| | | | |

Farinata met gekarameliseerde ui en pompoen – Italiaans flatbread van kikkererwten

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Farinata di ceci is een traditioneel Italiaans flatbread…, of pizza of pannenkoek. Ceci betekent kikkererwten: de koek is gemaakt van kikkererwtenmeel. Het wordt gemaakt van een dun beslag in een pan in de oven. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Ieder dorp heeft wel een eigen variant. Het is ook wel bekend onder de naam ‘Cecina’. In Zuid-Frankrijk kennen ze deze koek ook, daar heet het een ‘Socca’.

Kruiden en specerijen

Naast kikkererwten bevat een farinata meestal rozemarijn, zwarte peper en zout. Ik heb nog knoflook en chiliflakes toegevoegd aan het beslag. Je kunt het eten als focaccia of stokbrood bij de maaltijd (lekker met een yoghurtdip!). Maar ook, zoals hier, met een topping. Deze voeg je toe nadat de farinata uit de oven komt.

Topping van roomkaas

De topping is van (plantaardige) roomkaas met verse spinazie. Daar overheen gekarameliseerde ui en gebakken pompoen, afgeblust met balsamicoazijn. Heerlijk als lunch of borrelhapje.

Farinata met gekarameliseerde ui en pompoen – Italiaans flatbread van kikkererwten

Marjolein
Farinata is een traditioneel Italiaans flatbread. Het wordt gemaakt van een dun beslag in een pan in de oven. Naast kikkererwten meestal met rozemarijn, zwarte peper en zout. Ik heb nog knoflook en chilivlokken toegevoegd aan het beslag.
4.75 van 4 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Pannenkoeken & poffertjes
Gang Brood & deeg, Hoofd: vega, Lunch
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 207 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Beslag

Topping

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water, klop even goed luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken, peper en zout naar smaak.
  • Vet de ovenbestendige pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de opstaande randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan. Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven, met het rooster op een laag/midden niveau.
  • Snij ondertussen de ui en bak deze kort op hoog vuur in milde olijfolie. Zet daarna lager, voeg de (geperste) knoflook toe en laat een tijdje karameliseren. Snij de pompoen alvast in kleine blokjes.
  • Als de farinata een half uur in de oven heeft gestaan zet je hem nog 10 minuten met het rooster op een hoger niveau en met de gril van bovenaf aan, om een lekker korstje erop te krijgen. Voeg dan ook de pompoenblokjes toe aan de pan met ui. Blus dit na een minuutje of 10 af met de balsamico azijn.
  • Haal de farinata uit de oven. Laat een beetje afkoelen en steek eerst de randen los en daarna de bodem. Smeer de farinata in met de (plantaardige) roomkaas. Beleg met de blaadjes spinazie. Schep de ui en pompoen op de spinazie.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 207kcal | Koolhydraten: 16gr | Eiwitten: 7gr | Vetten: 11gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 1g | EO vet: 3g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 3121IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 6mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 151mg | Magnesium: 54mg | Kalium: 347mg | Calcium: 53mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 120µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 117mg | Selenium: 4µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

7 reacties

  1. hoi marjolein,
    ik zie bij de farinata vit b12 vermeld staan, waar haal je dat dan uit?
    uit de roomkaas die niet plantaardig is?
    groet, roel

    1. Klopt, is op basis van ‘gewone’ roomkaas. Ingevoerd als ‘cream cheese’ die in de Amerikaanse database die ik gebruik op 0.22 microgram staat per 100 gram (is wat vertekend gedeeld door 4 en afgerond op 1 decimaal).

      Aan plantaardige kaas is het vaak toegevoegd. Violife Creamy heeft bv 2,5 microgram per 100 gram.

  2. 4 sterren
    De bodem vond ik vrij droog. Misschien dat met wat bakpoeder de bodem luchtiger wordt. Maar het geheel was lekker en zag er mooi uit. Ik had geen pompoen of spinazie. Die heb ik vervangen door blokjes winterwortel en het blad van paksoi (vooral voor de kleur). De wortel ging bijna gelijk met de ui in de pan, de paksoi heb ik aan het eind even mee laten garen. Oh, en nog wat champignons meegebakken.

4.75 from 4 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven