| | | | | | | | | | | |

Farinata di ceci – glutenvrij, lowcarb en vegan flatbread van kikkererwtenmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een farinata is een klassiek Italiaans bijgerecht of voorafje van kikkererwtenmeel dat al helemaal van zichzelf glutenvrij is. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Er gaat alleen maar kikkererwtenmeel in, naast wat knoflook en rozemarijn. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.

Authentiek glutenvrij

Het recept voor een farinata hoef je niet aan te passen als je glutenvrij eet. Het authentieke recept bevat alleen maar kikkererwtenmeel en is dus van oorsprong al helemaal glutenvrij.

Zonder ei

Het recept van een farinata hoef je ook niet aan te passen als je vegan eet. Of zuivelvrij of eivrij. Ondanks het gemis aan gluten heeft kikkererwtenmeel van zichzelf een goede bindkracht. Je hebt alleen maar water nodig. En natuurlijk wat smaakmakers.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, lowcarb en vegan. Laag histamine, laag/medium oxalaat en laag salicylaat met wat aandachtspunten, zie onder.

Kikkererwten zijn niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram). Het gehalte koolhydraten is bij meel flink hoger. Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Maar meel is gedroogd, er gaat dan ook flink wat water bij het meel. Dit getal is dus wat vertekenend. Als je khb eet, hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten en neem eventueel geen volledige portie maar slechts een klein puntje.

Kikkererwten zijn peulvruchten. Daarom passen ze niet in een paleo dieet. En ook bij Low Fodmap moet je in de eliminatiefase opletten. Mogelijk kun je ze daarna wel weer introduceren.

Voor vrij van zaden de zwarte peper weglaten. Voor vrij van nachtschade de rode peper weglaten.

Laag histamine

Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden.

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Het basisrecept bevat rode en zwarte peper. Deze laat je weg bij een laag. Eventueel witte peper.

Laag oxalaat

Laat de zwarte en rode peper weg. Je gebruikt dus alleen knoflook en rozemarijn.

Laag salicylaat

Bij laag salicylaat gebruik je geen olijfolie, rozemarijn, rode en zwarte peper. Vervang met een klein beetje bieslook.

Farinata di ceci – glutenvrij, lowcarb en vegan flatbread van kikkererwtenmeel

Marjolein
Farinata di ceci, een traditioneel Italiaans flatbread uit de oven. Of een pannenkoek. Of een pizza. In ieder geval gemaakt van kikkererwten en dus helemaal glutenvrij. Het wordt gemaakt van een dun beslag dat met pan en al de oven in gaat. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Oven 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Laag oxalaat, Laag salicylaat, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Out of the box, Pannenkoek
Gang Bijgerechten, Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 105 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Optioneel

  • 1 tl chilivlokken of half rood pepertje

Variant laag histamine en laag oxalaat

  • variant GEEN rode en zwarte peper

Variant laag salicylaat

  • variant GEEN rozemarijn, rode of zwarte peper
  • zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie

Voor vrij van zaden

  • variant GEEN zwarte peper

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chilivlokken (als je die gebruikt) en het peper en zout naar smaak.
  • Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan.
  • Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van boven, om een lekker korstje erop te krijgen.
  • Alas de koek nog warm is weer een scheutje olijfolie erover.
  • Lekker om te dippen met een yoghurtsaus of pesto rosso.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Bij een farinata gaat het beslag met pan en al de oven in. Gebruik dus een ovenbestendige pan! Ik gebruik zelf een gietijzeren pan. De hoeveelheid beslag is voor een pan van 16 cm (bodem diameter). Voor een pan van 18cm gebruik je een kwart van alles meer.
Tip: lekker rustiek om de stukken te serveren vanuit de pan op tafel. Maar het kan lastig zijn om de stukken mooi uit de pan te krijgen. Een idee is om eerst de koek in zijn geheel uit de pan te halen, in stukken te snijden en dan terug te leggen.

Voedingswaarde

Calorieën: 105kcal | Koolhydraten: 12gr | Eiwitten: 6gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 92IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.03mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 0.2mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 71mg | Magnesium: 43mg | Kalium: 222mg | Calcium: 16mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 110µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 81mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven