Ei muffins met aardappel
Tortilla is een dikke Spaanse omelet met aardappel. Meestal laat je bij tortilla eerst een uitje glazig worden, vervolgens bak je daar aardappelblokjes bij mee en giet je daarna het ei erover. Samen wordt het dan gaar in de pan.
Dit muffin recept is een snelle variant op de gewone tortilla. Je gebruikt aardappels die al gekookt zijn, makkelijk om een restje aardappel van de vorige dag mee op te maken.
Kleine gezonde gebakjes in een muffinvorm zodat ze handig zijn om mee te nemen voor de lunch of als hartige snack tussendoor. Het kost best even wat tijd om ze maken, maar weinig moeite. Want het is vooral de oven die het werk doet. De enige voorbereiding die nodig is is de aardappel snijden en de eieren klutsen.
Maat en hoeveelheden
Ik gebruik vaak siliconen vormpjes omdat het ei daar makkelijk weer uitgaat als de muffins klaar zijn. Mijn kleine ronde vormpjes zijn wel wat wiebelig, daarom doe ik die vaak voor de stevigheid nog weer in een bakvorm met vaste vormpjes. Mijn grotere, rechthoekige vormpjes die ik hier heb gebruikt zijn stevig genoeg om zo de oven in te zetten.
De muffins maken direct in een vaste vorm kan ook, maar vet de vormpjes dan wel eerst even goed in. Ik heb in dit recept 3 iets grotere rechthoekige vormpjes gebruikt. Bij kleinere ronde vormpjes kun je er wellicht beter 4 nemen.
Eieren kunnen onderling erg in formaat verschillen. Ik hou meestal 2 eieren aan als ze groot zijn en 3 voor kleine eitjes.
Dieet en ‘vrij van’
Aardappels behoren tot de nachtschade familie en passen niet in een paleo dieet.
Aardappels bevatten ook veel zetmeel. Bij gekookte aardappels wordt dit bijna volledig omgezet in suikers. Maar laat je de aardappel afkoelen en een nachtje staan in de koelkast dan wordt veel van het zetmeel resistent. Dat betekent minder snelle suikers en het is gezond voor je darmen (prebiotica). Desondanks passen aardappels niet in een koolhydraatbeperkt dieet.
Ei muffins met aardappel
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- 2 grote of 3 kleine muffinvormpjes
- kom, garde, mesje
Ingrediënten
- 100 gr aardappel gekookt
- 2 ei
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl gedroogde tijm
- ¼ tl uienpoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- of 1 teentje knoflook
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Optioneel
- ½ rode peper (Chili of Spaanse)
Bereiding
- Snij de gekookte aardappels in blokjes.
- Kluts het ei los, voeg alle kruiden toe. Eventueel ook een in ringetjes gesneden pepertje en een geperst teentje knoflook.
- Meng de aardappel met het ei mengsel. Zet in de over voor 20 (klein) tot 25 minuten (grote vorm). Het is klaar als het ei gestold is, er hoeft immers niets anders meer gaar te worden. Laat even afkoelen.
- Als je niet met siliconenvormpjes werkt even de muffinvormpjes invetten. Giet het mengsel in de muffinvormpjes en zet 20 minuten in de oven. De muffin tortilla's zijn gaar als het ei gestold is.
- Uit het muffinvormpje halen tijdens het afkoelen, anders blijft de onderkant vochtig.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).