| | | | |

Asperges met gierst, vijg, amandelen en sinaasappel maple saus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Weer eens een heel andere manier van asperges klaarmaken: gegrild. Maar vooral de gierst die je erbij serveert is verrassend. Lekker zoet, omdat je het kookt in sinaasappelsap, maar met een stevige nootachtige bite. Gedroogde vijgen en een saus van amandelpasta, sinaasappel en maple syrup maken het helemaal af.

Wanneer zijn er weer asperges?

In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.

Hoe moet je asperges koken?

Je kookt asperges in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Meestal kook je kort: slechts zo’n 5 minuten. Voor dit recept verkort je zelfs tot maar 4. Haal ze dan uit het water en laat ze drogen. Daarna kun je ze grillen.

Hoe moet je asperges schillen?

Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.

Wat is gierst?

Gierst is een glutenvrij zaad van een grasachtige plant (Panicum milaceum). Gierst is een pseudograan dat lijkt op quinoa en amaranth. Het gebruik is heel divers. Je kunt ervoor kiezen het kort te koken om de bolletjes net iets steviger houden: tussen rijst en noten of zaden in. En als je het langer kookt kun je het juist heel zacht maken.

Is gierst glutenvrij en koolhydraatarm?

Gierst is perfect als je glutenvrij eet. Net als alle andere pseudogranen bevat het geen gluten. Maar het bevat wel veel koolhydraten. Het is niet koolhydraatarm en eigenlijk ook niet koolhydraatbeperkt, al eet ik het zelf wel. Paleo is het ook niet omdat in een paleo dieet alle pseudogranen gemeden worden die je moet koken.

Hoe bereid je gierst?

Voor dit recept hoef je de gierst maar 5 minuutjes te koken. Dan blijven de bolletjes lekker stevig. Bij het koken neemt gierst veel water op. Twee keer het eigen volume. Het is makkelijk dat met een kopje af te meten of met een Amerikaanse standaard cup. Een half kopje per persoon met één kopje water. Ofwel ongeveer 90 gram op 240 ml.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en zuivelvrij.

Asperges met gierst, vijg, amandelen en sinaasappel maple saus

Marjolein
Witte asperges die je even afgrilt. Dan leg je ze op een bedje van geroosterde gierst met vijgen. Geschaafde amandelen en een saus van amandelpasta, sinaasappelsap en maple syrup maken het gerechtje helemaal af
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Glutenvrij, Vegan
Trefwoord Lente en zomer, Out of the box
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 238 kcal

Benodigdheden

  • 1 kleine kookpan voor de gierst
  • 1 grote kookpan voor de asperges
  • grilpan voor de asperges
  • kleine PFAS vrije bakpan voor de gierst en het amandelschaafsel
  • kom + kleine garde
  • mes
  • keukenpapier

Ingrediënten
  

Bereiding
 

Asperges

  • Breng een grote kookpan met een centimeter of 5 water aan de kook.
  • Schil de asperges. Snij de kontjes eraf. Leg de asperges in het water. Doe de schillen en kontjes bovenop. Kook 4 minuten.
  • Haal de asperges uit het water. Leg ze te drogen op keukenpapier.
  • Gooi het kookwater niet weg. Daar kun je nog soep van maken.

Gierst

  • Rooster de gierst in de koekenpan. Op hoog vuur, ongeveer 4 minuten.
  • Pers de sinaasappels tot je 125 ml hebt. Hou daarvan 2 eetlepels apart in een klein kommetje.
  • Doe de gierst in het kookpannetje. Voeg het sinaasappelsap toe en het water. Kook zachtjes voor 4 minuten.
  • Snij ondertussen de vijg in hele kleine stukjes. Zonder het steeltje en de onderkant
  • Haal de deksel van de kookpan met gierst. Als het goed is, is het nog licht vochtig. Roer de vijg erdoor. Laat een beetje afkoelen. Een deel van het vocht verdampt, een wel wordt nog opgenomen door de gierst.

Asperges

  • Warm de grilpan op. Smeer de asperges in met olie. Gril de asperges ongeveer 2 minuten (aan 4 kanten steeds een halve minuut). Gebruik eventueel een pannen deksel om ze aan te drukken voor mooie streepjes

Dressing en topping

  • Rooster de amandelen in de pan waar je ook de gierst geroosterd hebt.
  • Meng de amandelpasta met de ahornsiroop en het achtergehouden sinaasappelsap.
  • Leg een bedje gierst met vijg op de borden. Leg de asperges erop. Schep de dressing erover en sprenkel de amandelen erover.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 238kcal | Koolhydraten: 36gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 9gr | Vitamine A: 1515IU | Vitamine B1: 0.5mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine C: 12mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 10mg | Magnesium: 88mg | Kalium: 535mg | Calcium: 67mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 144µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 244mg | Selenium: 6µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven