| |

Kipschnitzel gepaneerd met kastanjemeel en zoete quinoa met bloemkool en wortel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Verrassend receptje voor als je glutenvrij én laag histamine moet eten. Gebakken kipfilet met een klein krokantje. Ik paneer de kipfilet in kastanjemeel. Dat is een glutenvrijmeel dat heerlijk zoet en nootachtig smaakt. Daarbij serveer ik quinoa met bloemkool en wortel. Ik heb de quinoa aangemaakt met wat honing. Als je daar niet tegen kunt, kun je ook maple syrup gebruiken.

Kijk hier voor meer recepten die laag zijn in histamine. Let op: het gaat vaak om aanpassingen van een basisrecept dat niet laag is in histamine. Op de foto kun je dus ingrediënten zien die in de laag histamine variant vervangen worden of komen te vervallen.

Meel van tamme kastanjes

Kastanjemeel bestaat uit gemalen tamme kastanjes. Een kastanje is een noot net als een hazelnoot, beukennootjes of eikels. De kastanje groeit aan een tamme kastanjeboom (Castanea sativa). Niet te verwarren met de wilde kastanjeboom, ofwel paardenkastanje (Aesculus hippocastanum).

Een tamme kastanje bevat vrij veel suikers en zetmeel. Een deel van de suikers bestaat uit galactanen. Kastanjes zijn daardoor een FODMAP. Sommige mensen kunnen deze suikers moeilijk verteren en krijgen buikpijn (vergelijkbaar met een lactose intolerantie).

Maar de meeste mensen hebben geen last van deze suikers. Het is juist door de zetmelen goed te gebruiken als glutenvrij meel. Bijvoorbeeld om pannenkoeken mee te bakken zoals deze superdunne flensjes met boekweit en kastanje.

Waar kun je kastanjemeel kopen?

Kastanjemeel is online te koop bij natuurvoedingswinkels. Bijvoorbeeld bij Pit&Pit of bij Puur Mieke. Bij Puur Mieke krijgen nieuwe klanten 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.,

Honing

Honing heeft een SIGHI 0 score, maar staat elders ter discussie. Bij MC360 vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel. Dat geldt dan vooral voor honing met veel glucose, maar honing kan ook wat meer fructose bevatten. Dat is afhankelijk van het soort bloemen, de tijd van het jaar en de omgeving. Of jij erop reageert kan erg persoonlijk zijn. Eventueel kun je maple syrup nemen.

Liever niet uit de supermarkt

Helaas wordt er met honing nogal eens gerommeld. Ik ben zelf imker, dus dat gaat me enorm aan het hart. Recent heeft de Keuringsdienst van Waarde hier ook aandacht aan besteed. Er wordt dan onder meer suiker bijgemengd en het wordt verhit om te zorgen dat het niet kristalliseert. Maar als je honing verhit (>40 graden) gaan voedingsstoffen, zoals enzymen, verloren. Koop liever geen goedkope rommel in de supermarkt, maar bestel online bij natuurvoedingswinkels als Puur Mieke. Bijvoorbeeld deze Griekse honing. Probeer dan vooral eens echte goede Manuka honing. Deze heeft een unieke ant-bacteriële werking.

Waar kun je de beste honing kopen?

Koop ‘gewone’, lokale honing het liefst bij een lokale imker. Dat kan meestal van het begin van de zomer. Sla groot in, want meestal is een voorraad aan het eind van de herfst alweer op. Deze imkers vind je door te googlen op (imker verlening + jouw gemeente, dorp of gebied’. Vaak hebben ze ook een bordje in de voortuin met honing te koop.

Bij een hobby imker kun je er vanuit gaan dat de honing niet gemengd is met suiker. De honing wordt altijd koud geslingerd en niet verhit nadat het de potjes in gaat. Lokale honing bevat daarnaast pollen bij jou uit de buurt. En dat kan een positief effect hebben op hooikoorts.

Zuivelvrij, maar wel roomboter

Het gerecht is niet volledig zuivelvrij omdat het paneerkorstje het lekkerst wordt als je bakt in roomboter. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik ervan kan genieten (met mate). En er zijn gelukkig best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je echt volledig lactose, koemelkeiwitten of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Dat kan geklaarde boter of ghee zijn. Bij een lactose intolerantie kun je kiezen voor lactosevrije boter, bij koemelkallergie voor geitenboter en bij een sensitiviteit A1 caseïne voor A2 boter.

Zijn ook dat geen goed alternatieven voor jou wijk dan uit naar milde olijfolie om in te bakken. Kokosolie past hier niet goed wat smaak betreft.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en laag histamine.

Kastanjes zijn noten dus niet geschikt bij een notenallergie. Ze bevatten ook galactanen (FODMAP).

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip (of kalkoen) komt het snelst in aanmerking. Zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.

Quinoa is laag in histamine. Maar let op, als je laag oxalaat eet, dan is quinoa geen optie. Ook het kastanjemeel bevat overigens wel wat oxalaat.

Bloemkool en wortel hebben allebei een SIGHI 0 score. Bloemkool wordt bij MC360 zelfs aangeraden als anti-histamine.

Voor laag histamine mijd je eiwit van kippenei. De dooier kun je wél eten. En paneren gaat ook prima met alleen de dooier.

Kipschnitzel gepaneerd met kastanjemeel en zoete quinoa met bloemkool en wortel

Marjolein
Door een dun laagje van kastanjemeel krijgt de kipfilet een nootachtige bijna zoete smaak. Dit combineert goed met de quinoa waar een lepel honing doorheen gaat. De groente bak je niet te lang zodat ze nog een beetje ‘bite’ hebben.
5 van 2 stemmen
Bereiding 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Vrij van A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Laag histamine
Trefwoord Kerst, Out of the box
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 406 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Kip

Quinoa

Bereiding
 

  • Breng de quinoa met het water net aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken en daarna met de deksel erop nog even doorgaren.
  • Zeef ondertussen het kastanjemeel op een bord (kastanjemeel kan snel klontjes geven). Scheid de dooier van het eiwit. Het eiwit gebruik je niet. Kluts de dooier in een redelijk groot schaaltje waar je de kipfilet doorheen kunt halen.
  • Warm de boter alvast op in de pan.
  • Haal eerst de kip aan beide kanten door de dooier. Leg daarna in het meel. Draai vervolgens om en leg de andere kant in het meel. Niet schuiven, dan schuif je er meer af dan erbij komt.
  • Leg de kip in de pan (op redelijk hoog vuur) en laat in 1 tot 2 minuutjes even dichtschroeien (niet schuiven).
  • Draai om en doe hetzelfde aan de andere kant. Zet op lager vuur. Draai na een klein kwartiertje om en laat aan de andere kant nog net zo lang garen.
  • Nadat de kip is aangebraden heb je tijd voor de groenten. Was de wortel, schraap schoon en snij in kleine stukjes. Doe de olie in de tweede pan en voeg de wortelstukjes toe (niet al te hoog vuur). Breek de bloemkool in kleine stukjes en was ze schoon. Voeg toe. Laat samen een kwartiertje bakken.
  • Zet het vuur uit en giet de honing (of de maple syrup) over de warme groenten. Voeg de quinoa toe.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 406kcal | Koolhydraten: 32gr | Eiwitten: 35gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 3g | EO vet: 5g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 8678IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 53mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 213mg | Magnesium: 130mg | Kalium: 1123mg | Calcium: 87mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 171µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 552mg | Selenium: 50µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven