| | | | | | | | |

Forsmak (Joodse haringmousse uit Odessa)

Forsmak is een traditioneel Joods gerecht uit de omgeving van Odessa (Oekraïne). Het is een haringmousse met zure appel, ui, een beetje azijn en… dat was voor mij het meest verrassende: roomboter. Het is fris en heel zacht van smaak.

Het wordt meestal gegeten met zwaar en donker brood dat nog het meeste lijkt op ons roggebrood. En ik kan me die smaak ook helemaal voorstellen! Eet je niet glutenvrij en niet koolhydraatarm, neem dat dan! Ik heb het gegeten met lijnzaadcrackers en met magnetronbroodjes. En dat smaakte heerlijk!

Broodkruim

In het oorspronkelijke recept wordt ook in melk geweekte broodkruim gebruikt. Al heb ik online ook recepten gevonden waar het niet in gebruikt werd. Stiekem ben ik er vanuit gegaan dat dat vooral voor de stevigheid en uit het oogpunt van kostenbesparing was. Omdat ik glutenvrij en koolhydraatarm eet heb ik het zonder gemaakt.

Roomboter

Persoonlijk eet ik zuivelvrij, maar af en toe wel roomboter. En er zijn veel mensen, ook op een paleo dieet, die af en toe roomboter kunnen eten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Eet je echt volledig zuivelvrij? Denk dan aan een scheutje olijfolie.

Dieet en ‘vrij van’

Dit gerechtje is paleo en lowcarb.

Niet helemaal strikt koolhydraatarm omdat ui en appel beide gezien worden als koolhydraatbeperkt. Maar in een portie gaan slechts een kwart appel en 15 gram ui. Wel net iets meer dan wat je zou gebruiken als het echt alleen een kleine smaakmaker was. Maar ik heb het recept voor deze site wel op koolhydraatarm gezet. Maak hierin je eigen keuzes.

Voor strikt zuivelvrij, strikt paleo en AIP vervang je de roomboter door extra vierge olijfolie.

Forsmak

Marjolein
Forsmak is een Joodse haringmousse die vooral gegeten wordt in de omgeving van Odessa. Met haring, appel, ui, azijn en roomboter.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Pinda, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Oud&Nieuw, Out of the box, Pasen
Gang Hartige snacks, Lunch, Salades, Voorgerecht
Keuken Europees, Oekraïens
Porties 4 personen
Calorieën 226 kcal

Ingrediënten
  

  • 4 Hollandse nieuwe haring
  • 1 appel friszuur als Granny Smith
  • 1 rode ui
  • 1 el witte azijn of appelciderazijn
  • 40 gr (grasgevoerde) roomboter zacht

Voor zuivelvrij, strikt paleo/AIP

  • 2 el extra vierge olijfolie in plaats van roomboter

Bereiding
 

  • Haal de staarten van de haring en voel met je vingers of er geen graten tussen de filets zitten.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken.
  • Pel de ui en snij in grove stukken.
  • Mix alles in de keukenmachine met de azijn en de zachte boter tot een mousse waar je net nog wat appel en ui ziet, maar niet te veel. De boter hoeft niet te smelten maar moet zacht genoeg zijn om te verwerken. Kamertemperatuur is prima.
  • Serveer met brood of crackers dat past binnen je eigen dieet.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 226kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept