Gegrilde kip met venkel en sinaasappel
Heerlijke gegrilde kippenpoot met net even wat andere smaken dan gebruikelijk: venkel, salie, sumac en sinaasappel. De kip krijgt in de oven een heerlijk knapperig velletje. Echt een gerechtje om mee te scoren en tegelijk super makkelijk te maken. Je grilt de kip namelijk gewoon samen met plakjes venkel en sinaasappel.
Dit receptje lijkt wat bereiding betreft wel wat op de gegrilde kip met pompoen en rode biet en de gegrilde kip met rabarber. Al zijn de smaken wel echt anders.
Gegrilde kip
Kip met vel uit de oven. Heerlijk, ik hou van een lekker knapperig velletje. Daarvoor geef ik de kip net wat olie mee, maar het vet uit het vel zorgt zelf eigenlijk het beste voor het krokantje. En dat zelfde vet druipt vervolgens lekker tussen de plakjes venkel! Met het vet bedruip je ook minimaal één keer de plakjes sinaasappel.
Echte scharrelkip
Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. Bij ‘Vlees van Ons’ kun je daarop vertrouwen. Het is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.
Ook een keer bouten van echte buitenkip proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.
Gegrilde venkel
De venkel marineer je met wat maple syrup en sojasaus. Een heerlijke combi van zoet en umami. Ook nog eens gecombineerd met het vet van de kip.
Gegrilde sinaasappel
Was de sinaasappel en snij hem in dunne plakjes. Deze haal je ook door de marinade. Tussendoor (als de schotel in de oven staat) even bedruipen met het kippenvet zodat ze niet uit drogen maar lekker knapperig bakken.
Dieet en ‘vrij van’
Paleo. Koolhydraatbeperkt met een vloeibare zoetstof in plaats van ahornsiroop. AIP met aanpassing van de kruiden.
Gegrilde kip met venkel en sinaasappel
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- ovenschaal
- groot scherp mes + kom
- aluminiumfolie optioneel
Ingrediënten
- 1 kippenbout code Eetlekkeranders10 bij 'Vlees van Ons'
- ½ tl korianderzaad gemalen
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl salie
- ¼ tl sumac
- snufje zwarte peper korrels
- 1 venkel
- 1 sinaasappel
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 1 el ahornsiroop
- 1 el balsamico azijn
- 1 el milde olijfolie
Optioneel
- paar takjes rozemarijn vers
- paar takjes tijm vers
Voor koolhydraatbeperkt
- 1 el siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
Voor AIP
- ½ tl kaneel GEEN koriander, sumac of paprikapoeder
Bereiding
- Haal de kip uit de koelkast. Warm de oven voor op 220 graden.
- Meng de kruiden (koriander, paprika, salie, zwarte peper, sumac). Wrijf de kip licht in met olie en strooi de kruiden erop. Leg in de ovenschaal.
- Meng de sojasaus met de balsamico azijn, ahornsiroop en olie.
- Snij het loof van de venkel. Snij van de bol plakken in de lengte. Snij van alle plakken het kontje. Doe ze in een kom en giet de marinade erover. Even husselen. Verdeel daarna rond de kip.
- Was de sinaasappel goed. Snij dunne plakken (dwars/in de breedte,vdoor de partjes heen). Leg ze even in de marinade en verdeel over de venkel.
- Zet 25 minuten in de oven. Haal halverwege even uit de oven en bedruip de sinaasappel met kippenvel. Lukt dat niet gebruik gaan de marinade die je over hebt gehouden. Leg dan ook de takjes tijm en rozemarijn op de sinaasappel.
- Check daarna of het nog 5 tot 10 minuutjes extra kan. Is de groente niet zacht genoeg maar het vel van de kip verkleurt al te veel? Dek dan af met wat aluminiumfolie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!