18 koolhydraatarme ei recepten voor Pasen

Joepie! Er komen weer feestdagen aan. Leuk, maar wel lastig als je je aan een dieet moet of wilt houden. Gelukkig vieren we Pasen vaak als brunch waarbij iedereen iets meeneemt. En dan staat de tafel vol met hartige en zoete hapjes en salades waar je zelf je eigen gerechtjes aan toe kunt voegen.

Ei hoort voor mij echt bij Pasen. En ei past perfect in een koolhydraatarm dieet. Het is ook paleo. Ik heb 18 receptjes met ei verzameld die prima geschikt zijn voor de paasbrunch. Net als alle recepten op ‘Eet lekker anders’ zijn ze ook glutenvrij en zuivelvrij.

Alle gerechtjes zijn van te voren te maken of hoeven alleen even vlak voor het serveren afgemaakt te worden. De meeste kunnen koud geserveerd worden. Ideaal dus als gast om mee te nemen. Of als gastvrouw/heer om tijd over te houden om van je vrienden of familie te genieten. Alleen de Chinese en Italiaanse soepjes en de stoofpannetjes zijn echt bedoeld om warm te serveren.

3x ‘gebak’ en ’taart’ met ei

Een ei muffin is een ideaal hartig ‘gebakje’ voor een buffet. Ze hebben een handig formaat: je kunt ze zo uit het vuistje eten. Maar netjes op een bord mag natuurlijk ook 😉 Gewoon even klutsen en in een muffin vormpje gieten. Dan ongeveer een kwartiertje de oven in. Ik heb een receptje gemaakt met tonijn en courgette. Maar als je het truukje eenmaal kent zijn natuurlijk tal van variaties mogelijk!

Ei muffins met tonijn en courgette
Een compacte muffin waarbij je het ei klutst en mengt met wat tonijn en geraspte courgette. Als je kaas eet kun je daar ook iets van toevoegen.
Lees verder

Een andere manier van ‘gebak’ maken zijn hartige taarten. Ik heb een quiche Lorraine en een quiche ham prei gemaakt als voorbeeld. Bij koolhydraatarm eten kan de bodem nog wel eens een probleem zijn. Bij zuivelvrij eten de vulling. Deze quiches tackelen beide problemen. En ze zijn heerlijk.

Er gaan 4 redelijk grote stukken uit 1 taart. Voor een lunch met alleen een salade is dat een redelijke portie grootte. Maar vooral de quiche Lorraine is erg machtig. Voor een buffet met meerdere hapjes kun je die beter in 8 stukjes snijden.

Quiche Lorraine
De klassieke Franse quiche in een glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm én paleo jasje. Met amandelmeel, pompoen, ei en amandelroom. En natuurlijk uitgebakken spekreepjes.
Lees verder
Glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei
Een heerlijke ham prei quiche met een bodem van amandelmeel en een vulling op basis van ei en amandelroom. Lekker smeuïg en stevig.
Lees verder
3x ei uit de oven

Ei uit de oven kent enorm veel variaties. Zo kan je een ei gaar laten worden in een avocado! Deze kun je daarna simpel uitlepelen met een dessert lepeltje.

Avocado met ei uit de oven (4x anders)
Een echte 'keto' klassieker die 2 kanjers van het koolhydraatarm eten combineert: ei en avocado. Je holt de avocado een beetje uit, breekt er een ei in, doet er wat toppings over en hup… zo de oven in!
Lees verder

En er is zoveel meer te vinden waarin je een ei kunt laten garen. Wat dacht je van een portobello? Draai het hoedje om en het is alsof hij je uitnodigt hem te vullen.

Portobello met ei
Simpel en snel gerechtje waarbij je een eitje breekt in een portobello. Even de oven in en smullen maar.
Lees verder

En tot slot eentje waarvoor je eerst zelf het bakje maakt. Van serranoham. En dat bakje kun je vervolgens vullen met ei. Ik heb een variant gemaakt met groene asperges en rode peper.

Ei muffins met serranoham en groene aspergetips
Een heerlijke muffin van ei waarbij je de eidooier nog mooi ziet. Met een knapperig bakje van serranoham en een topping van groene aspergetips en rode peper ringetjes.
Lees verder
3x salades met ei

Wat is een buffet zonder salades? Daarom heb ik er drie voor je.

Allereerst een tropische verrassing: een Surinaamse huzarensalade. Dat klinkt exotischer dan het is, want eigenlijk is het gewoon een huzarensalade met een felroze kleur. Lekker vrolijk voor op de paastafel, zeker als je hem versiert met vrolijke lentekleuren! Op mijn Pinterest pagina heb ik nog veel meer versier ideeën verzameld.

Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.
Lees verder

En twee Hollandse gouwe ouwes: een basic eisalade en een klassieke aspergesalade.

Eisalade
Een klassieke eisalade bestaat naast ei uit een zuurtje, zout en een beetje pit. Het zuurtje komt in dit recept van de mayonaise, mosterd, kappertjes en augurk. De pit komt van de bosui of bieslook en de chiliflakes.
Lees verder
Asperge salade met ei en (kalkoen)ham
Een klassieke aspergesalade met gekookt ei en kalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je ook ham gebruiken.
Lees verder
3x stoof met ei

De shakshuka heeft inmiddels echt de wereld veroverd. Het is een heerlijk stoofpannetje met tomaat en specerijen en er gaat altijd een… eitje overheen! Ik heb er eentje gemaakt met aubergine.

Shashuka met aubergine
Een heerlijk stoofpannetje van aubergine en tomaat met gepocheerde eitjes. Een traditioneel gerecht uit Turkije, dat variaties kent in heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Perfect als je koolhydraatarm eet. Geschikt als ontbijt, lunch, avondeten, en… voor Pasen!
Lees verder

Ook Europa heeft varianten op de shakshuka. Een favoriet van mij is het Florentijns ei. Daar hoort namelijk ook een heerlijke Hollandaise saus bij.

Deze saus wordt overigens van roomboter gemaakt en is daarmee niet zuivelvrij. Veel mensen die zuivel mijden mogen wel roomboter. Op de site staat waarom. Lactosevrije of geitenboter zijn alternatieven. Kokosolie zou ik hier niet aanraden.

Florentijns ei met Hollandaise saus
Een heerlijke stoofschotel van gepocheerde eitjes met gebakken champignons, spinazie en een rood pepertje. Afgemaakt met een heerlijke saus van eidooier en roomboter: Hollandaise saus. Makkelijk te maken maar echt een feestje op je bord!
Lees verder

Het derde stoofpannetje komt uit Spanje. Ontstaan bij zigeuners en zo heet het dan ook: huevos à la Flamenca. Oorspronkelijk met aardappel, ik doe het met zoete aardappel (khb) of pompoen (kha).

Huevos à la Flamenca
Een heerlijke stoof van tomaat met pompoen of zoete aardappel. En natuurlijke de bekende Spaanse vleeswaren serranoham en chorizo. Een waanzinnige smaakexplosie. Weer eens wat anders voor je paasbrunch.
Lees verder
3x soep met ei

Het buffet beginnen met een soepje? Ik heb drie hele leuke recepten uit de wereldkeuken.

De eerste twee doen eigenlijk hetzelfde: in de hete soep wordt een eitje gebroken. De soep even flink in beweging brengen met een draaikolkje, en je hebt heerlijke zachte en romige ei sliertjes in je soep! De oorsprong van deze soepen ligt mijlenver uit elkaar. De ene komt uit Italië en de andere uit China. De smaak die ik de soepen meegeef is dan ook echt anders. Zo kun je zelf kiezen wat bij jouw paasbrunch past.

Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
Een Italiaanse soep met zeer interessante sliertjes erin… En het is geen vermicelli of pasta, maar ei! De basis is een runderbouillon met tomaat. Vaak afgemaakt met peterselie en basilicum. Verder kan je zo creatief zijn als je zelf wilt.
Lees verder
Chinese eisoep (egg drop soup)
Wel eens bij de Chinees soep gegeten met romige sliertjes erin? Ontzettend smaakvol? Die is o zo simpel zelf glutenvrij, zuivelvrij én koolhydraatarm te maken, want die sliertjes zijn gewoon ei! Ze ontstaan door een geklutst ei in draaiende, kokende bouillon te gieten. Een makkelijk en snel recept dat toch heel verrassend is.
Lees verder

Het derde soepje is ook met ei maar gebruikt een hele andere techniek. Het gebruikt het ei om de soep te binden. Verder gaat er citroen doorheen. Het is een Griekse soep: soupa avgolemono. Citroen is in het Grieks lemone en avgo is één van de woorden voor ei. Je kunt de soep meteen warm serveren in kommetjes. Opwarmen liever niet. Maar koud serveren in kleinere glaasjes is ook leuk!

Soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Een heerlijke soep waarbij je eerst zelf bouillon maakt van kippenpoten. Daar voeg je gepofte knoflook aan toe. Gepofte knoflook is zacht en zoet van smaak en geeft zelfs wat romigheid. Daarna voeg je opgeklopt ei toe en citroen. Je krijgt zo een frisromige en luchtige soep.
Lees verder
3x toetjes met ei

Heerlijke toetjes met lemoncurd. Lemoncurd wordt gemaakt met citroen, ei, roomboter en suiker, maar ik doe het met erythritol. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter. In de recepten wordt uitgelegd waarom. Maar er is gelukkig ook een alternatief met kokosolie. De trifles zijn het meeste werk, ook gedurende het feest ben je toch wel even bezig met het afmaken. De chiapudding kun je van tevoren maken en is lekker makkelijk.

Chiapudding met vanille lemoncurd
De lekkerste en romigste pudding die ik heb gegeten sinds ik geen zuivel meer eet. Deze pudding is koolhydraatarm en zuivelvrij, maar heerlijk zoet en romig. Het combineert een 'overnight chia' met een vanille lemoncurd.
Lees verder
Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrije én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van je gezellige brunch. Ik zou voor niet al te grote glaasjes gaan met 3 laagjes.
Lees verder
Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle. De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.
Lees verder

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *