Koolhydraatarme gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en rabarber
Makkelijk en super smaakvol! Een heerlijk koolhydraatarm gerechtje met kip uit de oven. Door de pompoen, rode biet en rabarber heeft het een mooie balans heeft tussen zoet, hartig, pittig en een klein zuurtje.
Ingrediënten
Je gebruik een kip met vel, dat is lekker knapperig en geeft wat vet af dat de groenten bedruipt. Je kruidt de kip met komijn, korianderzaad, paprikapoeder en chilivlokken (cayennepeper kan natuurlijk ook). Dat gebruik je ook voor de pompoen en rode biet, maar daar voeg je ook nog wat oregano aan toe. Voor beide gebruik je een scheut milde olijfolie. En dan kan het zo de oven in. Halverwege voeg je nog de rabarber toe.
Echte scharrelkip
Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. Vroeger had ik daarvoor een adresje bij mij om de hoek. Tegenwoordig bestel ik bij Grutto. Daar hebben ze de kip karbonade of drumsticks . Echte biologische buitenkip is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook vlees op met meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.
Rode bietjes
Bietjes kun je natuurlijk zelf koken. Maar soms maak ik het mezelf gemakkelijk met kant en klaar. Bij de supermarkt zijn biologische vacuum verpakte gekookte bietjes te koop. Met bietjes is overigens wel iets geks aan de hand. De één schaart ze onder koolhydraatarm terwijl de ander zegt dat ze toch echt koolhydraatbeperkt zijn. En weet je wat… Ze hebben allebei gelijk. Rauw bevatten ze 6 gr khd per 100 gram en gekookt nog maar 4,8.
Pompoen
Over pompoen is ook vaak discussie of het koolhydraatarm is. Alle pompoen bij de grote supermarkten zijn rond de 2 gr khd per 100 gram. Ook bij nevo online staan ze onder de 5. Ik schaar pompoen dus onder koolhydraatarm. Wat niet wegneemt dat je pompoen kunt treffen die boven de 5 gr khd bevat. Het blijft een natuurproduct en per soort kan het ook verschillen.
Ander recept met kip uit de oven
Dit recept lijkt op het de gegrilde kip met pompoen, rode biet en ui. Daar werk ik met hele pompoen en rauwe biet. Hier werk ik, naast rabarber, met kant en klare stukjes pompoen en voorgekookte biet. Kijk dus zelf waar je trek in hebt en hoe je tijd wilt besparen.
Andere recepten met rabarber
Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Gegrilde kippenbout met pompoen, rode biet en rabarber
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- ovenschaal
- kom
- (elektrisch) koffiemolentje of vijzel, om het komijn- en korianderzaad te malen
Ingrediënten
- 1 kippenbouten met ribstuk liefst met vel en ribstuk
- 150 gr pompoen
- 100 gr rode biet gekookt (vers of voorgekookt)
- 1 stengel rabarber
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl oregano (gedroogd)
- snufje zout roze Himalaya of Keltische zee
- snufje zwarte peper
- flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden.
- Meng de kruiden door elkaar, behalve de oregano. Smeer de kippenpoot in met wat olie. Kruid vervolgens met de kruidenmix (niet helemaal opmaken). Leg in het midden van de ovenschaal. Spreid eventueel los vel zo breed mogelijk uit over de bodem zodat het goed knapperig bakt.
- Snij de pompoen in stukjes. Dat mag bij biologische pompoen met schil (goed wassen!) of anders zonder. Laat de rode biet uitlekken en snij in stukjes.
- Doe samen in een kom, giet er wat olie over en meng door elkaar met de hand. Verdeel rond de poot in de ovenschaal en bestrooi met het resterende kruidenmengsel en de oregano.
- Zet in de oven en zet de timer op 15 minuten.
- Was en snij de rabarber. Als de timer gaat de schaal uit de oven halen en de stukjes rabarber tussen de andere groente leggen. Even aandrukken zodat ze er niet bovenop maar echt tussen komen te liggen. Zet nog 15 minuten in de oven.
- Check (vooral de laatste 5 minuten) of het niet net te hard gaat. Elke oven is anders en als er meer hete lucht van boven komt kan het velletje van de kip verbranden. Als dat gebeurt en de pompoen en rabarber zijn gaar, dan kan de schaal de oven uit. Zo niet: dek de schaal af met wat aluminiumfolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!