Florentijns ei met Hollandaise saus (eenpansgerecht met ei)
Florentijns ei is een heerlijk stoofgerecht met spinazie en gepocheerde eitjes. Iedereen maakt de schotel net iets anders. Ik voeg hier een rood pepertje en kastanje champignons toe. Heerlijk als warm ontbijt, lunch of avondeten. Boordevol groente. En smaak!
Het lijkt een beetje op een shakshuka, maar dan zonder tomaat. En Europees gekruid in plaats van Midden-Oosters.
Hollandaise saus
Ik maak deze stoof soms met en soms zonder de Hollandaise saus. Hollandaise saus is een heerlijke saus van eidooiers en roomboter. Of de saus oorspronkelijk bij het gerecht hoort, daar verschillen de meningen over. Maar die saus is juist zo goddelijk… Het lijkt mét saus ook wel wat op Eggs Benedict. Dat zijn gepocheerde eieren die met de saus op een broodje worden geserveerd.
Ovenschotel of stoof?
Florentijns ei is eigenlijk een ovenschotel van spinazie met ei, gegratineerd met Parmezaanse kaas. Maar omdat ik toch geen echte gratin maak vind ik het wel zo handig om er een stoof van te maken in de pan. Eet je wel kaas (geitenkaas kan ook!), schep de spinazie dan in een ovenschotel, doe de champignons erover, breek de eieren en brokkel of rasp dan de kaas erover. Oven op 220.
Edelgist of Parmezaan?
De Parmezaanse kaas vervang ik door edelgist. Deze inactieve gistvlokken smaken wat zoutig en lijken op Parmezaanse kaas. Het smelt alleen niet en je gebruikt het koud, anders verliest het zijn voedingswaarde. Te koop online.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is niet volledig zuivelvrij door de Hollandaise saus. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig ook best veel mensen die zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.
Wil je echt volledig lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.
Dit recept is koolhydraatarm. Roomboter is een grijs gebied voor paleo. Het is uiteraard wel zuivel maar om bovengenoemde redenen wordt het door velen tóch gezien als passend binnen paleo.
Florentijns ei met Hollandaise saus (eenpansgerecht met ei)
Benodigdheden
- staafmixer en beker, steelpannetje
- koekenpan (met deksel), spatel, mesje, grove knoflookpers/rasp
Ingrediënten
Stoof
- 2 ei
- 350 gr verse spinazie
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 250 gr kastanje champignons
- 4 – 5 teentjes knoflook
- 3 el edelgistvlokken
- milde olijfolie om in te bakken
- snuf zout Keltisch zee of roze Himalaya
Saus
- 2 eidooier
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
- 1 el witte azijn of appelazijn
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1/2 tl zwarte peper korrels
- 1/2 tl zout Keltisch zee of roze Himalaya
Voor vrij van zaden
- variant GEEN zwarte peper
Voor vrij van nachtschade
- variant GEEN rode peper
Bereiding
Saus
- Smelt de boter in een steelpannetje. Niet te hoog vuur, je gebruikt het straks niet heet maar lauwwarm. Zet even apart als het klaar is.
- Doe ondertussen de mis en place voor het afmaken van de saus (het afmaken van de saus doe je op het laatst). Weeg de kruiden af. Scheid de eieren en doe de dooiers in de maatbeker van de staafmixer en voeg de azijn toe.
Stoof
- Maak de champignons schoon met een borsteltje (niet wassen!). Snij de grote champignons in grove stukken en laat kleinere zoveel mogelijk heel. Je wilt ze straks dichtschroeien met zoveel mogelijk sap er nog in. Als je een formaat aanhoudt dat net te groot lijkt voor een hap is het goed, ze slinken nog. Laat de pan heet worden en doe de olie erin. Bak de champignons op hoog vuur, zorg er wel voor dat ze niet verbranden.
- Snij of rasp de knoflook in stukjes (niet té klein, dan verbrandt het) en voeg toe. Als ze mooi bruin zijn en flink geslonken haal je alles uit de pan en zet ze even weg.
- Was en snij ondertussen de pepers. Was de spinazie en laat even uitlekken. Doe een nieuwe scheut olie in de pan en bak de rode peper. Voeg na een paar minuten 2 handen spinazie toe, schep om tot het wat slinkt en voeg meer toe. Herhaal tot alle spinazie in de pan geslonken is.
- Leg de gebakken champignons op de spinazie. Maak kuiltjes en breek de eieren erop. Zet het vuur laag en laat de eieren garen tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Met deksel duurt het 6 tot 8 minuten. Dan komt er wel een wit waasje over het geel. Wil je het geel mooi geel houden dan duurt dat wel een minuut of 12. Strooi op het laatst de edelgistvlokken erover en wat zout naar smaak.
Saus
- Als de eieren bijna gaar zijn maak je de saus af. Zet de staafmixer op de eidooiers en mix. Het wordt wittig en wat dikker.
- Schenk een paar druppels boter uit het steelpannetje erbij, terwijl je blijft mixen. De boter in het steelpannetje is warm, niet te heet (je moet net je vinger erin kunnen steken). Schenk steeds een beetje meer boter erbij en blijven mixen (ook even de staafmixer op en neer halen). Voeg de kruiden, de peper en het zout toe.
- Serveer de saus in een bakje naast de stoofpan zodat je aan tafel op kunt scheppen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!