Farinata di ceci – glutenvrij, lowcarb en vegan flatbread van kikkererwtenmeel
Een farinata is een klassiek Italiaans bijgerecht of voorafje van kikkererwtenmeel dat al helemaal van zichzelf glutenvrij is. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Er gaat alleen maar kikkererwtenmeel in, naast wat knoflook en rozemarijn. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.
Authentiek glutenvrij
Het recept voor een farinata hoef je niet aan te passen als je glutenvrij eet. Het authentieke recept bevat alleen maar kikkererwtenmeel en is dus van oorsprong al helemaal glutenvrij.
Zonder ei
Het recept van een farinata hoef je ook niet aan te passen als je vegan eet. Of zuivelvrij of eivrij. Ondanks het gemis aan gluten heeft kikkererwtenmeel van zichzelf een goede bindkracht. Je hebt alleen maar water nodig. En natuurlijk wat smaakmakers.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, lowcarb en vegan. Laag histamine, laag/medium oxalaat en laag salicylaat met wat aandachtspunten, zie onder.
Kikkererwten zijn niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram). Het gehalte koolhydraten is bij meel flink hoger. Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Maar meel is gedroogd, er gaat dan ook flink wat water bij het meel. Dit getal is dus wat vertekenend. Als je khb eet, hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten en neem eventueel geen volledige portie maar slechts een klein puntje.
Kikkererwten zijn peulvruchten. Daarom passen ze niet in een paleo dieet. En ook bij Low Fodmap moet je in de eliminatiefase opletten. Mogelijk kun je ze daarna wel weer introduceren.
Voor vrij van zaden de zwarte peper weglaten. Voor vrij van nachtschade de rode peper weglaten.
Laag histamine
Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden.
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Het basisrecept bevat rode en zwarte peper. Deze laat je weg bij een laag. Eventueel witte peper.
Laag oxalaat
Laat de zwarte en rode peper weg. Je gebruikt dus alleen knoflook en rozemarijn.
Laag salicylaat
Bij laag salicylaat gebruik je geen olijfolie, rozemarijn, rode en zwarte peper. Vervang met een klein beetje bieslook.
Farinata di ceci – glutenvrij, lowcarb en vegan flatbread van kikkererwtenmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- gietijzeren skillet 25/26cm (bodem 22cm) voor platte koek
- kleine gietijzeren skillet 20/21cm (bodem 16cm) voor dikker (iets meer dan 1cm)
- kom + garde
- knoflookpers
Ingrediënten
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 200 ml water
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl rozemarijn
- ½ tl zwarte peper korrels
- ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 2x flinke scheut milde olijfolie
Optioneel
- 1 tl chilivlokken of half rood pepertje
Variant laag histamine en laag oxalaat
- variant GEEN rode en zwarte peper
Variant laag salicylaat
- variant GEEN rozemarijn, rode of zwarte peper
- zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie
Voor vrij van zaden
- variant GEEN zwarte peper
Bereiding
- Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken (als je die gebruikt) en het peper en zout naar smaak.
- Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan.
- Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van boven, om een lekker korstje erop te krijgen.
- Alas de koek nog warm is weer een scheutje olijfolie erover.
- Lekker om te dippen met een yoghurtsaus of pesto rosso.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!