Ei muffins met broccoli en noten
Kleine gezonde gebakjes van ei, broccoli en noten. Aangevuld met zoete aardappel (khb) of pompoen (kha). Voor noten kun je kiezen uit cashewnoten (khb) of macademia noten (kha). Eigenlijk een omelet maar dan in een muffinvorm zodat ze handig zijn om mee te nemen voor de lunch of als hartige snack tussendoor.
Niet koken van te voren
Het kost best even wat tijd om ze maken, maar weinig moeite. Want het is vooral de oven die het werk doet. De voorbereiding zit ‘m vooral in het snijden van de groente. De groente hoeft niet eerst gekookt of gebakken te worden. Maar snij alles wel lekker klein zodat het zacht en beetgaar wordt.
Maat en hoeveelheden
Ik gebruik siliconen vormpjes omdat het ei daar makkelijk weer uitgaat als de muffins klaar zijn. Ze zijn wel wat wiebelig, daarom doe ik de vormpjes voor de stevigheid vaak nog weer in een bakvorm met vaste vormpjes. Direct in een vaste vorm kan ook, maar vet de vormpjes dan wel eerst even goed in. Ik heb in dit recept 4 kleine vormpjes gebruikt. Bij grote vormpjes kan 3 genoeg zijn.
Eieren kunnen onderling erg in formaat verschillen. Ik hou meestal 2 eieren aan als ze groot zijn en 3 voor kleine eitjes.

Ei muffins met broccoli en noten
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- kom, garde, vijzel, mes
- 4 muffinvormpjes siliconen vormpje werkt het makkelijkst
Ingrediënten
- 3 eieren of 2 grote
- 50 gr zoete aardappel (bataat) khb
- of 50 gr pompoen kha
- 25 gr cashewnoten khb
- of 25 gr macademianoten kha
- 1 roosje broccoli
- 1 sjalotje (ui)
- 1/2 tl paprikapoeder gerookt
- 1/2 tl chilivlokken
- snufje zwarte peper korrels naar smaak
- snufje zout naar smaak
Optioneel
- 15 gr zongedroogde tomaat
- (grasgevoerde) roomboter om vormpjes in te vetten
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Schil de zoete aardappel of pompoen en snij in kleine blokjes. Doe in een kom. Snipper het sjalotje (klein) en voeg toe. Snij de broccoli in stukjes, net als de tomaatjes en voeg toe.
- Klop het ei luchtig en voeg toe met de paprikapoeder, cayennepoeder/chili, zwarte peper en zout.
- Vijzel of verkruimel de noten en voeg toe.
- Als je niet met siliconenvormpjes werkt even de muffinvormpjes invetten. Giet in muffinvormpjes en zet 20 minuten in de oven. Ze zijn gaar als het ei gestold is.
- Uit het muffinvormpje halen tijdens het afkoelen, anders blijft de onderkant vochtig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.