Lowcarb gekarameliseerde ui met champignonmousse van roomkaas
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Een combinatie van twee smaakvolle Mediterrane recepten. Gegrilde, gekarameliseerde rode ui met Pecorino uit de oven. En een mousse van gebakken kastanje champignons met tijm, zongedroogde tomaat en Mascarpone.
Lowcarb: koolhydraatbeperkt
Dit recept is koolhydraatbeperkt (khb). Eigenlijk al net niet strikt koolhydraatarm (kha) door de hoeveelheid ui. Maar vooral door de zongedroogde tomaat.

Gegrilde, gekarameliseerde ui met champignonmousse van roomkaas
Gekarameliseerde uien met een romige en super smaakvolle dip van gebakken champignons met tijm, oregano, wat chilivlokken en Mascarpone (of andere roomkaas).
Benodigdheden
- oven op 200 graden
Ingrediënten
Gegrilde uien
- 3 grote rode uien
- 60 gr Pecorino vers geraspt
- 1 citroen
- 1 handje verse tijm
- 3 snufjes (Keltisch zee)zout
- 3 snufjes zwarte peper korrels vers gemalen
- 3 el (grasgevoerde) roomboter
- 4 el extra vierge olijfolie
- 6 tl vloeibare zoetstof met honingsmaak
Champignonmousse
- 200 gr kastanje champignons of andere paddenstoelen
- 125 gr Mascarpone of andere roomkaas
- 3 zongedroogde tomaten
- 1 handje verse tijm
- 1 tl chilivlokken
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
- 3 scheuten olijfolie
Bereiding
Gegrilde uien
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Smeer een een kleine, ovenbestendige pan in met 1 eetlepel olijfolie.
- Pel de uien en snij dwars doormidden (door de laagjes heen, tussen boven en onderkant).
- Leg de 6 helften in de pan, met de snijkanten naar boven. Besprenkel rijkelijk met zout en de overgebleven olijfolie.
- Zet een half uur in de oven.
- Was en rasp de citroen. Verdeel over de ui, samen met wat peper en top af met een halve eetlepel boter per halve ui.
- Zet nog een kwartier terug in de oven.
- Rasp de kaas. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Verdeel beide over de uien.
- Zet nog ongeveer 5 minuten terug in de oven, dit keer liefst met wat bovenwarmte.
Champignonmousse
- Bak de champignons in kleine stukjes op hoog vuur in een flinke hoeveelheid olie gaar.
- Voeg dan chilivlokken en tijm toe.
- Zet het vuur uit en voeg de Mascarpone en tomaatjes in stukjes toe.
- Laat even afkoelen en pureer dan met de staafmixer.
- Schep in een spuitzak.
Borden opmaken
- Leg de uien op de borden. Top af met de honing.
- Spuit de uienmousse ernaast.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Portiegrootte erg afhankelijk van het soort gebruik.
Voedingswaarde
Calorieën: 487kcal | Koolhydraten: 14gr | Eiwitten: 18gr | Vetten: 40gr | Verzadigd vet: 24g | MO vet: 1g | EO vet: 4g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 1279IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 32mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 1392mg | Magnesium: 37mg | Kalium: 691mg | Calcium: 456mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 36µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 373mg | Selenium: 31µg | Zink: 2mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!