| | | | | | | |

Gegrilde bloemkool met tahin bietensaus en ingelegde ui

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een hele gegrilde bloemkool uit de oven. Heerlijk als lunch of bijgerecht. Maar doordat je de bloemkool in zijn geheel serveert zou het gerecht ook niet misstaan als vegan hoofdgerecht tijdens een kerstdiner. Het pronkstuk dat je aan tafel aansnijdt. De saus maak je met tahin, gekookte rode biet, knoflook en chiliflakes. Daar bovenop komen nog toppings. Eerst zoetzure ui, ingelegd in balsamico azijn. En daarover geroosterde noten en zaden.

Bloemkool

Ik gebruikte een biologische bloemkool. Het fijne is dat deze ook iets kleiner is. Dat maakt het makkelijker om hem in zijn geheel in de pan voor te koken. En de garing tijdens het grillen is wat beter verdeeld.

Bewaar de bladeren. Daar kun je heerlijk bouillon van trekken.

Tahin

Tahin (of tahini) is sesampasta. Dat wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.

Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Rode biet

In de saus gebruik je gekookte biet. Deze kun je vooraf zelf koken. Maar er zijn op de groente afdeling van de supermarkt ook vacuüm verpakte voorgekookte bieten te koop. Bewaar wat van het kookvocht of het sap dat in de verpakking zit.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

Gegrilde bloemkool met tahin bietensaus en ingelegde ui

Marjolein
Gegrilde bloemkool met tahin en rode biet. Afgetopt met zoetzure ui in balsamico en geroosterde noten.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Oven 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst, Ovenschotel
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 2 tot 4 personen
Calorieën 183 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bloemkool en marinade

  • 1 bloemkool liefst een kleine biologische
  • 5 el milde olijfolie
  • 3 tl Harissa kruidenmix
  • zwarte peper korrels

Saus

  • 1 rode biet gekookt
  • kookvocht rode biet of sap in kant en klaar verpakking
  • 2 el tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 4 el balsamico azijn

Toppings

  • 1 rode ui
  • flinke scheut balsamico azijn
  • 2 handjes hennepzaad
  • 2 handjes pecannoten of gemengde noten
  • paar flinke snuffen zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

Bloemkool

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de bloemkool in zijn geheel. Laat daarna uitwasemen.
  • Maak een marinade van de olie, harissakruiden en peper. Laat wat van de olie in de bloemkool druipen. Neem de rest in je handen en masseer de bloemkool in.
  • Leg in een ovenschaal. Zet in de oven. Eerst een half uur zodat je kunt controleren of het niet verbrandt. Daarna nog 10 minuten.

Ui (doen als de bloemkool kookt)

  • Snij de ui in dunne halve ringen.
  • Doe een scheut balsamicoazijn over de ui. Zet even opzij om te marineren.

Saus

  • Pel de knoflook, snij in stukjes en doe in de keukenmmachine of in de maatbeker van de staafmixer.
  • Voeg de rode biet, tahin, olijfolie, balsamico azijn en chiliflakes toe. Meng tot een gladde saus
  • Test of de saus dun genoeg is om een beetje te 'lopen'. Je wilt dat de saus straks een beetje op de bloemkool blijft liggen en langzaam uitloopt. Als het wat dunner mag kun je bietensap toevoegen.

Noten

  • Vijzel de noten licht.
  • Warm een bakpan en rooster daarin het hennepzaad, de noten en het zout.

Afmaken

  • Giet van de uien de azijn af. Gebruik daar eventueel een zeefje voor.
  • Leg de bloemkool op een groot bord. Giet de saus erover. Daaroverheen de ui en tot slot de zaden en noten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Om het aantal koolhydraten naar beneden te brengen kun je vooral bezuinigen op de ui.

Voedingswaarde

Calorieën: 183kcal | Koolhydraten: 18gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 7gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 2g | EO vet: 4g | Vezels: 9gr | Vitamine A: 665IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 149mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 172mg | Magnesium: 66mg | Kalium: 1155mg | Calcium: 100mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 225µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 194mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven