Koolhydraatarme erwtensoep van knolselderij
Eet je geen peulvruchten maar heb je toch zin in erwtensoep? Dan is deze soep perfect! Er zitten namelijk helemaal geen erwten in maar de basis is van knolselderij.
Bouillon
Je kunt de soep maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Het liefst maak je de soep van bottenbouillon. Dat is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen. Bottenbouillon is ook online te koop.
Vegan toppings of vlees
Voor de topping kun je kiezen tussen noten (cashew voor khb en macademia voor kha) of varkensvlees (spekjes, rookworst, salami). Perfect dus als iedereen binnen je gezin ‘anders’ eet.
Variatie
Dit recept is mijn basis ‘erwten’soep. Ik nodig je van harte uit te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door zoete aardappel (khb) mee te laten stoven, of venkel de laatste 15 minuten. Als kruid is ook verse koriander erg lekker, voeg dat zo laat mogelijk toe. Denk voor variatie in specerijen ook eens aan anijs, of zelfs kaneel voor een lekker winters smaakje.

Erwtensoep van knolselderij
Benodigdheden
- 1 grote kook- of soeppan
- staafmixer, vijzel
Ingrediënten
- 500 ml runder(botten)bouillon
- of bottenbouillon poeder met 500 ml water
- of 500 ml groentebouillon
- 1 knolselderij
- 3 rode ui
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 15 blaadjes munt (vers)
- 15 blaadjes platte peterselie (vers)
- 15 sprietjes bieslook (vers)
- 2 handjes verse spinazie
- 1 tl venkelzaad gemalen
- zout roze Himalaya of Keltisch zee
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
- 2 handjes cashewnoten geroosterd, khb
- of 2 handjes macademianoten geroosterd, kha
Optioneel
- 2 handjes sesamzaad geroosterd, khb
- rookworst
- of gerookte spekreepjes uitgebakken
Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN rode peper
Voor AIP en 'vrij van' noten en zaden
- variant GEEN sesam, cashew en macademia
- ½ tl mierikswortelpoeder GEEN venkelzaadjes
Bereiding
- Snij de uien in grove ringen, de rode peper in grove stukken en pers de knoflook. Bak dit in de olijfolie in een koekenpan op niet al te hoog vuur. Als je gember gebruikt, eerst even schillen dan even raspen, daarna met de zwarte peper meebakken met de ui en knoflook. Vijzel het venkelzaad tot poeder en voeg toe. Voeg een scheutje water toe en laat even stoven.
- Schil ondertussen de knolselderij en snij in stukken. Breng met de bouillon aan de kook in een soeppan. De bottenbouillon kun je zelf maken, voor groentebouillon zijn erg lekkere biologische opties te koop. Voeg het uienmengsel toe aan de knolselderij. Laat 20 minuten pruttelen op zacht vuur.
- Voeg op het laatste de verse kruiden en de spinazie toe. Vermeng alles met de staafmixer. Eventueel nog wat warm water toevoegen als de soep te dik is.
- Eet je de soep (deels) met varkensvlees? Bak dan ondertussen de gerookte spekreepjes of snij de salami in blokjes, ook deze worden lekker krokant als je ze nog even uitbakt.
- Schep de soep in 4 kommen. Vijzel de noten licht en verdeel ze samen met sesamzaadjes of de uitgebakken spekjes/salami over de kommen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!