Gebakken spinazie met zuivelvrije knoflook roomsaus
Een heerlijk gezond bijgerechtje van gebakken spinazie met ui. A la crème gemaakt met amandelroom, een kleine beetje amandelpasta en gepofte knoflook.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Eet je wel zuivel? Dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken. Andere opties zijn haver-, rijst- of sojaroom.
Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten Agave siroop.
Dieet en ‘vrij van’
Het recept balanceert tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt door de ui. Ui is als smaakmaker ‘gedoogd’ binnen koolhydraatarm, maar wel in kleine hoeveelheden. Voor koolhydraatarm kun je de ui dus zoveel mogelijk beperken of weglaten.
Door het gebruik van amandelroom in plaats van ‘gewone’ room is dit recept zuivelvrij, paleo en vegan. Eet je wel zuivel dan kun je gewone kookroom gebruiken.
Paprikapoeder past niet in een strikt paleo dieet. Soms wordt het in kleine hoeveelheden wel gegeten, maar je kunt het ook gewoon weglaten.
Gebakken spinazie met zuivelvrije knoflook roomsaus
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- aluminiumfolie
- (steel)pannetje
- 1 spatel
Ingrediënten
- 200 gr verse spinazie
- 1 rode ui
- 150 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- 1 bol knoflook
- 1 tl amandelpasta
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- snufje zout roze Himalaya of Kletisch zee
- snufje zwarte peper korrels
- snufje chilivlokken of cayennepeper
- milde olijfolie om in te bakken
Voor strikt paleo en 'vrij van'nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder en chilipoeder
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden
- Snij de topjes van alle teentjes van een bol knoflook. Laat de teentje verder in tact en laat ze ook aan de bol zitten. Verwijder de buitenste velletjes van de bol. De velletjes om de teentjes laat je zitten. Doe er wat milde olijfolie op en pak in in aluminiumfolie. Leg in de oven.
- Doe de amandelroom in een (steel)pannetje. Voeg de amandelpasta en de specerijen toe en warm op.
- Als de knoflook is afgekoeld knijp je deze uit in de room. Even prakken of mixen zodat je een gladde saus krijgt. Op zacht vuur een klein beetje laten inkoken. Zet het vuur niet te hoog, af en toe een blupje is genoeg. Tussen door even roeren.
- Snij de ui en bak glazig. Voeg handje voor handje de spinazie toe en bak op laag vuur. Laat het niet te veel slinken, je mag het nog herkennen als spinazie (zodat sommige steeltjes nog een beetje bite hebben).
- Verdeel de spinazie over 2 borden en sprenkel de saus erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!