Lowcarb gekarameliseerde ui met champignonmousse van roomkaas en ‘honing’
Een lowcarb (khb):combinatie van twee smaakvolle Mediterrane recepten. Gegrilde, gekarameliseerde rode ui met Pecorino uit de oven. En een mousse van gebakken kastanje champignons met tijm, zongedroogde tomaat en Mascarpone. Met koolhydraatarme ‘honing’.
Lowcarb: koolhydraatbeperkt
Dit recept is koolhydraatbeperkt (khb). Eigenlijk al net niet strikt koolhydraatarm (kha) door de hoeveelheid ui. Maar vooral door de zongedroogde tomaat.
Koolhydraatarme honing!?
Honing is een gezonde en natuurlijke vorm van suiker. Maar het is helaas absoluut niet koolhydraatarm. Steviala heeft een koolhydraatarme stroop met honingsmaak die maar 4 gr khd per 100 gram bevat: Holy Hon. Deze is te koop bij Lowcarbcenter.

Gegrilde, gekarameliseerde ui met champignonmousse van roomkaas
Benodigdheden
- oven op 200 graden
Ingrediënten
Gegrilde uien
- 3 grote rode uien
- 60 gr Pecorino vers geraspt
- 1 citroen
- 1 handje tijm (vers)
- 3 snufjes (Keltisch zee)zout
- 3 snufjes zwarte peper vers gemalen
- 3 el (grasgevoerde) roomboter
- 4 el extra vierge olijfolie
- 6 tl vloeibare zoetstof met honingsmaak
Champignonmousse
- 200 gr kastanje champignons of andere paddenstoelen
- 125 gr Mascarpone of andere roomkaas
- 3 zongedroogde tomaten
- 1 handje tijm (vers)
- 1 tl chilivlokken
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
- 3 scheuten olijfolie
Bereiding
Gegrilde uien
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Smeer een een kleine, ovenbestendige pan in met 1 eetlepel olijfolie.
- Pel de uien en snij dwars doormidden (door de laagjes heen, tussen boven en onderkant).
- Leg de 6 helften in de pan, met de snijkanten naar boven. Besprenkel rijkelijk met zout en de overgebleven olijfolie.
- Zet een half uur in de oven.
- Was en rasp de citroen. Verdeel over de ui, samen met wat peper en top af met een halve eetlepel boter per halve ui.
- Zet nog een kwartier terug in de oven.
- Rasp de kaas. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Verdeel beide over de uien.
- Zet nog ongeveer 5 minuten terug in de oven, dit keer liefst met wat bovenwarmte.
Champignonmousse
- Bak de champignons in kleine stukjes op hoog vuur in een flinke hoeveelheid olie gaar.
- Voeg dan chilivlokken en tijm toe.
- Zet het vuur uit en voeg de Mascarpone en tomaatjes in stukjes toe.
- Laat even afkoelen en pureer dan met de staafmixer.
- Schep in een spuitzak.
Borden opmaken
- Leg de uien op de borden. Top af met de 'honing'.
- Spuit de uienmousse ernaast.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!