Zuivelvrije flan met salted amandelcrème (eierpudding)
Heerlijke eierpudding met maar 2 basis ingrediënten: ei en amandelroom. Het lijkt op een flan, maar dan zonder melk, suiker of verdikkingsmiddelen. Als smaakmakers voeg ik wat stevia en amandelen toe. Voor het crèmelaagje bovenop gebruik ik iets dat je misschien zal verrassen: sojasaus. Dat geeft een salted caramel effect.
Geen oven nodig
Een traditionele flan bereiden kan best ingewikkeld zijn: eerst meng je alles au bain Marie en daarna gaat het in een ramekin de oven in: afgedekt met folie en in een ovenschaal gevuld met water. Ik gebruik hier een Aziatische manier van stomen: met de deksel iets van de pan zodat de stoom gelijkmatig langs de ramekin stroomt.
Amandelroom
Ik gebruik in deze flan amandelroom. Maar je kunt ook gewone room of een andere plantaardige room gebruiken zoals rijst, soja of haver.
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.
Dikkere pudding
Ik gebruik 1 ei voor een zachte wobbelige pudding. Wil je je pudding iets dikker en voller (zoals op de foto)? Gebruik dan 1 eigeel extra.
Zoetstof
Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.
Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het dus niet voor alle gerechten geschikt. In baksels gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar… het heeft één groot nadeel. In koude gerechten kristalliseert het weer. In baksels met alleen meel en noten is dat geen probleem, maar in een zachte pudding vind ik dat geen fijn mondgevoel.
In dit geval gebruik ik daarom stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.
Glutenvrije sojasaus
De sojasaus geeft, samen met het zoetje van de stevia, een salted caramel smaakje aan de notenpasta. Ik gebruik glutenvrije sojasaus die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Dit is ook een sojasaus met heel weinig koolhydraten.
Als je geen peulvruchten of soja eet kun je kokos amino’s gebruiken. Dat bevat kokos en geen soja of gluten. Online te koop bij natuurvoedingswinkels.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Paleo bij gebruik van kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Benodigdheden
- stoompan
- 2 Aziatische eetstokjes
- ramekin
- kommetje
- (kleine) garde
- lepeltje
Ingrediënten
Pudding
- 1 ei
- 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- 1 tl amandelextract
- 4 druppels stevia extract
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Optioneel (voor dikkere pudding)
- 1 eidooier
Topping
- 2 tl amandelpasta
- 2 tl room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- 1 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 1 tl kokosamino's voor sojavrij
- 1 druppel stevia extract
Bereiding
- Zet de stoompan op het vuur met een laag water. Breng aan de kook.
- Kluts het ei, de room, de stevia en het amandelextract door elkaar tot je geen eiwit slierten meer hebt.
- Voor dikkere room: neem een tweede ei, scheid een eidooier van het wit. Kluts de dooier mee.
- Giet het eimengsel in de ramekin en zet deze in het stoommandje van de pan.
- Leg 2 eetstokjes aan weerszijden op de pan. Zet de deksel op de stokjes zodat overal net een beetje stoom onder de deksel kan ontsnappen. Zet de timer op 15 minuten.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de topping door elkaar tot een glad sausje.
- Check de laatste 2 minuten het mengsel door licht aan de pan te schudden. Hele lichte beweging in het midden mag. Dan kan het van het vuur.
- Giet het sausje over de pudding. Laat afkoelen.
- Zet in de koelkast of eet lauwwarm.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!