt het grootste deel van de kastanjes op de grond waar de boom staat. Een klein overhangend deel belandt in de aangrenzende sloot en een nog kleiner deel in de berm en op de weg. Er rijden daar niet veel auto’s, maar binnen een halve dag zijn ze allemaal plat.

Mag je kastanjes zelf verzamelen?

Ga je tamme kastanjes ‘in het wild’ verzamelen, hou er dan wel rekening mee dat je iets verzamelt dat een eigenaar heeft. Op vrij toegankelijk terrein is dat bijvoorbeeld de gemeente, Natuurmonumenten of één van De Landschappen. Daar wordt wildplukken meestal gedoogd zolang je dat met mate doet. Bij kastanjes is dat bijvoorbeeld een jaszak.

Ga nooit met hele boodschappentassen tegelijk een natuurgebied in. En ga niet van de paden af. Bedenk je ook: een portie bestaat gemiddeld maar uit een stuk 4 à 5 kastanjes. Zonde als je ze vergeet. Als je ze ook niet goed droogt kan je ze na een paar weken namelijk beschimmeld weggooien.

Verschil wilde en tamme kastanje

Als je zelf tamme kastanjes gaat verzamelen moet je er wel even op letten dat je de tamme kastanjes neemt. Die zijn eetbaar. Er bestaan ook paardenkastanjes. Die worden ook wel wilde kastanjes genoemd en zijn niet eetbaar. Het verschil is redelijk makkelijk te zien.

Er zijn 4 duidelijke verschillen tussen een tamme kastanje en een paardenkastanje:

 1. De bolster (de stekelige schil)
 2. Hoeveel kastanjes er in de bolster zitten
 3. De vorm van de kastanje
 4. De maat van de kastanje

Als kastanjes nog in de bolster zitten moet je de kijken naar de stekels. Tamme kastanjes hebben een bolster met dunne stekels die dicht op elkaar zitten. Paardenkastanjes hebben harde stekels die wat verder uit elkaar staan.

Tamme kastanjes zitten met meerdere tegelijk in 1 bolster. Soms zie je ze nog een beetje tegen elkaar aan zitten. Een paardenkastanje zit alleen in zijn bolster.

Als de kastanjes uit de bolsters zijn zie je de bruine binnenste schil. Deze is glad en er ziet een lichte ronde vlek op. Tamme kastanjes zijn bijna driehoekig van vorm. De kant waar de vlek zit is rond, de andere kant is een puntje. Ze hebben 2 zijkanten: een vrij vlakke en een iets bollere. Met de vlakke kant zitten ze tegen elkaar aan. De bolster lijkt daardoor aan de buitenkant rond, maar de kastanjes zelf zijn dat dus niet. Paardenkastanjes zijn wel aan de buiten- en binnenkant helemaal rond.

Tamme kastanjes zijn vrij klein, vaak iets kleiner dan een pingpongbal en net iets groter dan een bonk in een knikkerspel. Paardenkastanjes zijn vaak net iets groter dan een pingpongbal.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en paleo.

Ik heb ze ook op koolhydraatbeperkt gezet. Maar wel met een waarschuwing. Want kastanjes bevatten vrij veel zetmeel en ze zijn dus niet heel erg lowcarb. Het gehalte aan koolhydraten is veel hoger dan bij koolhydraatarme noten als pecan, amandel of macademia. Kastanjes zijn wat dat betreft meer te vergelijken met cashewnoten. Ze zijn dus niet voor iedereen geschikt en zeker niet als je keto of koolhydraatarm eet!

Gepofte kastanjes

Marjolein
Heerlijk recept voor gepofte kastanjes uit de oven met roomboter en zout. Olie (of geen vet) kan ook.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Herfst en winter
Gang Hartige snacks
Keuken Europees
Porties 4 personen
Calorieën 37.5 kcal

Benodigdheden

 • oven op 220 graden
 • Klein scherp mes
 • Bakplaat of ovenschaal

Ingrediënten
  

 • 20 tamme kastanjes
 • 2 el roomboter of milde olijfolie
 • 4 snufjes zout

Bereiding
 

 • Indien nodig de kastanje schoon wrijven met een doek. Zijn ze erg vies? Dan kun je ze even afspoelen, maar daarna wel goed laten drogen.
 • Snij de kastanjes kruislings in. Dat gaat het makkelijkst aan de onderkant (waar de ronde verkleuring zit).
  Maar het kan ook aan de bolle zijkant. Als je ze dan op de platte kant in de oven leg, ligt de bolle kant naar boven. En dan kan de boter er lekker in smelten.
 • Schuif de oven in. Ze hebben tussen de 20 en 30 minuten nodig.
 • Pel ze daarna zo warm mogelijk. Zeker bij kinderen wel even uitkijken dat ze hun vingers niet branden. Met name de boter of olie kunnen ervoor zorgen dat ze onverwacht erg heet blijven.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Eén kastanje bevat 7,5 calorieën. Een portie is natuurlijk zeer variabel. Maar meestal zit je na 5 stuks echt wel vol. Voor 5 stuks kom je op 37,5 calorieën.

Voedingswaarde

Calorieën: 37.5kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven