Farinata met gekarameliseerde ui en pompoen – Italiaans flatbread van kikkererwten
Farinata di ceci is een traditioneel Italiaans flatbread…, of pizza of pannenkoek. Ceci betekent kikkererwten: de koek is gemaakt van kikkererwtenmeel. Het wordt gemaakt van een dun beslag in een pan in de oven. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Ieder dorp heeft wel een eigen variant. Het is ook wel bekend onder de naam ‘Cecina’. In Zuid-Frankrijk kennen ze deze koek ook, daar heet het een ‘Socca’.
Kruiden en specerijen
Naast kikkererwten bevat een farinata meestal rozemarijn, zwarte peper en zout. Ik heb nog knoflook en chiliflakes toegevoegd aan het beslag. Je kunt het eten als focaccia of stokbrood bij de maaltijd (lekker met een yoghurtdip!). Maar ook, zoals hier, met een topping. Deze voeg je toe nadat de farinata uit de oven komt.
Topping van roomkaas
De topping is van (plantaardige) roomkaas met verse spinazie. Daar overheen gekarameliseerde ui en gebakken pompoen, afgeblust met balsamicoazijn. Heerlijk als lunch of borrelhapje.

Farinata met gekarameliseerde ui en pompoen – Italiaans flatbread van kikkererwten
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- 1 gietijzeren skillet of ovenbestendige pan (24/25cm), of quichevorm (20/21cm), of vorm met bakpapier
- 1 kleine PFAS vrije bakpan voor de ui en pompoen
- kom + garde
- knoflookpers
Ingrediënten
Beslag
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 200 ml water
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel chilivlokken (of half rood pepertje)
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel zout (roze Himalaya of Keltisch zee)
- 1 flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
Topping
- 1 stuks rode ui
- 100 gr pompoen (in blokjes)
- 1 flinke scheut balsamico azijn
- 1 handje verse spinazie
- 100 gr roomkaas, zuivel of plantaardig
- 1 scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
Bereiding
- Meng het meel met het water, klop even goed luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken, peper en zout naar smaak.
- Vet de ovenbestendige pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de opstaande randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan. Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven, met het rooster op een laag/midden niveau.
- Snij ondertussen de ui en bak deze kort op hoog vuur in milde olijfolie. Zet daarna lager, voeg de (geperste) knoflook toe en laat een tijdje karameliseren. Snij de pompoen alvast in kleine blokjes.
- Als de farinata een half uur in de oven heeft gestaan zet je hem nog 10 minuten met het rooster op een hoger niveau en met de gril van bovenaf aan, om een lekker korstje erop te krijgen. Voeg dan ook de pompoenblokjes toe aan de pan met ui. Blus dit na een minuutje of 10 af met de balsamico azijn.
- Haal de farinata uit de oven. Laat een beetje afkoelen en steek eerst de randen los en daarna de bodem. Smeer de farinata in met de (plantaardige) roomkaas. Beleg met de blaadjes spinazie. Schep de ui en pompoen op de spinazie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
hoi marjolein,
ik zie bij de farinata vit b12 vermeld staan, waar haal je dat dan uit?
uit de roomkaas die niet plantaardig is?
groet, roel
Klopt, is op basis van ‘gewone’ roomkaas. Ingevoerd als ‘cream cheese’ die in de Amerikaanse database die ik gebruik op 0.22 microgram staat per 100 gram (is wat vertekend gedeeld door 4 en afgerond op 1 decimaal).
Aan plantaardige kaas is het vaak toegevoegd. Violife Creamy heeft bv 2,5 microgram per 100 gram.
vond m erg lekker :o)
Mooi! Superleuk om te horen, dankjewel ❤️
De bodem vond ik vrij droog. Misschien dat met wat bakpoeder de bodem luchtiger wordt. Maar het geheel was lekker en zag er mooi uit. Ik had geen pompoen of spinazie. Die heb ik vervangen door blokjes winterwortel en het blad van paksoi (vooral voor de kleur). De wortel ging bijna gelijk met de ui in de pan, de paksoi heb ik aan het eind even mee laten garen. Oh, en nog wat champignons meegebakken.
Leuk om te horen! Ik merk zelf inderdaad dat hij wat minder droog wordt in een iets grotere pan. Dunner, krokanter. Lekker veel olie aan de zijkanten.