30 koolhydraatarme recepten met ei voor Pasen
Joepie! Het wordt weer lente en Pasen komt eraan. Ei past perfect op een Paasbuffet. En ei past gelukkig perfect in een koolhydraatarm dieet. Ik heb daarom mijn lekkerste receptjes met ei voor de Paasbrunch verzameld.
Kijk hier alle Paasrecepten. Daar kun je zelf filteren op ingrediënten, diëten en intoleranties.
Vrolijk Pasen. En vooral: lekker anders!
Ei uit de oven
1. Avocado met ei uit de oven (4x anders)
Een ei muffin is een ideaal hartig ‘gebakje’ voor een buffet. Ze hebben een handig formaat: je kunt ze zo uit het vuistje eten.
2. Ei muffins met tonijn en courgette
3. Ei muffins met makreel en prei
Je kunt het ei ook bakken in een eetbaar bakje dat je zelf eerst maakt. Van serranoham. En dat bakje kun je vervolgens vullen met ei. Ik heb een variant gemaakt met groene asperges en rode peper.
4. Ei muffins met serranoham en groene aspergetips
En er is zoveel meer te vinden waarin je een ei kunt laten garen. Wat dacht je van een portobello? Draai het hoedje om en het is alsof hij je uitnodigt hem te vullen.
5. Portobello met ei
Hartige taarten zijn ook perfect voor een buffet. Ik heb een quiche Lorraine en een quiche ham prei gemaakt als voorbeeld. Bij koolhydraatarm eten kan de bodem nog wel eens een probleem zijn. Bij zuivelvrij eten de vulling. Deze quiches tackelen beide problemen. En ze zijn heerlijk.
6. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije Quiche Lorraine
7. Koolhydraatarme, glutenvrije en zuivelvrije quiche ham prei
Salades met ei
Wat is een buffet zonder salades? Daarom heb ik er drie voor je.
Allereerst een tropische verrassing: een Surinaamse huzarensalade. Dat klinkt exotischer dan het is, want eigenlijk is het gewoon een huzarensalade met een felroze kleur. Lekker vrolijk voor op de paastafel, zeker als je hem versiert met vrolijke lentekleuren! Op mijn Pinterest pagina heb ik nog veel meer versier ideeën verzameld.
8. Koolhydraatarme Surinaamse huzarensalade
En drie Hollandse gouwe ouwes: een basic eisalade, een klassieke aspergesalade en een eitje preitje. Met name de eisalade is erg geschikt om in een wrap te rollen. Maar dan natuurlijk wel een zelfgemaakte koolhydraatarme wrap. In dit geval van lijnzaadmeel.
9. Eisalade – klassieke bereiding met mayonaise, mosterd, bieslook en augurk of kappertjes
10. Lijnzaad wrap met eisalade en gerookte ham: een heerlijke koolhydraatarme lunch
11. Asperge salade met ei en (kalkoen)ham (koolhydraatarm en paleo)
12. Eitje preitje
Gebakken & gekookt
Bijvoorbeeld een Japans gemarineerd eitje en een Koreaanse omelet. Kan beide warm en koud gegeten worden.
13. Japans gemarineerd soja ei met bloemkoolrijst
14. Koreaanse omelet met nori zeewier
Een gepocheerd eitje is ook heerlijk. Wel iets lastiger bij een buffet. Maar een prima optie als je het serveert op een bordje. Ik heb er een tje voor je met pesto op een koolhydraatarme bieten hummus.
15. Gepocheerd ei met bieten hummus en pesto
Stoofpannetjes
En dan drie stoofpannetjes: een shashuka, Florentijns ei en huevos à la Flamenca.
De shakshuka heeft inmiddels echt de wereld veroverd. Het is een heerlijk stoofpannetje met tomaat en specerijen en er gaat altijd een… eitje overheen! Ik heb er eentje gemaakt met aubergine.
16. Shakshuka met aubergine
Ook Europa heeft varianten op de shakshuka. Een favoriet van mij is het Florentijns ei. Daar hoort namelijk ook een heerlijke Hollandaise saus bij.
Deze saus wordt overigens van roomboter gemaakt en is daarmee niet zuivelvrij. Veel mensen die zuivel mijden mogen wel roomboter. Op de site staat waarom. Lactosevrije of geitenboter zijn alternatieven. Kokosolie zou ik hier niet aanraden.
17. Florentijns ei met Hollandaise saus (eenpansgerecht met ei)
Het derde stoofpannetje komt uit Spanje. Ontstaan bij zigeuners en zo heet het dan ook: huevos à la Flamenca. Oorspronkelijk met aardappel, ik doe het met zoete aardappel (khb) of pompoen (kha).
18. Huevos à la Flamenca
Soep met ei
Het buffet beginnen met een soepje? Ik heb hele leuke recepten uit de wereldkeuken.
De eerste twee doen eigenlijk hetzelfde: in de hete soep wordt een eitje gebroken. De soep even flink in beweging brengen met een draaikolkje, en je hebt heerlijke zachte en romige ei sliertjes in je soep! De oorsprong van deze soepen ligt mijlenver uit elkaar. De ene komt uit Italië en de andere uit China. De smaak die ik de soepen meegeef is dan ook echt anders. Zo kun je zelf kiezen wat bij jouw paasbrunch past.
19. Italiaanse eisoep (Straciatella alla Romana)
20. Chinese eisoep (egg drop soup)
Het derde soepje is ook met ei maar gebruikt een hele andere techniek. Het gebruikt het ei om de soep te binden. Verder gaat er citroen doorheen. Het is een Griekse soep: soupa avgolemono. Citroen is in het Grieks lemone en avgo is één van de woorden voor ei. Je kunt de soep meteen warm serveren in kommetjes. Opwarmen liever niet. Maar koud serveren in kleinere glaasjes is ook leuk!
21. Koolhydraatarme en paleo soupa avgolemono (Griekse eisoep)
Fam een soepje die romig gemaakt wordt met eidooier. Deze is niet volledig zuivelvrij want je gebruikt ook roomboter. Liefst rauwe grasgevoerde A2 boter. Maar lactosevrije of geitenboter werkt ook prima.
22. Romige aspergesoep (glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm en paleo)
Tot slot een soep met gemarineerd ei.
23. Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Toetjes met ei
We beginnen met een eipuddinkje.
24. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Dan een ‘vlaflip’. Met rabarber. Voor de yoghurt kun je kiezen voor zuivel (Griekse yoghurt) of bijvoorbeeld kokosyoghurt.
25. ‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Tot slot drie heerlijke toetjes met lemoncurd. Lemoncurd wordt gemaakt met citroen, ei, roomboter en suiker, maar ik doe het met erythritol. De meeste mensen die zuivel mijden eten nog wel roomboter. In de recepten wordt uitgelegd waarom. Maar er is gelukkig ook een alternatief met kokosolie. De trifles zijn het meeste werk, ook gedurende het feest ben je toch wel even bezig met het afmaken. De chiapudding kun je van tevoren maken en is lekker makkelijk.
26. Chiapudding met vanille lemoncurd
27. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
28. Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Tot slot mijn koolhydraatarme basisrecepten voor lemon curd (kha en met boter) en limoencurd (khb en met kokosolie. Traditioneel gemaakt met suiker, maar zoetstof werkt ook prima. Room other werkt het best. Liefst rauwe grasgevoerde A2 boter. Lactosevrije of geitenboter werken prima. Toch heb ik ook een variant met kokosolie. Die hardt wel iets sneller uit.
Heb je een van deze recepten gemaakt of heb je vragen? Laat het me weten!