Farinata di ceci – lowcarb flatbread van kikkererwtenmeel
Een farinata is een klassiek Italiaans bijgerecht of voorafje van kikkererwtenmeel. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Met wat knoflook en rozemarijn. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.
Zonder ei
Het recept van een farinata hoef je ook niet aan te passen als je vegan eet. Of zuivelvrij of eivrij. Kikkererwtenmeel heeft van zichzelf een goede bindkracht. Je hebt alleen maar water nodig. En natuurlijk wat smaakmakers.
Lowcarb
Kikkererwten zijn niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram). Het gehalte koolhydraten is bij meel flink hoger. Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Maar meel is gedroogd, er gaat dan ook flink wat water bij het meel. Dit getal is dus wat vertekenend. Als je koolhydraatbeperkt eet, hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten.

Farinata di ceci – lowcarb flatbread van kikkererwtenmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- gietijzeren skillet 25/26cm (bodem 22cm) voor platte koek
- kleine gietijzeren skillet 20/21cm (bodem 16cm) voor dikker (iets meer dan 1cm)
- kom + garde
- knoflookpers
Ingrediënten
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 200 ml water
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl rozemarijn
- ½ tl zwarte peper
- ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 2x flinke scheut avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
Optioneel
- 1 tl chilivlokken of half rood pepertje
Bereiding
- Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken (als je die gebruikt) en het peper en zout naar smaak.
- Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan.
- Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van boven, om een lekker korstje erop te krijgen.
- Alas de koek nog warm is weer een scheutje olijfolie erover.
- Lekker om te dippen met een yoghurtsaus of pesto rosso.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!