| | | | | |

Farinata di ceci – lowcarb flatbread van kikkererwtenmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een farinata is een klassiek Italiaans bijgerecht of voorafje van kikkererwtenmeel. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Met wat knoflook en rozemarijn. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.

Zonder ei

Het recept van een farinata hoef je ook niet aan te passen als je vegan eet. Of zuivelvrij of eivrij. Kikkererwtenmeel heeft van zichzelf een goede bindkracht. Je hebt alleen maar water nodig. En natuurlijk wat smaakmakers.

Lowcarb

Kikkererwten zijn niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram). Het gehalte koolhydraten is bij meel flink hoger. Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Maar meel is gedroogd, er gaat dan ook flink wat water bij het meel. Dit getal is dus wat vertekenend. Als je koolhydraatbeperkt eet, hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten.

Farinata di ceci – lowcarb flatbread van kikkererwtenmeel

Marjolein
Farinata di ceci, een traditioneel Italiaans flatbread uit de oven. Of een pannenkoek. Of een pizza. Het wordt gemaakt van een beslag van kikkererwtenmeel dat met pan en al de oven in gaat. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Oven 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box, Pannenkoeken & poffertjes
Gang Bijgerechten, Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 105 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Optioneel

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken (als je die gebruikt) en het peper en zout naar smaak.
  • Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan.
  • Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van boven, om een lekker korstje erop te krijgen.
  • Alas de koek nog warm is weer een scheutje olijfolie erover.
  • Lekker om te dippen met een yoghurtsaus of pesto rosso.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Bij een farinata gaat het beslag met pan en al de oven in. Gebruik dus een ovenbestendige pan! Ik gebruik zelf een gietijzeren pan. De hoeveelheid beslag is voor een pan van 16 cm (bodem diameter). Voor een pan van 18cm gebruik je een kwart van alles meer.
Tip: lekker rustiek om de stukken te serveren vanuit de pan op tafel. Maar het kan lastig zijn om de stukken mooi uit de pan te krijgen. Een idee is om eerst de koek in zijn geheel uit de pan te halen, in stukken te snijden en dan terug te leggen.

Voedingswaarde

Calorieën: 105kcal | Koolhydraten: 12gr | Eiwitten: 6gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 92IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.03mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 0.2mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 71mg | Magnesium: 43mg | Kalium: 222mg | Calcium: 16mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 110µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 81mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven