| | | | | | |

Gegrilde radijs met bieten bloemkool ‘hummus’

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Kun je radijs grillen!? Jazeker, daar worden ze lekker zoet en zacht van. En tegelijkertijd blijven ze toch iets knapperigs en fris houden. Heerlijk als lunch of als bijgerechtje. Kan natuurlijk los, maar ik heb ze voor dit recept gecombineerd met een bieten bloemkool ‘hummus’. Of eigenlijk een bieten bloemkool puree, want er zitten geen kikkererwten in deze hummus. Wel zo fijn als je geen peulvruchten eet: geschikt voor een koolhydraatarm en paleo dieet.

Dit gerecht is ook lekker met een gewone hummus als basis, met bietenhummus (zonder bloemkool), met bloemkoolhummus (zonder biet) of auberginedip (baba ganoush).

Bloemkool en rode biet

De basis van de hummus bestaat uit gekookte bloemkool en rode biet. Beide kun je natuurlijk speciaal voor dit recept koken. Maar ik vind dit gerecht juist fijn om te maken met een restje gekookte bloemkool van de vorige dag. Gekookte (biologische) rode biet is kant en klaar vacuüm verpakt te verkrijgen in de supermarkt.

Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.

Amandelpasta en tahin

Twee belangrijke ingrediënten van deze dip zijn amandelpasta en tahin (sesampasta). Beide worden gemaakt door de noten of zaden lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta. Hummus wordt normaal gesproken gemaakt van tahin. Ik voeg ook een beetje amandelpasta toe om deze dip net wat zoeter te maken.

Beide zijn natuurproducten en kunnen variëren in voedingswaarde, waaronder koolhydraten. De meeste amandelpasta is vreemd genoeg net iets meer dan 5 gr khd per 100 gram. Hoewel de meeste amandelen wel koolhydraatarm zijn.

Tahin verschilt enorm in voedinsgwaarde. Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm.

Bevat chilivlokken en paprikapoeder en dus niet strikt paleo vanwege nachtschade. Veel mensen die in de basis een paleo dieet volgen soms met mate (zongerijpte) peper, daarom heb ik het toch de tag paleo meegegeven. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade kun je de nachtschade weglaten of vervangen door extra komijn en korander en aanvullen met groene kruiden als peterselie, bieslook en oregano.

Gegrilde radijs met bieten bloemkool ‘hummus’

Marjolein
Radijsjes uit de oven op een 'hummus' van bieten en bloemkool. Zonder kikkererwten, dus koolhydraatarm en paleo.
5 van 1 stem
Vooraf 20 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 2 personen
Calorieën 249 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Radijsjes

  • 200 gr radijsjes
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • scheutje milde olijfolie
  • scheutje balsamico azijn khb
  • ½ citroen, sap van kha

Hummus

Strikt paleo en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder en chili vlokken

Bereiding
 

Radijsjes

  • Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Was de radijsjes, snij de kontjes eraf en halveer.
  • Meng de radijsjes in een kom met de andere ingrediënten. Verspreid over de bakplaat en zet 20 minuten in de oven.

Hummus

  • Meng alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of met de staafmixer tot een zachte mousse/puree.
  • Spreid de hummus uit op twee borden. Verdeel de radijsjes erover.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 249kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven