Farinata di ceci

Een farinata is een klassiek Italiaans gerecht van kikkererwten dat al helemaal van zichzelf glutenvrij is. Het is een soort pannenkoek, of pizza, of flatbread. Er gaat alleen maar kikkererwtenmeel in, naast wat knoflook en kruiden. Ceci zijn kikkererwten en een farinata wordt ook wel een ‘Cecina’ genoemd. Het is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië (Ligurië), waarbij ieder dorp zijn eigen variant kent. Varianten worden ook in Zuid-Frankrijk gegeten, daar heet het een ‘Socca’.

Dieet en ‘vrij van’

Kikkererwten kun je verwerken zonder een ei te hoeven gebruiken. Perfect dus als je geen eieren eet. Kikkererwten zijn peulvruchten. Daarom passen ze niet in een paleo dieet. En ook bij Low Fodmap moet je in de eliminatiefase opletten. Mogelijk kun je ze daarna wel weer introduceren.

Kikkererwten zijn koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram), maar het gehalte khd is bij meel flink hoger. Meel is gedroogd (er gaat flink wat water bij de pannenkoeken). Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Als je khb eet, hou dan dus goed je dagwaarden in de gaten en neem eventueel geen volledige portie maar slechts een klein puntje.

Voor ‘vrij van’ zaden de zwarte peper weglaten. Voor ‘vrij van’ nachtschade de rode peper weglaten.

Laag histamine

Kikkererwten zijn het ideale ingrediënt als je een laag histamine, laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je kunt eten als je je aan alledrie de diëten moet houden.

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Het basisrecept bevat rode en zwarte peper. Deze laat je weg bij een laag. Eventueel witte peper.

Laag oxalaat

Laat de zwarte en rode peper weg. Je gebruikt dus alleen knoflook en rozemarijn.

Laag salicylaat

Bij laag salicylaat gebruik je geen olijfolie, rozemarijn, rode en zwarte peper. Vervang met een klein beetje bieslook.

Farinata di cecci

Marjolein
Farinata di ceci, een traditioneel Italiaans flatbread uit de oven. Of een pannenkoek. Of een pizza. In ieder geval gemaakt van kikkererwten en dus helemaal glutenvrij. Het wordt gemaakt van een dun beslag dat met pan en al de oven in gaat. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
30 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Out of the box, Pannenkoek
Gang Bijgerechten, Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 105 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • affiliate linkkleine gietijzeren pan of ovenbestendige pan (24/25cm), of quichevorm (20/21cm), of vorm met bakpapier
  • kom + garde
  • knoflookpers

Ingrediënten
  

Let op! Deze ingrediëntenlijst bevat meerdere varianten. Kijk goed naar de lijst van het dieet dat je volgt.

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 200 ml water
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl chilivlokken of half rood pepertje
  • ½ tl zwarte peper korrels
  • ½ tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • flinke scheut milde olijfolie

Variant laag histamine en laag oxalaat

  • variant GEEN rode en zwarte peper

Variant laag salicylaat

  • variant GEEN rozemarijn, rode of zwarte peper
  • zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie

Voor 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN chilivlokken

Voor 'vrij van' zaden

  • variant GEEN zwarte peper

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water, klop even goed luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden. Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de extra vierge olie toe, de (geperste) knoflook, de chili en het peper en zout naar smaak. Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even met de garde. Giet het beslag in de pan.
  • Zet de pan in de oven. Eerst een half uur om te garen. Bijvoorbeeld in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van boven, om een lekker korstje erop te krijgen.

Notities

Bij een farinata gaat het beslag met pan en al de oven in. Gebruik dus een ovenbestendige pan! Ik gebruik zelf een gietijzeren pan. De hoeveelheid beslag is voor een pan van 16 cm (bodem diameter). Voor een pan van 18cm gebruik je een kwart van alles meer.
Tip: lekker rustiek om de stukken te serveren vanuit de pan op tafel. Maar het kan lastig zijn om de stukken mooi uit de pan te krijgen. Een idee is om eerst de koek in zijn geheel uit de pan te halen, in stukken te snijden en dan terug te leggen.

Voedingswaarde

Calorieën: 105kcal | Koolhydraten: 12gr | Eiwitten: 6gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 92IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.03mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 0.2mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 71mg | Magnesium: 43mg | Kalium: 222mg | Calcium: 16mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 110µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 81mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept