| | | |

Koolhydraatarme erwtensoep van knolselderij

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Eet je geen peulvruchten maar heb je toch zin in erwtensoep? Dan is deze soep perfect! Er zitten namelijk helemaal geen erwten in maar de basis is van knolselderij.

Bouillon

Je kunt de soep maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Bottenbouillon

Het liefst maak je de soep van bottenbouillon. Dat is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen. Bottenbouillon is ook online te koop.

Vegan toppings of vlees

Voor de topping kun je kiezen tussen noten (cashew voor khb en macademia voor kha) of varkensvlees (spekjes, rookworst, salami). Perfect dus als iedereen binnen je gezin ‘anders’ eet.

Variatie

Dit recept is mijn basis ‘erwten’soep. Ik nodig je van harte uit te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door zoete aardappel (khb) mee te laten stoven, of venkel de laatste 15 minuten. Als kruid is ook verse koriander erg lekker, voeg dat zo laat mogelijk toe. Denk voor variatie in specerijen ook eens aan anijs, of zelfs kaneel voor een lekker winters smaakje.

Erwtensoep van knolselderij

Marjolein
Mijn variant op erwtensoep. Koolhydraatarm en paleo. Als je wilt kun je natuurlijk gewoon een lekkere rookworst of spekjes toevoegen, maar dit is een variant zonder varkensvlees. Het vlees of de noten en zaden kun je op het laatst toevoegen zodat je ook met het hele gezin kunt eten als iedereen 'anders' eet.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Europees, Nederlands
Porties 4 personen
Calorieën 151 kcal

Benodigdheden

  • 1 grote kook- of soeppan
  • staafmixer, vijzel

Ingrediënten
  

Optioneel

Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN rode peper

Voor AIP en 'vrij van' noten en zaden

  • variant GEEN sesam, cashew en macademia
  • ½ tl mierikswortelpoeder GEEN venkelzaadjes

Bereiding
 

  • Snij de uien in grove ringen, de rode peper in grove stukken en pers de knoflook. Bak dit in de olijfolie in een koekenpan op niet al te hoog vuur. Als je gember gebruikt, eerst even schillen dan even raspen, daarna met de zwarte peper meebakken met de ui en knoflook. Vijzel het venkelzaad tot poeder en voeg toe. Voeg een scheutje water toe en laat even stoven.
  • Schil ondertussen de knolselderij en snij in stukken. Breng met de bouillon aan de kook in een soeppan. De bottenbouillon kun je zelf maken, voor groentebouillon zijn erg lekkere biologische opties te koop. Voeg het uienmengsel toe aan de knolselderij. Laat 20 minuten pruttelen op zacht vuur.
  • Voeg op het laatste de verse kruiden en de spinazie toe. Vermeng alles met de staafmixer. Eventueel nog wat warm water toevoegen als de soep te dik is.
  • Eet je de soep (deels) met varkensvlees? Bak dan ondertussen de gerookte spekreepjes of snij de salami in blokjes, ook deze worden lekker krokant als je ze nog even uitbakt.
  • Schep de soep in 4 kommen. Vijzel de noten licht en verdeel ze samen met sesamzaadjes of de uitgebakken spekjes/salami over de kommen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Ik halveer de knolselderij eerst en dan snij ik de wortelige onderkant eraf. Daarna schil ik de beide helften met een dunschiller. Daarna in blokjes snijden. Gebruik een lang en scherp mes. Vooral het halveren in het begin is even wat lastig omdat de knol vrij hard is.
Dit recept is mijn basis ‘erwten’soep. Ik nodig je van harte uit te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door zoete aardappel mee te laten stoven, of venkel de laatste 15 minuten. Als kruid is ook verse koriander erg lekker, voeg dat zo laat mogelijk toe. Denk voor variatie in specerijen ook eens aan anijs, of zelfs kaneel voor een lekker winters smaakje.
Rode peper is nachtschade, daarom strikt gezien niet paleo. In sommige gerechten kun je rode peper prima vervangen door iets anders met pit, in dit geval gember en zwarte peper.

Voedingswaarde

Calorieën: 151kcal | Koolhydraten: 23gr | Eiwitten: 9gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 1166IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 60mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 716mg | Magnesium: 58mg | Kalium: 754mg | Calcium: 121mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 49µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 238mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven