30 recepten met ei voor Pasen (koolhydraatarm, glutenvrij én zuivelvrij)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Joepie! Het wordt weer lente en Pasen komt eraan. Ei past perfect op een Paasbuffet. En ei past gelukkig ook in een koolhydraatarm, glutenvrij, zuivelvrij of paleo dieet. Ik heb daarom mijn lekkerste receptjes met ei voor de Paasbrunch verzameld.

Kijk hier alle Paasrecepten. Daar kun je zelf filteren op ingrediënten, diëten en intoleranties.

Vrolijk Pasen. En vooral: lekker anders!

Ei uit de oven
1. Avocado met ei uit de oven (4x anders)
Een echte 'keto' klassieker die 2 kanjers van het koolhydraatarm eten combineert: ei en avocado. Je holt de avocado een beetje uit, breekt er een ei in, doet er wat toppings over en hup… zo de oven in!

Een ei muffin is een ideaal hartig ‘gebakje’ voor een buffet. Ze hebben een handig formaat: je kunt ze zo uit het vuistje eten.

2. Ei muffins met tonijn en courgette
Een compacte muffin waarbij je het ei klutst en mengt met wat tonijn en geraspte courgette. Als je kaas eet kun je daar ook iets van toevoegen.
3. Ei muffins met makreel en prei
Handig om mee te nemen. Een stevige omelet in de vorm van een gebakje. Met zoete aardappel of pompoen, makreel, prei en wat rode peper.

Je kunt het ei ook bakken in een eetbaar bakje dat je zelf eerst maakt. Van serranoham. En dat bakje kun je vervolgens vullen met ei. Ik heb een variant gemaakt met groene asperges en rode peper.

4. Ei muffins met serranoham en groene aspergetips
Een heerlijke muffin van ei waarbij je de eidooier nog mooi ziet. Met een knapperig bakje van serranoham en een topping van groene aspergetips en rode peper ringetjes.

En er is zoveel meer te vinden waarin je een ei kunt laten garen. Wat dacht je van een portobello? Draai het hoedje om en het is alsof hij je uitnodigt hem te vullen.

5. Portobello met ei
Simpel en snel gerechtje waarbij je een eitje breekt in een portobello. Even de oven in en smullen maar.

Hartige taarten zijn ook perfect voor een buffet. Ik heb een quiche Lorraine en een quiche ham prei gemaakt als voorbeeld. Bij koolhydraatarm eten kan de bodem nog wel eens een probleem zijn. Bij zuivelvrij eten de vulling. Deze quiches tackelen beide problemen. En ze zijn heerlijk.

6. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije Quiche Lorraine
De klassieke Franse quiche in een glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm én paleo jasje. Met amandelmeel, pompoen, ei en amandelroom. En natuurlijk uitgebakken spekreepjes.
7. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei
Een heerlijke ham prei quiche met een bodem van amandelmeel en een vulling op basis van ei en amandelroom. Lekker smeuïg en stevig.
Salades met ei

Wat is een buffet zonder salades? Daarom heb ik er drie voor je.

Allereerst een tropische verrassing: een Surinaamse huzarensalade. Dat klinkt exotischer dan het is, want eigenlijk is het gewoon een huzarensalade met een felroze kleur. Lekker vrolijk voor op de paastafel, zeker als je hem versiert met vrolijke lentekleuren! Op mijn Pinterest pagina heb ik nog veel meer versier ideeën verzameld.

8. Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
Een Surinaamse (=roze) huzarensalade die zowel koolhydraatarm als paleo is. Met bloemkool, rode biet, bosui, haricots verts, augurk en kappertjes. En natuurlijk een flinke dot mayonaise.

En drie Hollandse gouwe ouwes: een basic eisalade, een klassieke aspergesalade en een eitje preitje. Met name de eisalade is erg geschikt om in een wrap te rollen. Maar dan natuurlijk wel een zelfgemaakte koolhydraatarme wrap. In dit geval van lijnzaadmeel.

9. Eisalade – klassieke bereiding met mayonaise, mosterd, bieslook en augurk of kappertjes (koolhydraatarm en paleo)
Een klassieke eisalade bestaat naast ei uit een zuurtje, zout en een beetje pit. Het zuurtje komt in dit recept van de mayonaise, mosterd, kappertjes en augurk. De pit komt van de bosui of bieslook en de chiliflakes.
10. Koolhydraatarme wraps van lijnzaad met eisalade en gerookte ham
Heerlijke koolhydraatarme wraps die je zelf kunt maken van lijnzaad en water met een beetje zout. Met een vulling van eisalade en gerookte ham.
11. Asperge salade met ei en (kalkoen)ham (koolhydraatarm en paleo)
Een klassieke aspergesalade met gekookt ei en kalkoenreepjes. Als je varkensvlees eet kun je ook ham gebruiken.
12. Eitje preitje
Klassieke salade van ei en prei. Met een zoetje van appel en de frisse smaak van radijs. Voor koolhydraatarm vervang je de appel door komkommer met schil.
Gebakken & gekookt

Bijvoorbeeld een Japans gemarineerd eitje en een Koreaanse omelet. Kan beide warm en koud gegeten worden.

13. Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
Gemarineerde gekookte eitjes in sojasaus (of kokos amino's), mirin, gember en knoflook. Als je wilt met wat rode peper. En heb je geen mirin in huis? Dan werkt een mooie appelazijn ook prima!
14. Koreaanse omelet met nori zeewier
Hartige, smeuïge omelet met nori, sojasaus en een beetje sesamolie. Geïnspireerd op de Koreaanse gyeran mari (gerolde omelet).

Een gepocheerd eitje is ook heerlijk. Wel iets lastiger bij een buffet. Maar een prima optie als je het serveert op een bordje. Ik heb er een tje voor je met pesto op een koolhydraatarme bieten hummus.

15. Gepocheerd ei met bieten hummus en pesto
Heerlijk zacht en romig ei op een bedje van hummus en pesto. Zowel de hummus als de pesto kun je paleo en koolhydraatarm maken.
Stoofpannetjes

En dan drie stoofpannetjes: een shashuka, Florentijns ei en huevos à la Flamenca.

De shakshuka heeft inmiddels echt de wereld veroverd. Het is een heerlijk stoofpannetje met tomaat en specerijen en er gaat altijd een… eitje overheen! Ik heb er eentje gemaakt met aubergine.

16. Shakshuka met aubergine
Een heerlijk stoofpannetje van aubergine en tomaat met gepocheerde eitjes. Een traditioneel gerecht uit Turkije, dat variaties kent in heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Perfect als je koolhydraatarm eet. Geschikt als ontbijt, lunch, avondeten, en… voor Pasen!

Ook Europa heeft varianten op de shakshuka. Een favoriet van mij is het Florentijns ei. Daar hoort namelijk ook een heerlijke Hollandaise saus bij.

Deze saus wordt overigens van roomboter gemaakt en is daarmee niet zuivelvrij. Veel mensen die zuivel mijden mogen wel roomboter. Op de site staat waarom. Lactosevrije of geitenboter zijn alternatieven. Kokosolie zou ik hier niet aanraden.

17. Florentijns ei met Hollandaise saus (eenpansgerecht met ei)
Een heerlijke stoofschotel van gepocheerde eitjes met gebakken champignons, spinazie en een rood pepertje. Afgemaakt met een heerlijke saus van eidooier en roomboter: Hollandaise saus. Makkelijk te maken maar echt een feestje op je bord!

Het derde stoofpannetje komt uit Spanje. Ontstaan bij zigeuners en zo heet het dan ook: huevos à la Flamenca. Oorspronkelijk met aardappel, ik doe het met zoete aardappel (khb) of pompoen (kha).

18. Huevos à la Flamenca
Een heerlijke stoof van tomaat met pompoen of zoete aardappel. En natuurlijke de bekende Spaanse vleeswaren serranoham en chorizo. Een waanzinnige smaakexplosie. Weer eens wat anders voor je paasbrunch.
Soep met ei

Het buffet beginnen met een soepje? Ik heb hele leuke recepten uit de wereldkeuken.

De eerste twee doen eigenlijk hetzelfde: in de hete soep wordt een eitje gebroken. De soep even flink in beweging brengen met een draaikolkje, en je hebt heerlijke zachte en romige ei sliertjes in je soep! De oorsprong van deze soepen ligt mijlenver uit elkaar. De ene komt uit Italië en de andere uit China. De smaak die ik de soepen meegeef is dan ook echt anders. Zo kun je zelf kiezen wat bij jouw paasbrunch past.

19. Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
Een Italiaanse soep met zeer interessante sliertjes erin… En het is geen vermicelli of pasta, maar ei! De basis is een runderbouillon met tomaat. Vaak afgemaakt met peterselie en basilicum. Verder kan je zo creatief zijn als je zelf wilt.
20. Chinese eisoep (egg drop soup)
Wel eens bij de Chinees soep gegeten met romige sliertjes erin? Ontzettend smaakvol? Die is o zo simpel zelf glutenvrij, zuivelvrij én koolhydraatarm te maken, want die sliertjes zijn gewoon ei! Ze ontstaan door een geklutst ei in draaiende, kokende bouillon te gieten. Een makkelijk en snel recept dat toch heel verrassend is.

Het derde soepje is ook met ei maar gebruikt een hele andere techniek. Het gebruikt het ei om de soep te binden. Verder gaat er citroen doorheen. Het is een Griekse soep: soupa avgolemono. Citroen is in het Grieks lemone en avgo is één van de woorden voor ei. Je kunt de soep meteen warm serveren in kommetjes. Opwarmen liever niet. Maar koud serveren in kleinere glaasjes is ook leuk!

21. Koolhydraatarme en paleo soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Een heerlijke soep waarbij je eerst zelf bouillon maakt van kippenpoten. Daar voeg je gepofte knoflook aan toe. Gepofte knoflook is zacht en zoet van smaak en geeft zelfs wat romigheid. Daarna voeg je opgeklopt ei toe en citroen. Je krijgt zo een frisromige en luchtige soep.

Fam een soepje die romig gemaakt wordt met eidooier. Deze is niet volledig zuivelvrij want je gebruikt ook roomboter. Liefst rauwe grasgevoerde A2 boter. Maar lactosevrije of geitenboter werkt ook prima.

22. Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)
Heerlijke zachte en romige aspergesoep. Ook erg lekker in kleine glaasjes voor bij een buffet of als amuse.

Tot slot een soep met gemarineerd ei.

23. Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Koolhydraatarme en vegan (maaltijd)soep met shiitake, paksoi en bosui. Met miso, zeespaghetti, tempeh en noodles. Japans Koreaanse smaken.
Toetjes met ei

We beginnen met een eipuddinkje.

24. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Zacht puddinkje van ei en amandelroom. Lijkt op een flan, maar dan zonder melk, suiker of verdikkingsmiddelen. Makkelijk te maken door te stomen. Geen oven nodig.

Dan een ‘vlaflip’. Met rabarber. Voor de yoghurt kun je kiezen voor zuivel (Griekse yoghurt) of bijvoorbeeld kokosyoghurt.

25. ‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Klassiek toetje van yoghurt en vla, maar dan in een ander jasje. Koolhydraatarm en je kunt kiezen voor plantaardige yoghurt. Ook de vla is niet van zuivel. Het lijkt een beetje op pudding. Je maakt het van rabarber compote met eidooier.

Tot slot drie heerlijke toetjes met lemoncurd. Lemoncurd wordt gemaakt met citroen, ei, roomboter en suiker, maar ik doe het met erythritol. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter. In de recepten wordt uitgelegd waarom. Maar er is gelukkig ook een alternatief met kokosolie. De trifles zijn het meeste werk, ook gedurende het feest ben je toch wel even bezig met het afmaken. De chiapudding kun je van tevoren maken en is lekker makkelijk.

26. Chiapudding met vanille lemoncurd
De lekkerste en romigste pudding die ik heb gegeten sinds ik geen zuivel meer eet. Deze pudding is koolhydraatarm en zuivelvrij, maar heerlijk zoet en romig. Het combineert een 'overnight chia' met een vanille lemoncurd.
27. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrije én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van je gezellige brunch. Ik zou voor niet al te grote glaasjes gaan met 3 laagjes.
28. Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle. De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.

Tot slot mijn koolhydraatarme basisrecepten voor lemon curd (kha en met boter) en limoencurd (khb en met kokosolie. Traditioneel gemaakt met suiker, maar zoetstof werkt ook prima. Room other werkt het best. Liefst rauwe grasgevoerde A2 boter. Lactosevrije of geitenboter werken prima. Toch heb ik ook een variant met kokosolie. Die hardt wel iets sneller uit.

29. Vanille lemoncurd
Koolhydraatarme vanille lemoncurd. Een zoet feestje van dikke warme boter met de romigheid van ei. Gezoet met erythritol. De vanille geeft extra diepgang aan de smaak.
30. Kokos limoencurd
Koolhydraatarme kokos limoencurd. Een zoet feestje met de frisheid van limoen en de romigheid van ei. Deze curd is volledig zuivelvrij, er zit ook geen boter in.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *