18 koolhydraatarme ei recepten voor Pasen
Joepie! Er komen weer feestdagen aan. Leuk, maar wel lastig als je je aan een dieet moet of wilt houden. Gelukkig vieren we Pasen vaak als brunch waarbij iedereen iets meeneemt. En dan staat de tafel vol met hartige en zoete hapjes en salades waar je zelf je eigen gerechtjes aan toe kunt voegen.
Ei hoort voor mij echt bij Pasen. En ei past perfect in een koolhydraatarm dieet. Het is ook paleo. Ik heb 18 receptjes met ei verzameld die prima geschikt zijn voor de paasbrunch. Net als alle recepten op ‘Eet lekker anders’ zijn ze ook glutenvrij en zuivelvrij.
Alle gerechtjes zijn van te voren te maken of hoeven alleen even vlak voor het serveren afgemaakt te worden. De meeste kunnen koud geserveerd worden. Ideaal dus als gast om mee te nemen. Of als gastvrouw/heer om tijd over te houden om van je vrienden of familie te genieten. Alleen de Chinese en Italiaanse soepjes en de stoofpannetjes zijn echt bedoeld om warm te serveren.
3x ‘gebak’ en ’taart’ met ei
Een ei muffin is een ideaal hartig ‘gebakje’ voor een buffet. Ze hebben een handig formaat: je kunt ze zo uit het vuistje eten. Maar netjes op een bord mag natuurlijk ook 😉 Gewoon even klutsen en in een muffin vormpje gieten. Dan ongeveer een kwartiertje de oven in. Ik heb een receptje gemaakt met tonijn en courgette. Maar als je het truukje eenmaal kent zijn natuurlijk tal van variaties mogelijk!
Een andere manier van ‘gebak’ maken zijn hartige taarten. Ik heb een quiche Lorraine en een quiche ham prei gemaakt als voorbeeld. Bij koolhydraatarm eten kan de bodem nog wel eens een probleem zijn. Bij zuivelvrij eten de vulling. Deze quiches tackelen beide problemen. En ze zijn heerlijk.
Er gaan 4 redelijk grote stukken uit 1 taart. Voor een lunch met alleen een salade is dat een redelijke portie grootte. Maar vooral de quiche Lorraine is erg machtig. Voor een buffet met meerdere hapjes kun je die beter in 8 stukjes snijden.
3x ei uit de oven
Ei uit de oven kent enorm veel variaties. Zo kan je een ei gaar laten worden in een avocado! Deze kun je daarna simpel uitlepelen met een dessert lepeltje.
En er is zoveel meer te vinden waarin je een ei kunt laten garen. Wat dacht je van een portobello? Draai het hoedje om en het is alsof hij je uitnodigt hem te vullen.
En tot slot eentje waarvoor je eerst zelf het bakje maakt. Van serranoham. En dat bakje kun je vervolgens vullen met ei. Ik heb een variant gemaakt met groene asperges en rode peper.
3x salades met ei
Wat is een buffet zonder salades? Daarom heb ik er drie voor je.
Allereerst een tropische verrassing: een Surinaamse huzarensalade. Dat klinkt exotischer dan het is, want eigenlijk is het gewoon een huzarensalade met een felroze kleur. Lekker vrolijk voor op de paastafel, zeker als je hem versiert met vrolijke lentekleuren! Op mijn Pinterest pagina heb ik nog veel meer versier ideeën verzameld.
En twee Hollandse gouwe ouwes: een basic eisalade en een klassieke aspergesalade.
3x stoof met ei
De shakshuka heeft inmiddels echt de wereld veroverd. Het is een heerlijk stoofpannetje met tomaat en specerijen en er gaat altijd een… eitje overheen! Ik heb er eentje gemaakt met aubergine.
Ook Europa heeft varianten op de shakshuka. Een favoriet van mij is het Florentijns ei. Daar hoort namelijk ook een heerlijke Hollandaise saus bij.
Deze saus wordt overigens van roomboter gemaakt en is daarmee niet zuivelvrij. Veel mensen die zuivel mijden mogen wel roomboter. Op de site staat waarom. Lactosevrije of geitenboter zijn alternatieven. Kokosolie zou ik hier niet aanraden.
Het derde stoofpannetje komt uit Spanje. Ontstaan bij zigeuners en zo heet het dan ook: huevos à la Flamenca. Oorspronkelijk met aardappel, ik doe het met zoete aardappel (khb) of pompoen (kha).
3x soep met ei
Het buffet beginnen met een soepje? Ik heb drie hele leuke recepten uit de wereldkeuken.
De eerste twee doen eigenlijk hetzelfde: in de hete soep wordt een eitje gebroken. De soep even flink in beweging brengen met een draaikolkje, en je hebt heerlijke zachte en romige ei sliertjes in je soep! De oorsprong van deze soepen ligt mijlenver uit elkaar. De ene komt uit Italië en de andere uit China. De smaak die ik de soepen meegeef is dan ook echt anders. Zo kun je zelf kiezen wat bij jouw paasbrunch past.
Het derde soepje is ook met ei maar gebruikt een hele andere techniek. Het gebruikt het ei om de soep te binden. Verder gaat er citroen doorheen. Het is een Griekse soep: soupa avgolemono. Citroen is in het Grieks lemone en avgo is één van de woorden voor ei. Je kunt de soep meteen warm serveren in kommetjes. Opwarmen liever niet. Maar koud serveren in kleinere glaasjes is ook leuk!
3x toetjes met ei
Heerlijke toetjes met lemoncurd. Lemoncurd wordt gemaakt met citroen, ei, roomboter en suiker, maar ik doe het met erythritol. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter. In de recepten wordt uitgelegd waarom. Maar er is gelukkig ook een alternatief met kokosolie. De trifles zijn het meeste werk, ook gedurende het feest ben je toch wel even bezig met het afmaken. De chiapudding kun je van tevoren maken en is lekker makkelijk.


Eén reactie
Marjolein
Heb je een van deze recepten gemaakt of heb je vragen? Laat het me weten!