Koolhydraatarme gegrilde radijs met bieten bloemkool ‘hummus’
Kun je radijs grillen!? Jazeker, daar worden ze lekker zoet en zacht van. En tegelijkertijd blijven ze toch iets knapperigs en fris houden. Heerlijk als lunch of als bijgerechtje. Kan natuurlijk los, maar ik heb ze voor dit recept gecombineerd met een bieten bloemkool ‘hummus’. Of eigenlijk een bieten bloemkool puree, want er zitten geen kikkererwten in deze hummus. Wel zo fijn als je koolhydraatarm eet!
Andere koolhydraatarme hummus
Dit gerecht is ook lekker met een gewone hummus als basis, met bietenhummus (zonder bloemkool), met bloemkoolhummus (zonder biet) of auberginedip (baba ganoush).
Bloemkool en rode biet
De basis van de hummus bestaat uit gekookte bloemkool en rode biet. Beide kun je natuurlijk speciaal voor dit recept koken. Maar ik vind dit gerecht juist fijn om te maken met een restje gekookte bloemkool van de vorige dag. Gekookte (biologische) rode biet is kant en klaar vacuüm verpakt te verkrijgen in de supermarkt.
Is rode biet koolhydraatarm?
Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.
Amandelpasta en tahin
Twee belangrijke ingrediënten van deze dip zijn amandelpasta en tahin (sesampasta). Beide worden gemaakt door de noten of zaden lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta. Hummus wordt normaal gesproken gemaakt van tahin. Ik voeg ook een beetje amandelpasta toe om deze dip net wat zoeter te maken.
Amandelpasta
Amandelpasta bevat vaak net iets meer dan 5 gr KHD per 100 gram. Maar het wordt over het algemeen toch gezien als koolhydraatarm. Lowcarbcenter heeft amandelpasta van nut&me, deze bevat 10,1 gr koolhydraten. Puur Mieke heeft amandelpasta van Terrasana, deze bevat 10,4 gr khd.
Tahin
Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten, maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer. De tahin van nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is ook vrij laag in koolhydraten. Ik heb ook wel eens de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De volkoren tahin van Pit&Pit is vrij hoog in koolhydraten.

Gegrilde radijs met bieten bloemkool ‘hummus’
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat met bakpapier
- kom, lepel
Ingrediënten
Radijsjes
- 200 gr radijsjes
- 2 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- scheutje avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
- 1 scheutje balsamico azijn (khb)
- of ½ citroensap
Hummus
- 100 gr bloemkool gekookt
- 100 gr rode biet gekookt
- 1 el amandelpasta
- 1 el tahin
- 2 teentje knoflook
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamico azijn (khb)
- of citroensap
- flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
Radijsjes
- Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Was de radijsjes, snij de kontjes eraf en halveer.
- Meng de radijsjes in een kom met de andere ingrediënten. Verspreid over de bakplaat en zet 20 minuten in de oven.
Hummus
- Meng alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of met de staafmixer tot een zachte mousse/puree.
- Spreid de hummus uit op twee borden. Verdeel de radijsjes erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!