Gepaneerde kipfilet met zoete quinoa
Gebakken kipfilet met een klein krokantje. Met quinoa, bloemkool en wortel. Ik heb de quinoa aangemaakt met wat honing, daar kun je ook maple syrup voor gebruiken.
Ik paneer de kipfilet in kastanjemeel. Dat is een glutenvrijmeel dat heerlijk zoet en nootachtig smaakt. Er zit vrij veel zetmeel in. Het is dus hoog in koolhydraten, maar daardoor geeft het wel een lekker knapperig korstje.
Dieet en ‘vrij van’
Kastanjes zijn noten dus niet geschikt bij een notenallergie. Ze bevatten ook galactanen (FODMAP).
Quinoa kan ingepast worden in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar samen met het kastanjemeel en de honing is dit gerechtje toch niet koolhydraatbeperkt meer te noemen.
Zuivelvrij, maar wel roomboter
Het gerecht is niet volledig zuivelvrij omdat het paneerkorstje het lekkerst wordt als je bakt in roomboter. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik ervan kan genieten (met mate). En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.
Zijn ook dat geen goed alternatieven voor jou wijk dan uit naar milde olijfolie om in te bakken. Kokosolie past hier niet goed wat smaak betreft.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip (of kalkoen) komt het snelst in aanmerking. Zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.
Quinoa is laag in histamine. Maar let op, als je laag oxalaat eet, dan is quinoa geen optie. Ook het kastanjemeel bevat overigens wel wat oxalaat.
Bloemkool en wortel hebben allebei een SIGHI 0 score. Bloemkool wordt bij MC360 zelfs aangeraden als anti-histamine.
Voor laag histamine mijd je eiwit van kippenei. De dooier kun je wél eten. En paneren gaat ook prima met alleen de dooier.
Honing heeft een SIGHI 0 score, maar staat elders ter discussie. Bij MC360 vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel. Koop honing bij een lokale imker. Deze bevat pollen uit de buurt en kan een positief effect hebben op hooikoorts. Als je honing verhit (>40 graden) gaan voedingsstoffen verloren.

Zoete gepaneerde kipfilet met quinoa
Benodigdheden
- 1 affiliate linkgrote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- 1 affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan of gietijzer
- 1 kookpan met deksel
- 2 spatels
- vergiet
- zeef
Ingrediënten
Kip
- 1 kipfilet 150 gr
- 1 eidooier
- 2 el kastanjemeel
- 1 el roomboter
Quinoa
- 40 gr quinoa + 80 ml water
- 100 gr bloemkool
- 50 gr wortel
- 1 el rauwe honing
- 1 el milde olijfolie
Bereiding
- Breng de quinoa met het water net aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken en daarna met de deksel erop nog even doorgaren.
- Zeef ondertussen het kastanjemeel op een bord (kastanjemeel kan snel klontjes geven). Scheid de dooier van het eiwit. Het eiwit gebruik je niet. Kluts de dooier in een redelijk groot schaaltje waar je de kipfilet doorheen kunt halen.
- Warm de boter alvast op in de pan. Haal eerst de kip aan beide kanten door de dooier. Leg daarna in het meel. Draai vervolgens om en leg de andere kant in het meel. Niet schuiven, dan schuif je er meer af dan erbij komt. Leg de kip in de pan (op redelijk hoog vuur) en laat in 1 tot 2 minuutjes even dichtschroeien (niet schuiven).
- Draai om en doe hetzelfde aan de andere kant. Zet op lager vuur. Draai na een klein kwartiertje om en laat aan de andere kant nog net zo lang garen.
- Nadat de kip is aangebraden heb je tijd voor de groenten. Was de wortel, schraap schoon en snij in kleine stukjes. Doe de olie in de tweede pan en voeg de wortelstukjes toe (niet al te hoog vuur). Breek de bloemkool in kleine stukjes en was ze schoon. Voeg toe. Laat samen een kwartiertje bakken.
- Zet het vuur uit en giet de honing over de warme groenten. Voeg de quinoa toe.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!