Koolhydraatarme frambozen amandelmeel muffins met witte chocola
Koolhydraatarme muffins van amandelmeel met verse frambozen en witte chocola. Dit recept is voor 3 grote muffins. Je kunt er uiteraard ook 6 kleine cakejes van maken. Verkort dan wel de baktijd tot net iets meer dan een kwartier.

Amandelmeel laag in koolhydraten
Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!
- Het laagst in koolhydraten is het biologische amandelmeel van de Notenshop. Deze is maar 4,1 gr khd per 100 gram. Hun gewone amandelmeel is 7,1 gr khd. Maar let op: ze hebben ook andere soorten (bijvoorbeeld het fijne amandelmeel), en die zijn hoger!
- Het amandelmeel van Pit&Pit is ook laag, maar licht variabel. Op z’n laagst is hun bio amandelmeel ook 4,1 en hun gewone amandelmeel bijna net zo laag (4,3).
- Het amandelmeel van Lowcarbcenter is soms net zo laag, maar is ook wat variabel: het is op dit moment rond de 7.
- De meeste andere soorten amandelmeel zijn nog iets hoger, maar voor koolhydraatarm altijd geschikt (of in ieder geval gedoogd) omdat het lager is dan andere meelsoorten.
Witte chocola
Witte chocola is wel redelijk lowcarb te koop, maar bevat meestal toch net iets meer koolhydraten. Het wordt over het algemeen gemaakt van cacaoboter (het vet uit de boon), melkpoeder en witte suiker (dit wordt dan vervangen). De laagste die ik ken is van Funky Fat Choc (6,2 gr khd per 100 gram). Normaal onder meer te koop bij Puur Mieke, maar op dit moment overal uitverkocht. Lowcarbcenter heeft twee soorten laag in koolhydraten: een reep witte chocolade van Steviala (23) en een reep witte chocolade van Luxury (10).
Pure cacaoboter als witte chocola?
In plaats van witte chocola gebruik ik soms pure cacaoboter. Een goede is van Mattison. Deze is voor ongeveer dezelfde prijs te koop bij Puur Mieke en bij Lowcarbcenter te koop. Dat werkt prima als je het nog mengt of smelt én als je zelf nog zoetstof kunt toevoegen.

Koolhydraatarme frambozen muffins met witte chocola
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- mixer + kom
- 3 muffinvormpjes
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 2 eieren
- 30 gr kokosolie
- 50 gr frambozen verse
- 25 gr witte chocola
- 1 tl erythritol poedersuiker
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- flinke snufje zout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet de muffinvormpjes klaar. Smelt de kokosolie.
- Snij de frambozen in stukjes van ongeveer een halve centimeter.
- Breek de chocola in stukken tussen een halve en een hele centimer.
- Meng het meel met de bakpoeder, de erythritol en het zout.
- Klopt de eieren in een minuut of twee luchtig. Het duurt even, maar na een tijdje gaan ze licht verkleuren.
- Meng de kokosolie erdoor en daarna de droge ingrediënten. Spatel daarna rustig de frambozen stukjes erdoor.
- Giet het beslag in de vormpjes. Steek in elk vormpje wat stukjes chocola.
- Zet in de oven voor 20 minuten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!