| | | | | |

Gegrilde hele watermeloen met Middenoosterse kruiden en maple sojadressing

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Out of the box klapstuk van een ‘sjiek’ diner. Een hele gegrilde watermeloen uit de oven. Zoals je ook een hammetje of rollade zou maken. Gekruid met Middenoosters smaken bij elkaar gebracht in een harissa mix: paprikapoeder, chilivlokken, korianderzaad, komijn, een snufje kaneel en uienpoeder. Als de watermeloen de oven uitkomt overgieten met een heerlijke zoete en umami dressing van ahornsiroop en sojasaus of kokosamino’s.

Out of the box

Beetje out of the box, dit receptje. We bleken nog een watermeloen over te hebben van de zomer. Kennelijk blijft een meloen erg lang goed! Maar niemand had er meer trek in. Ik was ‘m een beetje vergeten. Nu ben ik op dit moment van alles aan het het grillen. En ik dacht: als ik hem toch niet eet, kan ik er beter een experimentje mee doen! Ik heb ze wel als steak van de BBQ gegeten, met wat feta. Nu eens een hele uit de oven.

Vocht

Ik was een beetje bang dat de watermeloen zou imploderen of te veel vocht afgeven. Gelukkig kwam hij droog de oven uit. Bij het aansnijden komt wel wat vocht vrij. Maar het vocht bleek vooral later uit het stukje te lopen dat nog over was. Bewaar een restje in eerste instantie dus niet in een te ondiep bord.

Bewaren

Ik heb het restje de volgende dag gegeten met wat yoghurt en pistache noten. De watermeloen afgedekt bewaard in de koelkast.

Dieet en ‘vrij van’

Watermeloen bevat veel suiker. Daarom is dit gerecht koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm. Mits je de ahornsiroop vervangt door een vloeibare siroop. Over welke de lekkerste is kan ik je niet goed adviseren, ik eet zelf geen vloeibare zoetstof. Maar als je kijkt bij Lowcarbcenter heb je een enorme keus. Ik zou gaan voor een lichte karamelsmaak.

Paleo als je kokosamino’s neemt in plaats van sojasaus. Voor strikter paleo en AIP laat je ook het paprikapoeder weg.

Voor AIP kun je, naast nachtschade, ook geen zaden eten. Dan kun denken aan een zoete variant met alleen kaneel en uienpoeder of neem wat groene kruiden als salie en rozemarijn. Komijn, koriander en zwarte peper zijn zaden, paprika is nachtschade.

Gegrilde hele watermeloen met Middenoosterse kruiden en maple sojadressing

Marjolein
Heerlijk zoete en sappige meloen uit de oven. Een variant op meloen steaks van de BBQ. Nu eens niet als zomergerechtje maar als klapstuk voor een luxe diner.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Intrekken en oven 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Herfst en winter, Kerst, Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega
Keuken Middenoosters
Porties 8 personen
Calorieën 171 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • ovenschaal
  • groot scherp mes
  • schenkkannetje

Ingrediënten
  

  • 1 watermeloen
  • 1 el zout Keltisch zee of roze Himalaya
  • 2 el harissa kruidenmix
  • ½ tl uienpoeder
  • 1 snuf zwarte peper

Dressing

Zelf harissa kruidenmix maken

  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl paprikapoeder gerookt
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 snufje kaneel

Koolhydraatbeperkt

Voor paleo, AIP en vrij van soja

  • 2 el kokosamino's GEEN sojasaus of tamari, 5% korting voor nieuwe klanten van Puur Mieke: code Eetlekkeranders5

Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder

Voor AIP en vrij van zaden

  • kaneel GEEN komijn, koriander, zwarte peper
  • of groene kruiden als salie, rozemarijn, Provençaals

Bereiding
 

  • Schil eerst de kontjes van de meloen. Zet hem dan stabiel op één van de afgesneden platte vlakken. Ga de meloen rond en snij steeds van boven naar benden een stuk schil af.
  • Leg de meloen in de schaal en besprenkel rondom met zout. Laat een uurtje staan.
  • Warm de oven voor. Meng de kruiden door elkaar.
  • Dep de meloen droog. Besprenkel met de olie. Verdeel de kruidenmix over de meloen. Zet anderhalf uur in de oven.
  • Meng de ahornssiroop met de sojasaus of kokosamino's. Haal de meloen uit de oven. Overgiet de meloen met de dressing.
  • Aansnijden kan aan tafel (overgieten eventueel ook).

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 171kcal | Koolhydraten: 40gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.1g | MO vet: 0.3g | EO vet: 0.3g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 3264IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 46mg | Vitamine E: 0.3mg | Natrium: 69mg | Magnesium: 58mg | Kalium: 642mg | Calcium: 44mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 17µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 65mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven