Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en ui
Heerlijke kippenpoot met een knapperig velletje uit de oven. Makkelijk gerecht waarbij je de kip gewoon grilt samen met de groente.
Dit receptje lijkt veel op de gegrilde kip met rabarber. Daar werk ik met kant en klaar gesneden stukjes pompoen en voorgekookte rode biet. Daar kun je dus eventueel inspiratie opdoen. Hier werk ik met hele pompoen en rauwe biet.
Gegrilde kip
Kip met vel uit de oven. Heerlijk, ik hou van een lekker knapperig velletje. Daarvoor geef ik de kip net wat olie mee, maar het vet uit het vel zorgt zelf eigenlijk het beste voor het krokantje. En dat zelfde vet druipt vervolgens lekker tussen de groente!
Echte scharrelkip
Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. Bij ‘Vlees van Ons’ kun je daarop vertrouwen. Het is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.
Ook een keer bouten van echte buitenkip proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.
Gegrilde rode biet
De rode biet kun je wat harder laten (mijn persoonlijke voorkeur) of zacht laten worden. Voor heel zacht kook je de bieten eerst of gebruik je voorgekookte bieten. Dat kun je zelf doen of je koopt ze vacuüm verpakt. Voor iets minder zacht doe je de bieten tegelijk met de kip in de oven. Voor wat harder doe je dat tegelijk met de ui en de pompoen in de oven.
Gegrilde pompoen
Was de pompoen goed van te voren, dan kun je de schil er gewoon aan laten. De pitten eruit halen gaat vrij eenvoudig met een ijsschep. Die is scherper en je handvat ligt beter in je hand dan met een lepel.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt en paleo. Koolhydraatarm met citroensap in plaats van balsamico azijn. AIP met aanpassing van de kruiden.
Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en ui
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- ovenschaal
- ijsschep
- groot scherp mes + kom
- aluminiumfolie optioneel
Ingrediënten
- 1 kippenbout grote met ribstuk en vel, code Eetlekkeranders10 bij 'Vlees van Ons'
- ½ tl korianderzaad gemalen
- ½ tl paprikapoeder gewoon of gerookt
- ½ tl uienpoeder
- ¼ tl komijnzaad gemalen
- ¼ pompoen
- 1 rode biet zie tekst boven recept
- 1 rode ui
- scheut milde olijfolie
- scheut balsamico azijn
- flinke snufje zout
Voor koolhydraatarm
- citroensap GEEN balsamico
Voor AIP en vrij van zaden en/of nachtschade
- 1 tl oregano GEEN koriander, komijn of paprikapoeder
Bereiding
- Haal de kip uit de koelkast. Warm de oven voor op 220 graden.
- Meng de kruiden. Wrijf de kip licht in met olie en strooi de kruiden erop.
- Leg de kip in de ovenschaal en zet 10 minuten in de oven.
- Was de pompoen. Verwijder de zaden met de ijsschep. Snij een kwart van de pompoen in schijfjes.
- Pel de ui en snij in grove stukken. Snij de biet in plakjes. Doe de groentes in een kom en meng met de olie, de azijn en het zout.
- Haal de kip uit de oven en verdeel de groente ernaast. Zet weer een half uur in de oven.
- Check daarna of het nog 5 tot 10 minuutjes extra kan. Is de groente niet zacht genoeg maar het vel van de kip verkleurt al te veel? Dek dan af met wat aluminiumfolie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Video
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!