Framboos kokostaartje
Heerlijk mini taartje met de zachte smaken van framboos en kokos. Het taartje is niet heel groot, wel net iets groter dan een gebakje.
Bij de koffie of grand dessert
Perfect voor intieme gelegenheden, als toetje of bijvoorbeeld als verrassing voor Valentijnsdag. Dan haal je 4 grote stukken uit 1 taartje. Het is namelijk wel een vrij machtig taartje.
Maar het is ook perfect als afsluiting van een luxe diner, bijvoorbeeld met Kerst. Neem dan tot 8 kleinere stukjes. Perfect voor bij een grand dessert.
Alleen kokos en framboos
Ik heb weer geprobeerd zo weinig mogelijk ingrediënten te gebruiken. Zo is de kans dat je dit taartje kunt eten als je veel intoleranties hebt weer wat groter. Uiteraard gebruik ik kokos: rasp en olie in de bodem, room in het lichtroze laagje en rasp als garnering. Verder framboos, agaragar en eigeel. Agaragar is om de zachte laagjes te verstevigen. Eigeel geeft romigheid en extra binding aan de bodem.
Ander fruit
Als fruit zou je ook bosbes of aardbei kunnen gebruiken. Andere vruchten kunnen uiteraard ook, met name mango zou erg goed passen bij de kokossmaak. Maar dan is het taartje niet meer koolhydraatarm meer.
Veel tijd nodig!
Het is geen moeilijke taart om te maken. Je hoeft ook niet heel veel te doen. Maar het kost wél veel tijd. Vooral tijd waarin de koelkast het werk voor je doet. In de voorbereiding moet je dan ook even goed vooruit denken. Begin liefst al 3 dagen (!) van tevoren.
Allereerst zet je 2 blikken kokosmelk in de koelkast. Dat heeft een dagje, maar liever zelfs 2 nodig. Het dunne deel scheidt zich namelijk langzaam van het dikke deel. Je krijgt dus kokoswater en kokosroom.
Een dag van tevoren begin je met bakken en met het eerste zachte laagje. Dat doe je zodat je geen stress hebt bij het laten afkoelen van dat zachte laagje. Het heeft wel een paar uur nodig in de koelkast om goed stevig te worden. En je wilt niet elk half uur naar de koelkast om te checken of je al verder kunt… Het bovenste laagje mag eventueel wel wat zachter blijven. Dat is niet essentieel voor de stevigheid van de taart.
Dieet en ‘vrij van’
Het taartje is paleo en alle ingrediënten passen in een koolhydraatarm dieet. Maar let voor koolhydraatarm wel op je portiegrootte. In 1/8 stukje zit al 45 gram frambozen.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Of een stukje van de taart past in een laag histamine dieet kan erg persoonlijk zijn. Op de SIGHI lijst krijgen frambozen een 2, dat zou dus een aanwijzing zijn om het niet te proberen. Toch lijkt het erop dat sommigen ze wel degelijk in kleine hoeveelheden kunnen verdragen. Hou het dan bij 1/8 stukje. Dat bevat zon 45 gram frambozen.
Ook de kokos kan persoonlijk zijn. Kokosrasp staat in de SIGHI lijst op 0. Maar bij MC360 staat gedroogde kokosnoot op higher. Zelf even goed uittesten dus wat jij kunt verdragen. Kokosrasp is in ieder geval wél laag in oxalaat.
Framboos kokostaartje
Benodigdheden
- oven op 140 graden
- kleine springvorm van 12 cm bv te koop bij de HEMA
- (steel)pannetje
- bakpapier
- mes, theelepel
Ingrediënten
Bodem
- 100 gr kokosrasp
- 2 eidooier
- 50 gr kokosolie
- 40 gr erythritol
- snufje zout
- extra kokosolie om de vorm in te vetten
Lichtroze laag
- 150 gr kokosroom 2 blikken vette melk
- 200 gr frambozen
- 2 tl agaragar of 3 bij kleine theelepeltjes
Donkerroze toplaagje
- 150 gr frambozen vers of diepvries
- ¾ tl agaragar of 1 bij kleine theelepeltjes
Garnering
- kokosschaafsel
- frambozen liefst vers
Bereiding
- Zet minimaal 1 maar liefst 2 dagen voordat je het roze laagje maakt 2 blikken kokosmelk in de koelkast. Dit is nodig om room te maken: de melk scheidt zich in water en room. Je hebt waarschijnlijk net iets meer dan 1 blik nodig.Let op: dat is dus zo'n 3 dagen voor je de taart af wilt hebben.
- Begin met bakken liefst een dag van tevoren. Dat scheelt stress van het steeds checken of je laagje al hard is.
Bodem
- Warm de oven voor op 140 graden. Knip een stuk bakpapier uit dat net iets groter is dan de bodem van de taartvorm. Klik het vast in de vorm. Vet het onderste randje van de wanden in met een beetje kokosolie.
- Meng de kokosrasp met de erythtritol en wat zout. Smelt de boter (of zorg in ieder geval dat het zacht en kneedbaar is). Voeg toe. Scheid 2 eigelen van het wit. Het wit gebruikt je niet. Kluts de dooiers even los en voeg toe.
- Kneed met de hand het deeg door elkaar. Verspreid het over het bakpapier op de bodem van het taartvormpje. Druk stevig aan. Dat kan met de hand maar bijvoorbeeld ook met de onderkant van een borrelglaasje.
- Maak je handen licht vochtig met wat warm water en strijk de bodem glad.
- Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten. In sommige ovens zal een half uur nodig zijn. Kijk af en toe even of de randen niet te veel verbranden. Licht verkleuren mag.
Lichtroze laag
- Als de bodem een kwartiertje in de oven staat kun je vast beginnen met de eerste zachte laag. Pak daarvoor de blikken kokosmelk. Maak ze open en schep het stevige deel eraf. Dat is de room. Het waterige deel dat onder de room zit gebruik je niet. Meet 150 gram room af.
- Doe de room met 200 gram frambozen in een steelpannetje. Breng licht aan aan de kook en voeg de agaragar toe. Hoeveel je nodig hebt hangt een beetje af van de dikte van de room, maar ook van het formaat van je theelepeltje. Ik gebruikte niet al te dikke room (niet volledig uitgehard) en gebruikte 2 wat grotere theelepels.
- Terwijl je de frambozenroom licht laat koken (beetje bubbelen hier en daar) mixen met de staafmixer. Je ziet al een lichte reactie: de vloeistof wordt iets dikker. Het echte uitharden gebeurt pas in de koelkast.
- Laat zowel bodem als vloeistof even afkoelen. Indien nodig maak je de randen van de taartvorm nog even schoon. Vet licht in kokosolie.
- Giet de frambozenroom over de bodem. Eventueel vanuit het midden de vloeistof wat naar de randen duwen met een lepeltje. Even licht schudden zodat je een redelijk egaal oppervlak krijgt.
- Zet in de koelkast voor minimaal 4 tot 6 uur.
Donkerroze toplaagje
- Pureer de rest van de frambozen. Breng in een steelpannetje licht aan de kook met ongeveer 3/4 theelepel agaragar (dus net geen volle afgestreken lepel, maar iets minder).
- Laat even afkoelen en giet over de taart. Zet weer in de koelkast voor minimaal 1 uur.
- Garneer met wat verse frambozen en kokosschaafsel of -rasp. Aansnijden met een goed stevig mes. De bodem is stevig en compact.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.