| | | | |

Gegrilde watermeloen en feta met oregano, tijm en honing

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Vegetarisch BBQen!

Verrassend gerechtje waarmee je ook vegetarische gasten kan verrassen tijdens een BBQ. Gegrilde watermeloen! Super lekker. De meloen verliest wat vocht maar wordt niet zacht. Eerder juist steviger en… zoeter! De feta kun je ook grillen. Beide eet je dus warm. Samen besprenkel je ze met een sausje van honing zoetstof en een beetje limoen. Groene kruiden als tijm en oregano maken het af.

BBQ of binnen in de keuken?

Ik heb dit recept gemaakt voor de BBQ, maar ik heb het ook getest zonder. In de keuken gebruik je een grillpan en oven.

Op de BBQ

De meloen kan direct op het rooster. De feta niet. Deze wordt zacht dus moet je van tevoren hanteerbaar maken, bijvoorbeeld in een visklem of een kleine vierkante klem als je meerdere plakken tegelijk grillt. Blijf erbij en draai op tijd om.

Grilpan en oven

Maak je dit gerecht binnen in de keuken? Geen probleem! De meloen blijft stevig en kun je goed omdraaien. Daardoor kun je losse ’taartpunten’ makkelijk op hoog vuur grillen in een grillpan. Goed aandrukken: dan krijg je van die mooie gril streepjes. De feta blijft te veel plakken in een pan. Daarom is de oven beter. Je kunt de feta eerst warm laten worden in de (hete lucht) oven en dan nog een minuutje voluit de grilfunctie van bovenaf erop zetten.

Feta

Ik heb lang geen zuivel gegeten maar ik eet nu wel af en toe A2 kaas (en yoghurt en kefir). Dat wordt gemaakt van zuivel van speciale koeien, geiten of schapen. Traditioneel wordt feta gemaakt van schapenkaas en het is lactosevrij. Maar vooral voor dat laatste is de naam feta geen garantie. Sommige feta kan nog lactose bevatten. Dus etiketten lezen. Ik neem meestal Dodoni of haal het bij een goede kaasboer.

Vegan feta

Vegan witte kaas kan je goed gebruiken voor koude salades. Er zijn inmiddels best lekkere vegan witte ‘kazen’. Ook in de supermarkt. Maar deze zijn sterk bewerkt en daarom eet ik ze zelf niet meer. Ik betwijfel of er één is die je ook goed kunt grillen. In het verleden heb ik wel eens Violife proberen te bakken. Dat werd een compleet uitgelopen olievlek. Andere witte kazen heb ik nooit geprobeerd, ik kan daarover dus helaas geen advies geven.

Gegrilde watermeloen en feta met oregano, tijm en honing

Marjolein
Verrassend vegetarisch grill gerecht voor de BBQ. Of 'binnen' klaar te maken in een grilpan en oven. De watermeloen wordt stevig en heerlijk zoet. Waanzinnig lekker met het zoutige van de feta. Afgemaakt met een 'honing'-citroensausje met tijm en oregano.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Lente en zomer
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees, Grieks
Porties 2 porties
Calorieën 149 kcal

Benodigdheden

  • BBQ en visklem
  • of grillpan + oven met ovenschaal + platte spatel
  • bakje + kleine garde

Ingrediënten
  

Optioneel

  • paar takjes verse oregano en tijm

Bereiding
 

  • Maak een sausje van honing zoetstof, citroensap en de gedroogde kruiden. Zet dat vast op tafel.
  • Snij de halve schijf meloen in 2 kwarten ('taartpunten').
  • Dep de plak feta droog met keukenpapier.

BBQ

  • Leg de meloen op het rooster van een hete BBQ. Bij veel hitte eventueel indirect vuur nemen. Afhankelijk van de temperatuur heb je zo'n 2 tot 4 minuten nodig per kant.
  • Leg de feta in een klem op het rooster. Blijf erbij en draai regelmatig.
  • Open de klem boven een bord (zodat er niets op de grond valt) en haal de feta eruit. De plak hoeft nu niet meer heel te blijven.

Keuken

  • Warm de oven op op 220 graden. Verhit een grilpan.
  • Snij de feta voor in de juiste maat plakken (per portie). Als de feta straks warm is krijg je een minder mooi resultaat met snijden. Leg de plakken in een ovenschaal. Zet 5 minuten in de 'hete lucht' stand.
  • Gril de meloen in de grilpan. Zo'n 2 minuten aan elke kant. Soms even aandrukken om de streepjes er mooi in te krijgen.
  • Gril een korstje op de feta. Zet daarvoor de gril functie aan vanaf de bovenkant. Afhankelijk van hoe hoog je rooster staat heb je ongeveer een minuut nodig.
  • Gebruik een platte spatel om de feta mooi uit de ovenschaal te krijgen.

Afmaken

  • Leg op ieder bord een plak meloen. Daarop leg je de feta.
  • Top eventueel af met verse kruiden en schep het honingsausje op de feta.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 11gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 0.3g | EO vet: 2g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 1918IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 8mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 578mg | Magnesium: 15mg | Kalium: 123mg | Calcium: 260mg | Koper: 0.04mg | Foliumzuur: 32µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 182mg | Selenium: 8µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven