Gegrilde aubergine met yoghurt tahindressing
Op reis in Israël heb ik bijna iedere dag aubergine gegeten. Vaak pittig en met knoflook, maar ook een keer een wat zachtere en zoetere bereiding. Deze heb ik als eerste nagemaakt. Heerlijk! Met pijnboompitjes, granaatappelpitjes en een dressing van tahin, (plantaardige) yoghurt en koriander. Als je niet van koriander houdt kun je ook platte peterselie nemen.
Lekker met
Op de foto op een bedje van gewone hummus. Dat is van kikkererwten en daardoor koolhydraatbeperkt. Maar je kunt koolhydraatarme hummus maken van bloemkool of bieten met knolselderij.
Yoghurt
Je kunt Griekse yoghurt gebruiken of plantaardige yoghurt: amandel of soja. Kokosyoghurt zou minder passen.
Tahin
Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten, maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer. De tahin van nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is ook vrij laag in koolhydraten. Ik heb ook wel eens de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De volkoren tahin van Pit&Pit is vrij hoog in koolhydraten.

Gegrilde aubergine met yoghurt tahindressing
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat
- keukenmachine
- knoflookpers
- keukenpapier
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 el pijnboompitten
- 2 el granaatappelpitjes mag uit de vriezer
- 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 2 el tahin
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el witte azijn of appelazijn
- of ½ citroensap
- 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 1 handje koriander (vers)
- of 1 handje platte peterselie (vers)
- 1 flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om mee te grillen
- zout voorbereiding aubergines
Koolhydraatarm
- walnoten in plaats van pijnboompitten
- 3 grote frambozen in plaats van granaatappelpitjes
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met keukenpapier.
- Was en snij de aubergine in dikke plakken. bestrooi ze aan beide kanten met zout en laat even staan. Er komt wat vocht op te staan.
- Dep de aubergine droog met keukenpapier. Vet ze aan beide kanten in met flink wat milde olijfolie.
- Zet 20 minuten in de oven. Draai daarna om en geef nog eens 20 minuten. Laat daarna een beetje afkoelen.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten. Klop de granaatappelpitjes uit de helft van een granaatappel. Of laat pitjes uit de vriezer ontdooien.
- Meng de yoghurt met de tahin en voeg een klein beetje zout toe.
- Leg de plakjes aubergine op een bord (of op een bedje van hummus). Schep de dressing over. Verdeel de pijnboom- en granaatappelpitjes erover. Knip de koriander of peterselie in stukjes en verdeel erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!