Gegrilde aubergine met yoghurt tahindressing
Op reis in Israël heb ik bijna iedere dag aubergine gegeten. Vaak pittig en met knoflook, maar ook een keer een wat zachtere en zoetere bereiding. Deze heb ik als eerste nagemaakt. Heerlijk! Met pijnboompitjes, granaatappelpitjes en een dressing van tahin, (plantaardige) yoghurt en koriander. Als je niet van koriander houdt kun je ook platte peterselie nemen.
Op de foto op een bedje van hummus. Hummus is van kikkererwten en daardoor khb. Maar je kunt koolhydraatarme hummus maken van bloemkool of bieten met knolselderij.
Yoghurt
Je kunt Griekse yoghurt gebruiken of plantaardige yoghurt naar keuze. Bijvoorbeeld amandel, soja of haver. Kokosyoghurt zou minder passen.
Tahin
Tahin (of tahini) is sesampasta. Dat wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.
Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.
Dieet en ‘vrij van’
Vegan. Koolhydraatbeperkt als je niet te scheutig bent met de granaatappelpitjes en pijnboompitten. Koolhydraatarm met walnoot en kleine stukjes framboos.
Gegrilde aubergine met yoghurt tahindressing
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat
- keukenmachine
- knoflookpers
- keukenpapier
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 el pijnboompitten
- 2 el granaatappelpitjes mag uit de vriezer
- 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 2 el tahin
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el witte azijn of appelazijn
- of ½ citroen, sap van
- 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 1 handje verse koriander
- of 1 handje verse platte peterselie
- 1 flinke scheut milde olijfolie om mee te grillen
- zout voorbereiding aubergines
Koolhydraatarm
- walnoten in plaats van pijnboompitten
- 3 grote frambozen in plaats van granaatappelpitjes
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met keukenpapier.
- Was en snij de aubergine in dikke plakken. bestrooi ze aan beide kanten met zout en laat even staan. Er komt wat vocht op te staan.
- Dep de aubergine droog met keukenpapier. Vet ze aan beide kanten in met flink wat milde olijfolie.
- Zet 20 minuten in de oven. Draai daarna om en geef nog eens 20 minuten. Laat daarna een beetje afkoelen.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten. Klop de granaatappelpitjes uit de helft van een granaatappel. Of laat pitjes uit de vriezer ontdooien.
- Meng de yoghurt met de tahin en voeg een klein beetje zout toe.
- Leg de plakjes aubergine op een bord (of op een bedje van hummus). Schep de dressing over. Verdeel de pijnboom- en granaatappelpitjes erover. Knip de koriander of peterselie in stukjes en verdeel erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!