Koolhydraatarm flatbread van courgette, kaas en ei
Plat brood, ergens tussen een wrap en flatbread, van maar 3 ingrediënten: courgette, kaas en ei. Heerlijk smeuïg. Makkelijk te maken, weinig koolhydraten en je hebt geen meel nodig. Ik gebruik de helft van dit recept om één sandwich mee te maken.
Variant op cottage cheese flatbread
Een maandje geleden heb ik het ‘viral’ cottage cheese flatbread uitgeprobeerd. Erg lekker, koolhydraatarm, niet zo vet en bomvol eiwitten. Maar ik moet bekennen dat hij wel een beetje droog is. Dat betekent beleggen met iets smeuïgs als roomkaas, guacamole of hummus. Maar ik wilde ook eens kijken of het brood zelf wat smeuïger kon. Daarom heb ik hier een combi gemaakt van courgette en gewone jonge kaas.

Koolhydraatarme wraps
Ben je meer op zoek naar een wrap waar je iets in kunt rollen dan een plat sandwich brood? Maar wel ook écht koolhydraatarm? Kijk dan eens bij deze lijnzaadwraps of deze wraps met spinazie en ei.
Courgette, kaas en ei
De basis van dit flatbread is simpel. Een courgette, 50 gram geraspte kaas en 2 eieren. Die mix je door elkaar en het beslag giet je uit over bakpapier. Het bakpapier kun je los op de bakplaat leggen, dan loop het beslag iets meer uit. Ik vind het zelf fijn om een niet al te grote ovenschaal te gebruiken. Vervolgens iets meer dan een half uur op 200 graden de oven in. Tussendoor wel even keren, want ondanks dat je het vocht uit de courgette knijpt is dit brood wat vochtiger dan het cottage cheese flatbread.
Ovenschaal
Ik vind het fijn om een ovenschaal te gebruiken. Maar een bakplaat met op maat gevouwen bakpapier kan ook. Ik gebruik voor deze hoeveelheid een niet al te grote ovenschaal van 16×24. Ga uit van een oppervlakte tussen de 375 en 400 cm².

Koolhydraatarm courgette flatbread met ei en kaas
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenschaal niet te groot, de mijne was 16×24 (bodem)
- (blok)rasp
- mengkom
- schone theedoek
- spatel
Ingrediënten
- 300 gr courgette = ongeveer 1 courgette
- 50 gr jonge kaas vers geraspt
- 2 eieren
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 snufje zwarte peper korrels vers gemalen
- ½ tl (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Rasp de courgette. Doe in een kom en sprenkel er rijkelijk zout over. Laat even staan.
- Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenschaal of de bakplaat met bakpapier.
- Doe de courgette in de theedoek. Knijp zo veel mogelijk vocht eruit. Hou zo'n 200 gram over van de 300 waarmee je begon.
- Rasp de kaas.
- Meng courgette en de kaas met de eieren en de kruiden in een kleine keukenmachine of in de beker van de staafmixer.
- Giet uit over het bakpapier.
- Zet 25 minuten in de oven.
- Haal de schaal uit te oven. Draai het brood om en zet 10 minuten terug. Lukt het omdraaien niet? Lift het brood dan met het bakpapier uit de schaal. Pak een nieuw stuk bakpapier. Leg dat op het brood, draai om en trek het oude vel eraf.
- Laat afkoelen. Ik gebruik de helft als sandwich. Rijkelijk belegd heb ik dan genoeg als ontbijt of lunch.
- De andere helft bewaren (liefst in papier) in de koelkast. Evt morgen kort roosteren. Ook lekker als tosti of mini pizza.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Hoihoi,kan dit ook zonder zout en alleen met eiwitten?
Ik moet vet- en zoutarm eten ivm mijn gezondheid.
Hoi, het zout helpt om het vocht uit de courgette te halen. Kan zonder, is wat harder werken. De functie van de eieren is binding en dat komt vooral van het wit. De dooier geeft wel wat meer smeuïgheid dus ik weet niet precies wat het doet als je dat weglaat.