Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
In sojasaus (of kokos amino’s) gemarineerde gekookte eieren met wat knoflook, gember en mirin (Japanse azijn). Heb je geen mirin in huis? Dan werkt appelazijn ook prima!
Op de foto met gebakken bloemkool rijst met bosui en rode peper en met atjar ketimoen (ingelegde komkommer). Ook lekker met konjac of kelp noodles.
Fan van soja eieren? Leg ze dan ook eens als topping in je noodlesoep, zoals bij deze ramen met kip en zeewier.
Marinade is niet zo spannend
Gemarineerde eieren is altijd iets waar heel geheimzinnig over gedaan wordt. Alsof de marinade een ingewikkeld scheikundig concept is dat alleen van generatie op generatie overgedragen kan worden. Maar het is juist één van de makkelijkste Japanse receptjes. Eigenlijk heb je alleen wat sojasaus en een zuurtje nodig. Je legt de eitjes vervolgens in de marinade een nachtje in de koelkast en 24 uur later zijn ze heerlijk!
Variatie in de marinade
Zelf hou ik altijd wel van een beetje pit in mijn Aziatische gerechten. Met een rood pepertje of wat sambal oelek in de marinade krijg je dat effect. Voor een wat meer Indisch smaakje kun je zelfs sambal badjak toevoegen. Japans is het dan misschien niet meer, maar wel lekker! Ga dus vooral zelf experimenteren en variëren.
Goede eieren
Gezonde eieren komen van kippen die een goed leven hebben gehad. Echte scharrelkippen die ook af en toe een wormpje of insect meepikken. Deze eieren bevatten meet omega 3 en de hoognodige mineralen. Ik bestel mijn eieren bij ‘Vlees van Ons’. Ook eens proberen? Bestel dan met code Eetlekkeranders10 voor een welkomstkorting van 10%.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm.
Paleo en ‘vrij van’ nachtschade zonder rode peper of chilivlokken. Paleo en ‘vrij van’ soja met kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Vrij van noten en zaden: let op met gebakken sambals. Hier kunnen kemirie noeten of olie van zaden in zitten.
Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
Benodigdheden
- plastic zakje
- kookpannetje
Ingrediënten
- 4 ei liefst biologische scharrel
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 2 el kokosamino's voor sojavrij
- 1 el rijstazijn of mirin
Optioneel
- gember
- knoflook
- chilivlokken
- sambal badjak voor een Indische twist
Bereiding
- Kook de eieren niet al te hard. Zo'n 7 minuten vind ik zelf ideaal. Laat ze daarna schrikken onder koud water. Laat afkoelen tot je ze goed kunt pellen.
- Doe de sojasaus en de mirin in een plastic zakje. Doe daar de eieren bij. Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht bijkomt en knoop dicht.
- Leg in de koelkast voor minimaal een nacht, liever 24 uur tot een dag of 2. Liefst in een bakje, mocht het dan gaan lekken blijft je koelkast schoon. Af en toe, als je toch in de koelkast bent, even omdraaien.
- Voor variatie kun je wat geraspte gember en geperste knoflook heel fijn vijzelen en toevoegen. Of een eetlepel
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je vragen of heb je dit recept gemaakt? Laat een reactie achter!