Gebakken aubergine met spekjes
Ik ben echt een aubergine monster. Het neemt alle smaken zo geweldig op! Zeker met wat vet erbij en knoflook kun je me er ’s nachts voor wakker maken. Als ik vet aan aubergines toevoeg is dat meestal olijfolie. Maar ik heb een guilty pleasure: varkensvet.
En nee, dit is niet één van mijn gezondste recepten. Naast onverzadigd dierlijk vet bevat varkensvlees namelijk ook een schadelijk omega 6 vet: arachidonzuur. Maak hierin je eigen keuzes, iedereen heeft zo zijn eigen zondig momentjes. Ik geniet hier dus af en toe intens van.
Voor ‘gezondere’ aubergine opties: gebakken aubergine met miso, de geroosterde courgette met aubergine dip of de aubergine curry met zoete aardappel of pompoen.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Niet paleo, aubergine is nachtschade.
Gebakken aubergine met spekjes
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 60 gr vetspek in blokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl chilivlokken of een stukje rode peper
- 2 tl oregano
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Was en snij de aubergine in stukjes.
- Warm de pan op met een eerste scheutje olijfolie. Je hebt niet zoveel nodig als wanneer je alleen met olie bakt, de spekjes geven straks vet af.
- Doe de aubergine samen met de spekjes in de pan. Het vet gaat smelten en dat wordt door de aubergines opgenomen.
- Als na een minuut of 10 de aubergine zacht is kun je de knoflook persen. Dit voeg je toe samen met de oregano en de chili. Dit doe je niet te vroeg omdat het dan sneller aanbakt en er nog te weinig vet in de pan zit.
- Nog een minuutje of 10 extra zacht laten worden op redelijk laag vuur.
- De laatste 2 minuutjes op hoog vuur krokant laten worden.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!