| | | | | |

Gegrilde spitskool met bloemkoolhummus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gegrilde groente is zo ontzettend lekker, helemaal als er een lekkere dip bij zit. En oeh, deze combi van gegrilde spitskool met een ‘hummus’ van bloemkool, gepofte knoflook en tahin is hemels! Lekker met wat pacannoten, pompoenpitten en kappertjes als topping.

Het ziet eruit als best wat werk maar het is ontzettend simpel te maken. En ook nog eens koolhydraatarm, paleo en vegan.

Benieuwd naar andere recepten om spitskool te grillen? Kijk dan eens naar deze van mijn collega van Seizoenenblog: met kerstomaatjes, zeekraal en polenta.

Bloemkool’hummus’

Uiteraard is dit geen echte hummus. Het is juist bedoeld als alternatief voor hummus voor als je geen peulvruchten kunt eten. Bijvoorbeeld op een koolhydraatarm, paleo of low FODMAP dieet. Ik heb ook een iets kruidigere bloemkoolhummus met komijn en koriander. Ik vond bij de spitskool en de kappertjes een iets zachtere dip beter passen.

Soorten olijfolie

Ik gebruik 2 soorten olijfolie. Voor de koude bereiding van de humus neem ik extra vierge olijfolie. Dat is olie zeer gezonde Omega vetzuren en polyfenolen. Maar polyfenolen verbranden snel. Dus over de spitskool gaat olijfolie waar de polyfenolen uitgehaald zijn. Vaak wordt deze olie milde olijfolie genoemd.

Lees meer over goede vetten en in welk vet je kunt bakken.

Tahin

Tahin, tahini of tajhin is sesampasta. De sesam wordt langdurig gemalen tot pasta achtige olie. Net zoals je met andere noten kunt doen voor bijvoorbeeld amandelpasta of pindakaas. Sesamzaad is op het randje kha/khb. Daardoor is ook niet alle tahin koolhydraatarm. Sebahat bevat de minste koolhydraten met 3,1 gr khd per 100 gram. Sebahat is gewoon in de supermarkt te koop. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Persoonlijk vind ik de volkoren tahin van Pit&Pit de allerlekkerste. Deze is vol en romig van smaak. Ook blijft deze tahin mooi zacht, het wordt na verloop van tijd ook net zo hard.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en vegan.

Bevat chilivlokken en paprikapoederrode peper en dus niet strikt paleo vanwege nachtschade. Veel mensen die in de basis een paleo dieet volgen soms met mate (zongerijpte) peper, daarom heb ik het toch de tag paleo meegegeven. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade kun je het weglaten of vervangen door extra komijn en korander en aanvullen met groene kruiden als peterselie, bieslook en oregano.

Gegrilde spitskool met bloemkoolhummus

Marjolein
Heerlijke spitskool met wat olijfolie, zout en chilivlokken uit de oven. Geserveerd op bloemkoolhummus met gepofte knoflook, tahin en rode peper.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Europees
Porties 4 porties
Calorieën 52 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Gegrilde spitskool

  • 1 spitskool
  • flinke scheut milde olijfolie
  • zout naar smaak, niet te zuinig
  • chilivlokken naar smaak

Bloemkoolhummus

  • 300 gr bloemkool
  • 2 bollen knoflook gepoft
  • 4 el tahin
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 limoen, sap van khb
  • 1 citroen, sap van kha
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Topping

Strikt paleo

  • variant GEEN rode peper

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de topjes van alle teentjes van 2 bollen knoflook. Laat de teentje verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bollen. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven.
  • Snij de spitskool in de lengte doormidden. Daarna de helften nog een keer zodat je 4 gelijke kwarten krijgt. Leg ze in een ovenschaal. Besprenkel rijke met milde olijfolie en zout. Chilivlokken naar smaak. Zet de schaal in de oven voor een half uur.
  • Kook of stoom de bloemkool. Pureer dit samen met de rode peper, de olijfolie, de tahin, het limoensap en een snufje zout.
  • Als je de knoflook uit de oven haalt kun je het het folie openen en de bol laten afkoelen. Zodra het kan knijp je de knoflook eruit en meng het met de humus.
  • Smeer de humus uit op een bord. Leg de spitskool erover. Vijzel de pecannoten en pompoenpitten licht. Strooi over de spitskool. Top af met de kappertjes en eventueel nog wat extra vierge olijfolie.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 52kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.4g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 125IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 60mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 149mg | Magnesium: 19mg | Kalium: 297mg | Calcium: 24mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 50µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 53mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven