Ei vervangen

Als je aan de slag gaat met anders eten zal je zien dat in veel bakrecepten eieren gebruikt worden. Eieren geven binding en elasticiteit en kunnen helpen bij het rijzen. Toch zijn ook eieren redelijk te vervangen.

1 ei (algemeen, bij bakken) =

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels heet water, kwartiertje laten staan
  • 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels heet water, kwartiertje laten staan
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel gelatine poeder met 3 eetlepels water

1 ei bij zoete gerechten =

  • halve banaan (bijvoorbeeld in notendeeg of met kokosmeel)
  • ongeveer 3 eetlepels appelmoes

1 ei bij hartige gerechten =

  • 50 gram gemalen tofu (bijvoorbeeld in hartige taart vulling)

1 eiwit =

  • 1 eetlepel agar agar met 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels aquafaba, kookvocht van kikkererwten (om stijf te kloppen)

Baksels ‘plakken’ kan verder met amandelpasta, tahin of pindakaas (100%). Dosering is erg afhankelijk van het recept.