Gegrilde hele watermeloen met Middenoosterse kruiden en maple sojadressing
Out of the box klapstuk van een ‘sjiek’ diner. Een hele gegrilde watermeloen uit de oven. Zoals je ook een hammetje of rollade zou maken. Gekruid met Middenoosters smaken bij elkaar gebracht in een harissa mix: paprikapoeder, chilivlokken, korianderzaad, komijn, een snufje kaneel en uienpoeder. Als de watermeloen de oven uitkomt overgieten met een heerlijke zoete en umami dressing van ahornsiroop en sojasaus of kokosamino’s.
Out of the box
Beetje out of the box, dit receptje. We bleken nog een watermeloen over te hebben van de zomer. Kennelijk blijft een meloen erg lang goed! Maar niemand had er meer trek in. Ik was ‘m een beetje vergeten. Nu ben ik op dit moment van alles aan het het grillen. En ik dacht: als ik hem toch niet eet, kan ik er beter een experimentje mee doen! Ik heb ze wel als steak van de BBQ gegeten, met wat feta. Nu eens een hele uit de oven.
Vocht
Ik was een beetje bang dat de watermeloen zou imploderen of te veel vocht afgeven. Gelukkig kwam hij droog de oven uit. Bij het aansnijden komt wel wat vocht vrij. Maar het vocht bleek vooral later uit het stukje te lopen dat nog over was. Bewaar een restje in eerste instantie dus niet in een te ondiep bord.
Bewaren
Ik heb het restje de volgende dag gegeten met wat yoghurt en pistache noten. De watermeloen afgedekt bewaard in de koelkast.
Dieet en ‘vrij van’
Watermeloen bevat veel suiker. Daarom is dit gerecht koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm. Mits je de ahornsiroop vervangt door een vloeibare siroop. Over welke de lekkerste is kan ik je niet goed adviseren, ik eet zelf geen vloeibare zoetstof. Maar als je kijkt bij Lowcarbcenter heb je een enorme keus. Ik zou gaan voor een lichte karamelsmaak.
Paleo als je kokosamino’s neemt in plaats van sojasaus. Voor strikter paleo en AIP laat je ook het paprikapoeder weg.
Voor AIP kun je, naast nachtschade, ook geen zaden eten. Dan kun denken aan een zoete variant met alleen kaneel en uienpoeder of neem wat groene kruiden als salie en rozemarijn. Komijn, koriander en zwarte peper zijn zaden, paprika is nachtschade.
Gegrilde hele watermeloen met Middenoosterse kruiden en maple sojadressing
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- ovenschaal
- groot scherp mes
- schenkkannetje
Ingrediënten
- 1 watermeloen
- 1 el zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 2 el harissa kruidenmix
- ½ tl uienpoeder
- 1 snuf zwarte peper
Dressing
- 2 el ahornsiroop
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 2 el kokosamino's (voor sojavrij)
Zelf harissa kruidenmix maken
- 2 tl korianderzaad
- 2 tl paprikapoeder gerookt
- ½ tl chilivlokken
- ½ tl komijnzaad
- 1 snufje kaneel
Koolhydraatbeperkt
- siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
Voor paleo, AIP en vrij van soja
- 2 el kokosamino's GEEN sojasaus of tamari, 5% korting voor nieuwe klanten van Puur Mieke: code Eetlekkeranders5
Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder
Voor AIP en vrij van zaden
- kaneel GEEN komijn, koriander, zwarte peper
- of groene kruiden als salie, rozemarijn, Provençaals
Bereiding
- Schil eerst de kontjes van de meloen. Zet hem dan stabiel op één van de afgesneden platte vlakken. Ga de meloen rond en snij steeds van boven naar benden een stuk schil af.
- Leg de meloen in de schaal en besprenkel rondom met zout. Laat een uurtje staan.
- Warm de oven voor. Meng de kruiden door elkaar.
- Dep de meloen droog. Besprenkel met de olie. Verdeel de kruidenmix over de meloen. Zet anderhalf uur in de oven.
- Meng de ahornssiroop met de sojasaus of kokosamino's. Haal de meloen uit de oven. Overgiet de meloen met de dressing.
- Aansnijden kan aan tafel (overgieten eventueel ook).
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!