Koolhydsraatarme gegrilde spitskool met bloemkool’hummus’
Gegrilde groente is zo ontzettend lekker, helemaal als er een lekkere dip bij zit. En oeh, deze combi van gegrilde spitskool met een ‘hummus’ van bloemkool, gepofte knoflook en tahin is hemels! Lekker met wat pacannoten, pompoenpitten en kappertjes als topping. Het ziet eruit als best wat werk maar het is ontzettend simpel te maken. En ook nog eens koolhydraatarm en vegan.
Benieuwd naar andere recepten om spitskool te grillen? Kijk dan eens naar deze van mijn collega van Seizoenenblog: met kerstomaatjes, zeekraal en polenta.
Bloemkool’hummus’
Uiteraard is dit geen echte hummus. Het is juist bedoeld als alternatief voor hummus voor als je geen peulvruchten kunt eten. Bijvoorbeeld op een koolhydraatarm, paleo of low FODMAP dieet. Ik heb ook een iets kruidigere bloemkoolhummus met komijn en koriander. Ik vond bij de spitskool en de kappertjes een iets zachtere dip beter passen.
Soorten olijfolie
Ik gebruik 2 soorten olijfolie. Voor de koude bereiding van de humus neem ik extra vierge olijfolie. Dat is olie zeer gezonde Omega vetzuren en polyfenolen. Maar polyfenolen verbranden snel. Dus over de spitskool gaat olijfolie waar de polyfenolen uitgehaald zijn. Vaak wordt deze olie milde olijfolie genoemd. Lees meer over goede vetten en in welk vet je kunt bakken.
Tahin
Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten, maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer. De tahin van nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is ook vrij laag in koolhydraten. Ik heb ook wel eens de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De volkoren tahin van Pit&Pit is vrij hoog in koolhydraten.

Gegrilde spitskool met bloemkoolhummus
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- vijzel
Ingrediënten
Gegrilde spitskool
- 1 spitskool
- flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
- zout naar smaak, niet te zuinig
- chilivlokken naar smaak
Bloemkoolhummus
- 300 gr bloemkool
- 2 bollen knoflook gepoft
- 4 el tahin
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 limoen, sap van khb
- 1 citroensap kha
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Topping
- 1 handje pecannoten
- 1 handje pompoenpitten
- 4 tl kappertjes
- extra vierge olijfolie optioneel
Strikt paleo
- variant GEEN rode peper
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Snij de topjes van alle teentjes van 2 bollen knoflook. Laat de teentje verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bollen. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven.
- Snij de spitskool in de lengte doormidden. Daarna de helften nog een keer zodat je 4 gelijke kwarten krijgt. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel rijke met milde olijfolie en zout. Chilivlokken naar smaak. Zet de schaal in de oven voor een half uur.
- Kook of stoom de bloemkool. Pureer dit samen met de rode peper, de olijfolie, de tahin, het limoensap en een snufje zout.
- Als je de knoflook uit de oven haalt kun je het het folie openen en de bol laten afkoelen. Zodra het kan knijp je de knoflook eruit en meng het met de humus.
- Smeer de humus uit op een bord. Leg de spitskool erover. Vijzel de pecannoten en pompoenpitten licht. Strooi over de spitskool. Top af met de kappertjes en eventueel nog wat extra vierge olijfolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Dit ziet lekker uit. Ga dit zeker een keertje proberen te maken ☻