| | | | |

Gazpacho

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Het bekende koude soepje uit Spanje. Van tomaat, komkommer, wat ui en knoflook. En natuurlijk extra vierge olijfolie. Verder hoort er zijn in, citroensap mag ook. Persoonlijk maak ik het altijd wat dieper met sherry of balsamicoazijn en gepofte paprika.

Paprika poffen

Schrikt het zelf poffen van paprika je af? Niet nodig, want de oven doet echt al het werk. Je leegt een half uurtje een paprika in een hete oven, zo rond de 220 graden, maar 240 kan ook nog. Eventueel halverwege even omdraaien. Gewoon op het rooster leggen, maar in een schaal werkt het ook. Wat bakpapier of aluminiumfolie op de onderkant van de oven kan handig zijn om vocht op te vangen.

Meerdere tegelijk poffen kan prima. In een bakje of potje kan je het dan wel een paar dagen in de koelkast bewaren. Met wat olie erop (en deksel) om het af te sluiten.

Brood

Een gazpacho wordt soms met geweekt oud brood gemaakt. Dit maakt de soep iets voller en iets romiger, maar het is eigenlijk vooral extra vulling. Ik laat het brood gewoon weg waardoor de soep glutenvrij en koolhydraatarm is.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en vegan. Niet echt paleo. Soms wordt in een paleo dieet nog wel met mate nachtschade gegeten, maar dit receptje bestaat bijna alleen maar uit nachtschade.

Voor ‘vrij van’ zaden eventueel wel de zaadlijsten van de nachtschade en de komkommer verwijderen.

Gazpacho

Marjolein
Het bekende koude soepje uit Spanje. met tomaat, komkommer. ui en knoflook. En natuurlijk een flinke scheut olijfolie.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Lente en zomer
Gang Soepen
Keuken Spaans
Porties 4 personen
Calorieën 151 kcal

Benodigdheden

  • (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer
  • mesje
  • 4 leuke glaasjes

Ingrediënten
  

  • 500 gr tomaat rijpe (= 5 grote)
  • 1 rode paprika gepofte uit pot of zelf poffen
  • ½ komkommer
  • 1 niet al te grote rode ui
  • 2 tot 3 teentjes knoflook
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 30 ml sherry of balsamico azijn
  • flinke snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Optioneel

  • ½ tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)

Bereiding
 

  • Indien vers: pof de paprika op 220 graden een half uurtje in de oven. Laat afkoelen.
  • Snipper de ui, pel de knoflook. De knoflook alvast wat kleiner snijden
  • Was de tomaten en de komkommer.
  • Voeg alle groente samen met de azijn en blend. Persoonlijk blend ik alle velletjes en pitjes lekker mee.
  • Roer op het laatst de olijfolie erdoor.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 151kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 12gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 8g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 2160IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 81mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 109mg | Magnesium: 27mg | Kalium: 479mg | Calcium: 27mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 42µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 56mg | Selenium: 0.3µg | Zink: 0.4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven