Glutenvrije en zuivelvrije ginger carrotcake (kruidkoek met gember en wortel)
Een smeuïge, kruidige worteltaart met gember. Ofwel: een ginger carrotcake. Zonder losse, toegevoegde suiker, want gezoet met dadels en wortel. Glutenvrij. En zuivelvrij en paleo te maken.
Met de gele versiering van citroenrasp bovenop perfect voor Pasen. Maar met andere sprinkles (of zonder) natuurlijk voor elke gelegenheid geschikt te maken.
Roomkaas
Als je niet zuivelvrij eet: gebruik dan de roomkaas die je altijd gebruikt en klaar. Bijvoorbeeld mascarpone zou hier perfect zijn. Voor een koemelkallergie kan echte ricotta van schapenmelk.
Vegan roomkaas
Maar eet je paleo of om een andere reden zuivelvrij dan kun je tegenwoordig best lekkere plantaardige roomkaas in de winkel kopen. Deze wordt vaak gemaakt van kokos (paleo en kha) of cashewnoten (paleo en khb). Ik vind Violife Creamy hier goed passen. Helaas is roomkaas uit de supermarkt wel flink bewerkt. Voor af en toe maak ik persoonlijk wel een uitzondering.
Een andere oplossing is om de roomkaas zelf te maken van cashewnoten. Je kunt hiervoor mijn standaard recept gebruiken als basis, maar voeg dan geen knoflook en edelgist toe.
Kokosroom
Je kunt ook kokosroom gebruiken. Dit maak je zelf door een blik kokosmelk in de koelkast te zetten. Het vet scheidt zich dan van het water. Je gebruikt alleen het dikke deel.
Gember
Gember kun je niet rauw eten omdat het dan giftig is. Voor een keertje maakt het niet uit, maar ik drink veel gemberthee. Sinds ik dit weet heb ik er een gewoonte van gemaakt het altijd even door te koken. Ook dus als het daarna nog de oven in gaat.
Kruidenmix
Qâlat daqqa is een Noordafrikaans kruidenmengsel met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, paradijszaad en zwarte peper. Ik hou van kruidig eten en gebruik zelf 3 tl. Maar je kunt ook alleen kaneel gebruiken als je de smaken te heftig vindt (of voor kinderen bakt). Ook met de gember kun je variëren, met meer gember wordt de cake wat pittiger van smaak.
Binding
De binding komt van de tapioca, de xanthaangom en het ei. Vocht gebruik je verder nauwelijks, omdat de gember en de wortel tijdens het bakken ook vocht afgeven. Het vocht van de wortels en gember is ook de reden dat de cake lekker smeuïg blijft (samen met de dadels).
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is paleo. Niet koolhydraatarm of -beperkt door de dadels en het tapiocameel.
Glutenvrije en zuivelvrije ginger carrotcake (gember wortelcake)
Benodigdheden
- oven op 180 graden, cakeblik, bakpapier
- zeef, rasp, mes, lepel, steelpannetje
Ingrediënten
Cake
- 200 gr amandelmeel
- 125 gr Medjoul dadels
- 100 gr wortel
- 60 gr verse gember net iets meer als de gember stug/erg vezelig is
- 60 gr tapioca
- 60 gr kokosolie of (grasgevoerde) roomboter
- 4 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 3 tl kaneel
- 2 ei
- 2 tl qâlat daqqa
- 1/2 tl xanthaangom
- 1/2 tl zout
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 2 el water warm
Frosting
- 100 gr roomkaas, zuivel of plantaardig
- 2 el kokosolie
- ½ citroen, sap van
- 1 citroen, rasp van
- 1 tl vanille extract
Bereiding
Cake
- Warm de oven voor op 180 graden en zet een cakeblik klaar met bakpapier. Smelt de kokosolie zodat je het straks makkelijk kunt verwerken.
- Schil en rasp de gember. Weeg de rasp nog even af, misschien heb je wat meer nodig. Je verliest wat gewicht aan het schillen en je kunt soms niet alle rasp gebruiken omdat er stugge vezeltjes ('haren') over blijven. Haal de haren zo veel mogelijk uit de rasp. Kook de rasp even een paar minuutjes in een steelpannetje. Laat uitlekken in een zeef (even aandrukken).
- Rasp de wortel en knijp ook hier even wat vocht uit. Laat uitlekken.
- Snij de dadels in stukjes, doe ze in de keukenmachine samen met het amandelmeel en laat even goed hakselen. Voeg alle ingrediënten behalve het water toe. Je keukenmachine kan het nu wat zwaar krijgen Doe het deeg in een kom en ga met de hand verder.
- Je hebt geen haast. De tapiocameel en de gom moeten nog even hun werk gaan doen. Dat kan door een beetje water met de hand door het deeg heen te kneden (zo'n 30 ml, 2 à 3 eetlepels). Het wordt een beetje wit en wat 'eiwit-achtig'.
- Je deeg heeft nu een kleiachtige structuur die je eenvoudig in het cakeblik kunt drukken. Met een natte hand kun je de bovenkant glad strijken. Zet in de oven voor ongeveer 35 tot 40 minuten.
Frosting
- Rasp de schil van 1 citroen (mag wat fijner dan op de foto).
- Smelt voorzichtig de roomkaas op (heel) laag vuur met de kokosolie. Voeg de vanille en het citroensap toe. Roer het even goed door (prakken met de achterkant van een lepel werkt goed) totdat je geen klontjes meer hebt. Laat afkoelen (minuutje of 5).
- Smeer de frosting over de cake (een botermesje of de achterkant van een lepel werken goed). Sprenkel de rasp erover.
- De cake blijft lekker smeuïg bij bewaren op kamertemperatuur. In de koelkast stijft de kokosolie te veel op, haal het er dan op tijd uit voor je het gaat eten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!