| | | | |

Konjac noodles in sticky saus met garnalen, shiitake en Szechuan pepertjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke Chinese sticky noodles met met garnalen, paksoi en shiitake. Een makkelijk en gezond receptje geïnspireerd op de Szechuan keuken. Maar met koolhydraatarme alternatieven voor oestersaus en hoisin. En met koolhydraatarme noedels.

Geen suiker maar zoetstof

In Chinees eten wordt ook vaak extra suiker toegevoegd. In een koolhydraatarm vervang je suiker meestal met erythritol. Het nadeel van erythritol is dat je hier wat structuur betreft niet hetzelfde effect mee als wanneer je suiker zou gebruiken. Het kan wat korreliger blijven.

Siroop met karamelsmaak

Om korreligheid te voorkomen kun je erythritol vervangen door een vloeibare siropen met zoetstof. In Aziatisch eten past een siropen met karamelsmaak erg goed.

Sticky saus

De sticky sauce voor de noodles maak ik op basis van amandelpasta. Die zijn vaak net koolhydraatbeperkt. De amandelpasta van nut&me (Lowcarbcenter) heeft 10,1 gr khd. Wil je echt alle ingrediënten onder de <5 gr khd norm? Gebruik dan tahin van Lowcarbcenter (nut&me) heeft de minste koolhydraten (1,9). Persoonlijk vind ik de smaak met notenpasta wel wat romiger en lekkerder. En andere soorten tahin bevatten ongeveer net zoveel als amandelpasta.

Szechuan peper

Ik heb de basis van de saus zacht gehouden. Maar als je het wat pittiger maakt, neem dan eens Szechuan peper. Het pittige van Szechuan peper lijkt in eerste instantie op zwarte peper, maar uiteindelijk gaat je hele mond ervan tintelen. Echt een tip om een keer uit te proberen. Gebruik de hele korrel die je vers maalt. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor, een vijzel werkt ook prima.

Konjac en kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm, of zelfs ketogeen eet en toch zin hebt in noodles. Deze twee soorten noodles bevatten GÉÉN (zeer minimaal) koolhydraten.

  1. Konjac noodles (shirataki)
  2. Kelp noodles (zeewier)

Beide soorten noodles worden ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide wat smaak betreft niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Konjac

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Shirataki zijn in fysieke winkels te koop bij de Jumbo en de Action (maar die laatste vind ik zelf persoonlijk het minst lekker). Lowcarbcenter heeft verschillende varianten voor Aziatische gerechten, waaronder deze konjac noodles en deze rijst beide van Slim.

Kelp

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.

Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.

Bereiding van konjac en kelp

Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.

Meer info over konjac?

Kijk hier voor mijn special over konjac noodles met tal van recepten: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch, Chinees en Japans. Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.

Konjac noodles in sticky saus met garnalen, shiitake en Szechuan pepertjes

Marjolein
Heerlijke sticky noodles met met garnalen, paksoi en shiitake. Een makkelijk en gezond receptje geïnspireerd op de Chinese keuken. Maar dan suikervrij, want zonder oestersaus of hoisin.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Hoofd: vis & garnalen
Keuken Aziatisch, Chinees
Porties 1 persoon
Calorieën 124 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Pers de knoflook. Doe samen met de sojasaus, de notenpasta, de sesamolie en de erythritol in een steelpannetje.
  • Voeg de chiliflakes peper en Szechuan peper toe.
  • Zet op laag vuur en laat iets indikken.
  • Spoel de noodles af onder de stromende, koude kraan en ook deze laat je uitlekken.
  • Voeg de noodles toe aan de saus. Laat het geheel nog even zacht door pruttelen terwijl je af en toe roert.
  • Snij ondertussen de shiitake en het stukje bosui. Verwarm de bakpan, doe er een flinke scheut olie in en bak op hoog vuur.
  • Snij de paksoi. Als de garnalen volledig roze zijn doe je de paksoi erbij. Voeg tot slot de saus met de noodles toe.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Kijk hier voor mijn special over konjac noodles met tal van recepten: met kip, garnalen of als bijgerecht.

Voedingswaarde

Calorieën: 124kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 16gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 437IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 697mg | Magnesium: 47mg | Kalium: 468mg | Calcium: 70mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 37µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 367mg | Selenium: 36µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven