Gebakken boerenkool met tamme kastanjes en zoete aardappelpuree
Een heerlijk hetfst recept: gebakken boerenkool met ui en tamme kastanjes. Tamme kastanjes is echt iets dat hoort bij de herfst. Vanaf begin oktober kun je er al naar uitkijken, meestal half oktober is het raak. Net als boerenkool. Al zeggen ze dat dat eigenlijk nog lekkerder is als de vorst er overheen gegaan. Maar dan kunnen we in Nederland lang wachten tegenwoordig.
Boerenkool en kastanjes maken samen een verrassend goede combinatie! Dit hele recept is ook weer eens wat anders. Want ik maak geen stamppot van de boerenkool, maar ik bak het. Ook de kastanjes bak ik gewoon in de pan.
Hou je van kastanjes? Kijk dan ook eens naar dit recept van gevulde pompoen met geitenkaas, gepofte knoflook en kastanjes uit de oven. Of naar dit kleine of bijgerechtje van kastanje pastinaakpuree met gebakken champignons.
Waar koop je tamme kastanjes
Ze zijn in het seizoen gewoon te koop bij de groenteboer of op de markt. Buiten het seizoen ook in pot.
Zelf verzamelen kan ook, maar met mate. Ik heb het geluk dat ik buitenaf woon, om mij heen kastanjebomen staan en ikzelf in de tuin een kastanjeboom heb. Ik kan dus goed bepalen wat ik voor mezelf neem en wat ik voor de dieren in de tuin laat. Maar soms heb je ook binnen de bebouwde kom tamme kastanjes staan. Als kastanjes dan op grond vallen rijden er al snel fietsers of auto’s overheen. Het kan absoluut geen kwaad om er dan een paar te redden voor jezelf.
Het wordt meestal ook gedoogd om uit het wild mee te nemen. Ga dan niet met hele tassen de bossen in, hou het bij enkele voor incidenteel gebruik. Een jaszak vol per gezin is wat mij betreft een mooi criterium en wordt ook meestal gedoogd.
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerechtje is laag histamine, paleo en bevat kookhydraatbeperkte ingrediënten. Maar… let op! Of kastanjes echt goed passen in een koolhydraatbeperkt dieet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het past in een natuurlijk dieet waarbij je zo puur mogelijk eet. Maar van alle noten zijn kastanjes één van de hoogste in koolhydraten. Wel 35 gr khd per 100 gram. Ze zijn dus zeker niet koolhydraatarm! Het kan wel passen in een koolhydraatbeperkt dieet als je je dagwaarden goed in de gaten houdt.
Kastanjes zijn noten dus niet geschikt bij een notenallergie. Ze bevatten ook galactanen (FODMAP).
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Gewone ui heeft een SIGHI 1 score. Rode ui staat niet op de SIGHI lijst maar heeft waarschijnlijk niet dezelfde vrijmakende eigenschappen als de gewone (gele) ui en bevat quercetine. Bij MC360 worden alle uien juist aangeraden als anti histamine.
Gedroogd paprikapoeder (ook wel sweet pepper of bell pepper in het engels) wordt meestal verdragen. Let er wel op dat het niet pittig of gerookt is. Groene kruiden worden ook meestal goed verdragen. Dit is erg persoonlijk, probeer dus niet te veel in 1x keer uit.
Bij optioneel staat chilipoeder. Dat is NIET laag in histamine en bedoelt voor mensen die dit dieet niet volgen.
Pompoen is een suggestie voor een koolhydraatarm dieet. Pompoen staat in de SIGHI lijst op 0, maar bij MC360 op higher. Kies om veilig te blijven voor zoete aardappel.
Gebakken boerenkool met kastanjes en zoete aardappelpuree
Benodigdheden
- kookpan
- spatel
Ingrediënten
- 100 gr boerenkool
- 10 tamme kastanjes
- 1 rode ui
- ½ tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl salie
- milde olijfolie om in te bakken
- 175 gr zoete aardappel (bataat) khb
- of 175 gr pompoen kha
- scheutje extra vierge olijfolie
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
Optioneel
- ½ tl chilivlokken niet laag his!
Bereiding
- Pel de kastanjes. We gaan ze zonder schil koken, dan blijven ze goed in vorm. Als je kastanjes rauw pelt is de schil wat harder dan wanneer je ze eerst in de schil kookt. Maar de kastanje zelf is ook wat harder, dus het schilletje komt er iets makkelijker vanaf en de kastanje blijft mooi heel. Snij het puntje eraf en rits met je mes de schil naar beneden.
- Als je ze eerst wil koken en later schillen kan dat ook. In dat geval gebruik ik meestal een aparte pan. Pel ze dan als ze iets zijn afgekoeld maar nog niet helemaal koud. Je hebt nu wel kans dat de kastanjes wat verkruimelen als je ze pelt.
- Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Kook de kastanjes en de zoete aardappels samen 17 minuten (niet exact maar gewoon iets meer dan een kwartier) in ruim water. Giet daarna af. Gebruik je pompoen? Dat heeft iets korter nodig, net iets minder dan een kwartier. Die kun je beter apart koken.
- Tegen de eindtijd van het koken van de aardappels en de kastanjes kun je de ui snijden en aanfruiten in wat milde olijfolie. Bak de kruiden even mee.
- Als de kastanjes gaar zijn kun je ze halveren. Als de ui wat begint te verkleuren voeg je de gehalveerde kastanjes toe. Even meebakken.
- Tot slot bak je de boerenkool mee. Dat heeft maar een paar minuutjes nodig. Het mag licht knapperig blijven.
- Prak de aardappels. Voeg een scheutje extra vierge olijfolie en wat zout toe. Serveer met de boerenkool en kastanjes er over.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
O wat een leuk idee!