Forsmak – Joodse haringmousse met roomboter, appel en ui uit Odessa
Forsmak is een traditioneel Joods gerecht uit de omgeving van Odessa (Oekraïne). Het is een haringmousse met zure appel, ui, een beetje azijn en… dat was voor mij het meest verrassende: roomboter. Het is fris en heel zacht van smaak.
Kijk hier voor meer recepten met Hollandse nieuwe haring.
Broodkruim
In het oorspronkelijke recept wordt ook in melk geweekte broodkruim gebruikt. Gelukkig heb ik online ook recepten gevonden waar het niet in gebruikt werd. Stiekem ben ik er vanuit gegaan dat het brood vooral voor de stevigheid is. En uit het oogpunt van kostenbesparing en restjes opgebruiken. Omdat ik glutenvrij en koolhydraatarm eet heb ik het zonder brood gemaakt.
Roomboter
Persoonlijk eet ik zuivelvrij, maar af en toe wel roomboter. En er zijn veel mensen, ook op een paleo of een lactosevrij dieet, die af en toe grasgevoerde of A2 roomboter kunnen eten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Eet je echt volledig zuivelvrij? Denk dan aan een scheutje olijfolie.
Brood of crackers voor erbij
Het wordt meestal gegeten met zwaar en donker brood dat nog het meeste lijkt op ons roggebrood. En ik kan me die smaak ook helemaal voorstellen! Eet je niet glutenvrij en niet koolhydraatarm, neem dat dan lekker! Ik heb het gegeten met deze lijnzaadcrackers en met deze magnetronbroodjes. En dat smaakte ook heerlijk!
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerechtje is paleo en lowcarb.
Niet helemaal strikt koolhydraatarm omdat ui en appel beide gezien worden als koolhydraatbeperkt. Maar in een portie gaan slechts een kwart appel en 15 gram ui. Wel net iets meer dan wat je zou gebruiken als het echt alleen een kleine smaakmaker was. Maar ik heb het recept voor deze site wel op koolhydraatarm gezet. Maak hierin je eigen keuzes.
Voor strikt zuivelvrij, strikt paleo en AIP vervang je de roomboter door extra vierge olijfolie. Andere opties zijn lactosevrije boter, geitenboter of vegan boter.
Forsmak – Joodse haringmousse met roomboter, appel en ui uit Odessa
Benodigdheden
Ingrediënten
- 4 Hollandse nieuwe haring
- 1 appel friszuur als Granny Smith
- 1 rode ui
- 1 el witte azijn of appelazijn
- 40 gr (grasgevoerde) roomboter zacht
Voor zuivelvrij, strikt paleo/AIP
- 2 el extra vierge olijfolie in plaats van roomboter
Bereiding
- Laat de boter zacht worden. Het hoeft niet te smelten maar zacht genoeg zijn om te verwerken. Kamertemperatuur is prima.
- Haal de staarten van de haring en voel met je vingers of er geen graten tussen de filets zitten.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken.
- Pel de ui en snij in stukken.
- Mix alles in de keukenmachine met de azijn en de zachte boter tot een mousse waar je net nog wat van de appel en ui in ziet. Kleine stukjes die nog een beetje bite geven, maar niet te veel. Geen grote hompen.
- Serveer met grove stukjes brood of crackers die passen binnen je eigen dieet.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!