Frambozencrème met paranoten
Een zacht en romig toetje zonder zuivel en glutenvrij. Koolhydraatarm, paleo en vegan. Op een natuurlijke manier gezoet door de frambozen. Je hebt dus helemaal geen suiker, zoetstof, vla, ei of slagroom nodig.
Makkelijk, maar begin op tijd
Dit toetjes is supergezond en ontzettend simpel te maken. Het kost wel wat tijd in de voorbereiding, maar dat zijn kleine handelingen. Zet bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk van te voren de kokosmelk in de koelkast. Als je het gaat maken is het binnen 5 minuutjes klaar.
Kokosroom maken
Je hebt echt dikke volle room nodig, zo dik als roomkaas. Dat maak je in de koelkast. In een blik scheidt het vet zich van het water.
Niet alle kokosmelk vormt een mooie dikke laag. Bij light kokosmelk of met te veel toevoegingen in het blik lukt dit niet. Met een pakje kan dit ook niet.
Paranoten
Paranoten zijn erg gezond (3 per dag) omdat ze veel selenium bevatten. Variatie blijft belangrijk. Je kunt voor dit recept elke soort noot nemen die je wilt.
Amandelpasta
De amandelpasta is te koop in natuurvoeding winkels maar ook de grote supermarkten hebben het tegenwoordig. Let wel op het etiket dat je 100% noten pasta hebt zonder toevoegingen.
Frambozen
In het seizoen kun je natuurlijke verse frambozen kopen. Maar een doosje bevroren fruit werkt voor dit gerecht ook prima. Laat wel even ontdooien voor je aan de slag gaat.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan

Frambozencrème met paranoten
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- affiliate linkstaafmixer
- glaasje, mes, lepel
Ingrediënten
Chia notenlaagjes
- 2 el affiliate linkchiazaad
- 60 ml melk, zuivel of plantaardig = ongeveer 6 el, ik nam amandelmelk
- 30 gr kokosroom
- 25 gr paranoten
- 1 flinke el amandelpasta
- snufje zout
Frambozencrèmelaagjes
- 100 gr kokosroom
- 75 gr frambozen
Bereiding
- Zet minimaal een dag, maar liever 2 dagen van tevoren een blik vette kokosmelk in de koelkast. Het vette deel gaat zich afscheiden van het waterige deel. Er moet zich een laagje room/crème vormen aan de bovenkant. De doorzichtige melk/het kokoswater zakt naar de onderkant van het blik.
- Zet minimaal 3 uur van te voren (liever langer, bijvoorbeeld een hele nacht) 2 eetlepels chiazaad met 60 ml amandelmelk apart. Na een uurtje even roeren om de ergste klonten eruit te halen en te zorgen dat al het zaad goed mengt. Het wordt een dikke pap.
- Schep het dik geworden chiazaad in een steelpannetje met een flinke eetlepel amandelpasta.
- Haal het blik kokosmek uit de koelkast. Schep de room er vanaf. Voeg 30 gram kokosroom toe aan de chiapudding.
- Verwarm op zacht vuur om het te laten smelten en te kunnen mengen. Zet het vuur uit. Vijzel de paranoten en voeg toe, samen meteen snuf zout. Laat afkoelen.
- Schep 100 gram kokosroom in de beker van de staafmixer en blendt met 75 gram frambozen.
- Giet de helft van het frambozenmengsel in een glaasje. Schep de helft van het notenmengsel er overheen. Doe dit met een theelepeltje en werk vanuit het midden. Giet de rest van het frambozenmengsel erover en tot slot de rest van het notenmengsel. Garneer met een framboosje of wat losse bolletjes.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaak?Of heb je vragen? Laat een reactie achter!
RINY BOOT
welke kokosroom is er gebruikt voor het beste resultaat mng
Marjolein
Hoi Riny,
Ik gebruik meestal Go-Tan bio of Fairtrade, mijn supermarkt is klein en heeft niet veel keuze. Maar het belangrijkste is dat je volvette blikken gebruikt. Dus niet op uit een pakje en ook niet halfvol of een blik waar iets op staat van minder vet. Het dikke deel scheidt zich in de koelkast van het water. Het dikke is de room, dat kun je er vanaf scheppen.