Erwtensoep van knolselderij
Eet je geen peulvruchten maar heb je toch zin in erwtensoep? Dan is deze soep perfect! Er zitten namelijk helemaal geen erwten in maar de basis is van knolselderij.
Bottenbouillon
Het lekkerst is om de soep helemaal zelf te maken van bottenbouillon, heerlijk met mergpijpjes en schenkel met vlees eraan. Maar je kunt ook biologische bouillonpoeder gebruiken.
Vegan toppings of vlees
Voor de topping kun je kiezen tussen noten (cashew voor khb en macademia voor kha) of varkensvlees (spekjes, rookworst, salami). Perfect dus als iedereen binnen je gezin ‘anders’ eet.
Variatie
Dit recept is mijn basis ‘erwten’soep. Ik nodig je van harte uit te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door zoete aardappel mee te laten stoven, of venkel de laatste 15 minuten. Als kruid is ook verse koriander erg lekker, voeg dat zo laat mogelijk toe. Denk voor variatie in specerijen ook eens aan anijs, of zelfs kaneel voor een lekker winters smaakje.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ vlees is afhankelijk van gekozen bouillon en keuze voor salami/spekjes of chorizo.
Voor ‘vrij van’ noten gebruik je geen topping van cashew of macademia. Voor ‘vrij van’ zaden laat je de venkelzaadjes en sesam achterwege. Voor wat extra pit kun je mierikswortelpoeder gebruiken.
Rode peper is nachtschade, daarom strikt gezien niet paleo. In sommige gerechten kun je rode peper prima vervangen door iets anders met pit, in dit geval gember en zwarte peper.
Voor AIP geen noten, zaden (venkel, sesam, zwarte peper), nachtschade (rode peper).
Erwtensoep van knolselderij
Benodigdheden
- 1 grote kook- of soeppan
- staafmixer, vijzel
Ingrediënten
- 500 ml runder(botten)bouillon
- of 500 ml groentebouillon
- 1 knolselderij
- 3 rode ui
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 15 blaadjes verse munt
- 15 blaadjes verse platte peterselie
- 15 sprietjes verse bieslook
- 2 handjes verse spinazie
- 1 tl venkelzaad gemalen
- zout roze Himalaya of Keltisch zee
- milde olijfolie om in te bakken
- 2 handjes cashewnoten geroosterd, khb
- of 2 handjes macademianoten geroosterd, kha
Optioneel
- 2 handjes sesamzaad geroosterd, khb
- rookworst
- of gerookte spekreepjes uitgebakken
Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN rode peper
Voor AIP en 'vrij van' noten en zaden
- variant GEEN sesam, cashew en macademia
- ½ tl mierikswortelpoeder GEEN venkelzaadjes
Bereiding
- Snij de uien in grove ringen, de rode peper in grove stukken en pers de knoflook. Bak dit in de olijfolie in een koekenpan op niet al te hoog vuur. Als je gember gebruikt, eerst even schillen dan even raspen, daarna met de zwarte peper meebakken met de ui en knoflook. Vijzel het venkelzaad tot poeder en voeg toe. Voeg een scheutje water toe en laat even stoven.
- Schil ondertussen de knolselderij en snij in stukken. Breng met de bouillon aan de kook in een soeppan. De bottenbouillon kun je zelf maken, voor groentebouillon zijn erg lekkere biologische opties te koop. Voeg het uienmengsel toe aan de knolselderij. Laat 20 minuten pruttelen op zacht vuur.
- Voeg op het laatste de verse kruiden en de spinazie toe. Vermeng alles met de staafmixer. Eventueel nog wat warm water toevoegen als de soep te dik is.
- Eet je de soep (deels) met varkensvlees? Bak dan ondertussen de gerookte spekreepjes of snij de salami in blokjes, ook deze worden lekker krokant als je ze nog even uitbakt.
- Schep de soep in 4 kommen. Vijzel de noten licht en verdeel ze samen met sesamzaadjes of de uitgebakken spekjes/salami over de kommen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!