| | |

Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en rabarber

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Makkelijk en super smaakvol! Heerlijk gerecht met kip uit de oven. Door de pompoen, rode biet en rabarber heeft het een mooie balans heeft tussen zoet, hartig, pittig en een klein zuurtje. Glutenvrij, koolhydraatarm, paleo en AIP.

Dit recept lijkt op het de gegrilde kip met pompoen, rode biet en ui. Daar werk ik met hele pompoen en rauwe biet. Hier werk ik met kant en klare stukjes pompoen en voorgekookte biet. Kijk dus zelf waar je trek in hebt en hoe je tijd wilt besparen.

Ingrediënten

Je gebruik een kippenpoot met vel en het liefst ook met ribstuk. Je kruidt de kip met komijn, korianderzaad, paprikapoeder en chilivlokken (cayennepeper kan natuurlijk ook). Dat gebruik je ook voor de pompoen en rode biet, maar daar voeg je ook nog wat oregano aan toe. Voor beide gebruik je een scheut milde olijfolie. En dan kan het zo de oven in. Halverwege voeg je nog de rabarber toe.

Rode bietjes

Bietjes kun je natuurlijk zelf koken. Maar soms maak ik het mezelf gemakkelijk met kant en klaar. Bij de supermarkt zijn biologische vacuum verpakte gekookte bietjes te koop.

Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.

Pompoen

Over pompoen is ook vaak discussie of het koolhydraatarm is. Alle pompoen bij de grote supermarkten zijn rond de 2 gr khd per 100 gram. Ook bij nevo online staan ze onder de 5. Ik schaar pompoen dus onder koolhydraatarm. Wat niet wegneemt dat je pompoen kunt treffen die boven de 5 gr khd bevat. Het blijft een natuurproduct en per soort kan het ook verschillen.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo.

Meestal wordt bij paleo nog wel in beperkte mate paprikapoeder of rode peper gegeten. Voor AIP of ‘vrij van’ nachtschade laat je deze weg. Voor AIP en ‘vrij van’ zaden laat je (ook) zwarte peper, komijn en korianderzaad weg. Je kunt wel wat kaneel gebruiken. Niet te veel want dat overheerst snel.

Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en rabarber

Marjolein
Ovengerecht met gekruide kip en verrassende groenten: pompoen, rode biet en rabarber. Een mooie balans tussen pittig, hartig, zoet en een zuurtje.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Ovenschotel
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 697 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 kippenbouten met ribstuk liefst met vel en ribstuk
  • 150 gr pompoen
  • 100 gr rode biet gekookt (vers of voorgekookt)
  • 1 stengel rabarber
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl komijnzaad gemalen
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl oregano
  • snufje zout roze Himalaya of Keltische zee
  • snufje zwarte peper korrels
  • flinke scheut milde olijfolie om in te bakken

Voor AIP en vrij van zaden en/of nachtschade

  • variant GEEN chiliflakes, paprikapoeder
  • variant GEEN zwarte peper, koriander, komijn
  • mespuntje kaneel

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Meng de kruiden door elkaar, behalve de oregano. Smeer de kippenpoot in met wat olie. Kruid vervolgens met de kruidenmix (niet helemaal opmaken). Leg in het midden van de ovenschaal. Spreid eventueel los vel zo breed mogelijk uit over de bodem zodat het goed knapperig bakt.
  • Snij de pompoen in stukjes. Dat mag bij biologische pompoen met schil (goed wassen!) of anders zonder. Laat de rode biet uitlekken en snij in stukjes.
  • Doe samen in een kom, giet er wat olie over en meng door elkaar met de hand. Verdeel rond de poot in de ovenschaal en bestrooi met het resterende kruidenmengsel en de oregano.
  • Zet in de oven en zet de timer op 15 minuten.
  • Was en snij de rabarber. Als de timer gaat de schaal uit de oven halen en de stukjes rabarber tussen de andere groente leggen. Even aandrukken zodat ze er niet bovenop maar echt tussen komen te liggen. Zet nog 15 minuten in de oven.
  • Check (vooral de laatste 5 minuten) of het niet net te hard gaat. Elke oven is anders en als er meer hete lucht van boven komt kan het velletje van de kip verbranden. Als dat gebeurt en de pompoen en rabarber zijn gaar, dan kan de schaal de oven uit. Zo niet: dek de schaal af met wat aluminiumfolie.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 697kcal | Koolhydraten: 13gr | Eiwitten: 47gr | Vetten: 43gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 9g | EO vet: 18g | Vezels: 9gr | Vitamine A: 17591IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 42mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 325mg | Magnesium: 151mg | Kalium: 1662mg | Calcium: 212mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 167µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 525mg | Selenium: 49µg | Zink: 5mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven