| | | | | |

Gepocheerd ei met bieten hummus en pesto

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een verrassend recept om zelf thuis gepocheerde eieren te maken. Deze zacht gepocheerde eitjes serveer je met koolhydraatarme en paleo hummus (zonder kikkererwten dus). Uiteraard kun je er ook prima voor kiezen om een gewone hummus te maken. Het geel van de eieren loopt heerlijk over je hummus heen zodra je ze openprikt. Met een lekkere smaakvolle pesto erover creëer je een perfect ontbijtje of lunch. En echt even anders dan anders.

Gepocheerde eieren zijn niet moeilijk

Gepocheerde eieren heb je wellicht nog nooit zelf gemaakt. Het kan een drempeltje zijn om ei in een pan water te doen… Maar probeer het gewoon een keer. Zeker als je houdt van zachte eitjes waarvan het geel lekker over je bord loopt. Het recept voor gepocheerde eieren is echt heel makkelijk.

Hoe maak je gepocheerde eieren?

Alles wat je nodig hebt is een pan met

  1. water
  2. azijn

Het zuur helpt om het ei bij elkaar te houden en het eiwit goed te laten stollen. Je gebruikt GEEN zout in het water.

Breek ieder ei eerst in een apart bakje of beker. Dan weet je zeker dat je geen schilletjes in het water krijgt en je dooier heel is. Je brengt het water tegen de kook aan en maakt er dan een draaikolk in. Dan laat je het eitje in het midden van de kolk glijden. Je zult eerst denken dat het niet gelukt is. Er drijven wat losse slierten eiwit en er zit totaal geen consistentie in. Maar dan stolt het eiwit en zul je zien dat er een mooie ronde vorm in komt.

Hoe lang heeft een gepocheerd ei nodig?

Je laat het ei in korte tijd gaar worden. Sommige mensen houden zelfs maar een minuut aan. Ik vind dat wel erg kort. Ik doe meestal net iets meer dan twee minuten. Met meer dan drie gaat het geel al wat stollen.

Meerdere gepocheerde eieren tegelijk maken?

Ben je geoefend dan pocheer je twee of zelfs meerdere eieren tegelijk. Zelf lukt me dat niet goed. En omdat ze maar kort nodig hebben kun je ze prima achter elkaar maken. Kook je voor veel mensen dan zou ik zelf gaan voor twee of zelfs meer pannetjes tegelijk. Scheelt een hoop stress wat mij betreft.

Sliertjes aan een gepocheerd ei

Wil je je ei heel netjes maken kun je het met een schuimpan uit de pan halen. Daarna in je hand nemen en de losse sliertjes eraf knippen. Ik vind die sliertjes verder niet storend dus ik doe dat niet. Maar als je toch wacht op andere eitjes kun je natuurlijk prima wat experimenteren en je eitje een nette ‘kappersbeurt’ geven.

Hummus en pesto

De hummus en pesto kun je van tevoren maken. Het is ook makkelijker als je van beide wat meer maakt. Ik kwam zelf juist op dit idee omdat ik na een BBQ van beide nog over had. Het was de volgende ochtend een fijne verrassing voor gasten die waren blijven slapen.

Je kunt iedere hummus of pesto hiervoor gebruiken. Op de foto zie een bieten hummus en een basilicum pesto. Deze pesto is met pijnboompitten. Maar maak je de pesto met walnoten, dan wordt het recept helemaal keto friendly en koolhydraatarm. In beide gevallen is het paleo, want de bieten hummus is officieel natuurlijk helemaal geen hummus. Je maakt hem zonder kikkererwten (van bieten en knolselderij). Andere opties zijn deze bloemkoolhummus (ook zonder kikkererwten) of gewone hummus (mét kikkererwten). En deze rode amandel paprikapesto of deze walnoot rucolapesto.

Tahin

De hummus maak je met tahin. Tahin (of tahini) is sesampasta. Dat wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.

Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en koolhydraatbeperkt. Koolhydraatarm met walnootpesto of amandelpesto. Voor strikt paleo kun je beter niet voor de rode amandelpesto kiezen want deze bevat (veel) paprika.

Vrij van peulvruchten, zaden en noten afhankelijk van de gekozen hummus en pesto. Tegelijk vrij van zaden én noten wordt lastig omdat iedere pesto ofwel noten ofwel zaden bevat.

Gepocheerd ei met bieten hummus en pesto

Marjolein
Heerlijk zacht en romig ei op een bedje van hummus en pesto. Zowel de hummus als de pesto kun je paleo en koolhydraatarm maken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij
Trefwoord Out of the box, Pasen
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 552.3 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Gepocheerde eieren

  • 2 eieren
  • pannetje water
  • flinke scheut azijn mag goedkope zijn
  • flinke snufje zout Keltisch zee of Roze Himalaya

Bieten hummus (4 porties!)

  • 200 gr rode biet gekookt
  • 75 gr knolselderij
  • 1 tl karwijzaad gemalen
  • 1 tl komijnzaad gemalen
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl munt gedroogd
  • 1 el tahin sesampasta
  • 1 el amandelpasta
  • 1 citroen, sap van
  • ½ citroen, rasp van
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl chilivlokken weglaten voor paleo
  • snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya

Pesto alla Genovese (4 porties!)

  • 1 plantje basilicum
  • 50 gr pijnboompitten
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroen, sap van
  • 2 kleine handjes Parmezaanse kaas of Gran Padano/Pecorino, geraspt

Voor zuivelvrij

Bereiding
 

  • Zowel de hummus als de pesto zijn makkelijker te maken in grote porties. Met een klein beetje werkt de keukenmachine niet goed.
  • Je kunt beide een kleine week bewaren in de koelkast.

Bieten hummus

  • Snij de bieten in grove stukken
  • Rasp de knolselderij. Deze mag rauw blijven.
  • Was de citroen en rasp de schil. Gebruik de fijnste rasp die je hebt. Zorg dat dat je het wit niet mee raspt. Ongeveer de helft van de citroen is voldoende.
  • Pers daarna de citroen uit in een apart bakje. Dit is om te zorgen dat je straks de pitjes niet uit de hummus hoeft te vissen.
  • Doe alles in de keukenmachine en meng.

Pesto alla Genovese

  • Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie.
  • Rasp de kaas (als je die gebruikt).
  • Meng alle ingrediënten in de keukenmachine. Hou een beetje olijfolie achter en begin met slechts 1 handje kaas of 3 eetlepels edelgist. Daarna kun je zelf de juiste dikte inschatten en steeds wat toevoegen.

Gepocheerde eieren

  • Breng in een pannetje een laag water aan de kook. Hou ongeveer een centimeter of 10 minimaal aan. Voeg een flinke scheut azijn toe. Het water mag echt een beetje zuur worden. Hiervoor mag je goedkope azijn gebruiken, maar geen huishoudazijn. Voeg geen zout toe, dat is straks voor over het ei als het klaar is.
  • Breek de eieren apart in een schaaltje of kommetje. Zo weet je zeker dat er geen schilletjes in komen en dat je met een ei gaat werken waarvan de dooier heel is. Mislukt het, breek dan een nieuw eitje. Het kapotte ei kun je een dag in de koelkast bewaren (afgedekt).
  • Het water moet net tegen de kook aan zijn, maar niet enorm bubbelen. Maak met een garde of lepel een draaikolk in het water. Laat 1 ei in het midden van de draaikolk glijden. Laat 2 tot 3 minuten garen. Haal uit het water met een schuimspaan. Herhaal voor het 2e ei.
  • Leg de eieren op een bedje hummus. Bestrooi met zout. Schep er er wat pesto op. Snij pas open als je gaat eten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 552.3kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven