Gekookte rabarber voor moes, compote en sap – koolhydraatarm basisrecept
Een basisrecept voor gekookte rabarber waarmee je moes, compote en sap kunt maken.
Koken is de meest gebruikte manier om rabarber te bereiden. Je krijgt na ongeveer 10 minuten koken een moes die verrassend genoeg helemaal niet zo rood meer is van kleur maar tegen het groene aan.
De moes kun je warm verwerken of laten afkoelen en gebruiken in toetjes. Je kunt de moes ook wat laten indikken tot een iets stevigere compote. Daarbij zeef je de moes en vang je het overtollige vocht op. Gooi het vocht niet weg! Want daarmee kun je ook weer van alles doen.
Vocht
Om rabarber te koken heb je maar heel weinig vocht nodig. Tijdens het koken geeft de rabarber zelf veel vocht af en je gaart het dus grotendeels in het eigen sap.
Overtollig sap kun je gebruiken in een smoothie, bij een gembershot of met wat citroensap. Maar ook om overnight chiapudding te maken.
Suiker of zoetstof
Naast vocht wordt meestal wat suiker toegevoegd. Dat geeft een extra verstevigend en licht karameliserend effect. Als je niet koolhydraatarm of -beperkt eet kun je daarvoor kokosbloesemsuiker gebruiken. De smaak daarvan geeft nog extra diepte aan de rabarber.
Voor een koolhydraatarm dieet, of simpelweg als je zo weinig mogelijk suiker wilt eten, is eryhthritol poedersuiker een goed alternatief. Maar hou er rekening mee dat dit alleen een wat zoetere smaak geeft en niets doet voor de structuur. Sterker nog: het kan zijn dat bij het afkoelen de korrelstructuur van de erythritol weer een beetje te proeven is. Daarom kies ik voor de poedersuiker variant.
Extra smaakmakers
Het water kun je vervangen door citrussap: limoen, citroen en sinaasappel passen perfect bij rabarber. Wil je wel een citrussmaak maar niet de suikers van het sap? Kies er dan voor de schil te raspen. Gebruik dan biologisch fruit, en boen de schil goed schoon. Daarnaast kun je specerijen toevoegen. Ik vind combinaties van vanille, kaneel, kardemom en venkelzaad erg lekker bij rabarber.
Oxalaat en salicylaat
Rabarber smaakt lichtzuur en bevat veel oxalaat (oxaalzuur). Dat merk je na het eten onder meer aan de stroefheid van je tanden. Oxalaten kunnen ervoor zorgen dat je andere mineralen minder goed opneemt.
Er is een kleine groep mensen die extra gevoelig is voor oxalaat vanwege de vorming van nierstenen. Maar er komt ook steeds meer aandacht voor andere klachten. Met name bij histamine en mestcelactivatie kan oxalaat een enorme trigger zijn. Rabarber is ook hoog in salicylaat. Bij gevoeligheid voor één van beide kun je rabarber beter helemaal mijden.
Als je niet gevoelig bent voor oxalaat of salicylaat: geniet, maar wel met mate!
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan
Gekookte rabarber voor moes, compote en sap – koolhydraatarm basisrecept
Benodigdheden
- kookpannetje
- zeef en kom
Ingrediënten
- 500 gr rabarber schoon gemaakt
- 3 el erythritol poedersuiker
- 3 el water
Bereiding
Moes
- Was de rabarber en snij in stukjes.
- Doe samen met het water en de erythritol in de pan.
- Kook 10 minuten terwijl je steeds omroert.
- Je hebt nu een redelijk vochtige moes.
Compote en sap
- Voor een wat dikkere substantie kun je de rabarber zeven. Je houdt ongeveer 300 gram rabarber compote over.
- Vang het vocht op. Dat zal zo'n 200 ml zijn.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!