‘Easy’ misosoep met asperges
Deze misosoep maak je op een eenvoudige manier op basis van aspergebouillon. Als je de bouillon hebt staan ben je daarna nog maar een minuutje of twee bezig. De kombu (het zeewier) moet van tevoren wel even 20 minuten weken.
Dit is uiteraard geen authentieke manier om misosoep te maken. De ‘echte’ misosoep maak je van dashi bouillon. Deze bouillon trek je van kombu en bonito vlokken (gedroogde gefermenteerde vis). De gedroogde vis gebruik ik hier niet zodat de smaken zacht en subtiel blijven. Zo is de soep ook vegan. Optioneel kun je zelf wel garnaaltjes of gerookte zalm toevoegen.
Aspergebouillon
Voor de bouillon kun je kookvocht gebruiken van gekookte asperges. Bijvoorbeeld van de dag ervoor. Bewaar het kookvocht met de schillen en de kontjes dan in de koelkast. Hou na het koken een asperge achter de hand, die je ook in het kookvocht bewaard. Deze snij je tijdens het bereiden vervolgens in stukjes en meng je door de bouillon.
Kombu
Ik gebruik gedroogde kombu vlokken. Deze zijn niet zomaar in de supermarkt te koop maar wel online, bijvoorbeeld bij Pit&Pit of bij Wereld van Zeewier. Eventueel kun je ook een velletje nori gebruiken, maar dat zou niet mijn voorkeur hebben.
De kombu laat je voor gebruik minimaal 20 minuten weken. Daarna kook je het heel even mee in de bouillon. Als je geen kombu in huis hebt kun je ook een velletje nori gebruiken. Dat hoeft niet geweekt te worden.
Jodium en andere mineralen
Zeewier is gezond! En binnen een glutenvrij, paleo of koolhydraatarm dieet is het extra goed om af en toe zeewier te eten. Het bevat stoffen die je anders misschien te weinig binnen krijgt.
Zeewier bevat veel jodium. Als je geen kant en klaar brood meer eet en je gebruikt Keltisch zeezout of roze Himalayazout, dan kun je een tekort krijgen aan jodium. Aan keukenzout, dat veel gebruikt wordt in kant en klaar producten, wordt dat namelijk toegevoegd. Zeewier, en dus kombu, bevat bevat van zichzelf veel jodium. En daarnaast bevat het ook veel andere vitamines en mineralen.
Schildklierpatiënten of zwangere vrouwen moeten wel voorzichtig zijn met jodium. Overleg met je arts of therapeut hoeveel en hoe vaak je zeewier kunt eten. Kombu bevat in verhouding met ander zeewier nog meer jodium: wel tot 225 miligram per 100 gram. Ook gezonde mensen kunnen dit niet onbeperkt eten. Geadviseerd wordt zo’n twee tot drie keer per week maximaal 5 gram. Een paar blaadjes kombu is ongeveer 1 gram.
Wat is miso?
De asperge bouillon maak je aan met een lepel miso. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.
Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Vegan. Niet paleo door de soja (peulvrucht). Lowcarb: door de miso is dit gerechtje niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Overigens bevat de soep maar 1 eetlepel per persoon, dus de kans is groot dat het prima in je dagwaarden past.

‘Easy’ misosoep met asperges
Equipment
- zeef
- (kleine) garde
Ingrediënten
- 1 asperge gekookt
- 250 ml asperges, kookvocht van
- 1 el zeewier, kombu gedroogde vlokken
- of 1 vel zeewier,nori
- 1 el miso, witte
Instructies
- Bewaar na het koken van asperges het kookvocht, inclusief de schillen en kontjes. Hou 1 gekookte asperges apart. De benodigde tijd (1 dag) gaat uit van een maaltijd van de vorige dag, maar zo lang hoef je uiteraard niet te wachten.
- Week de kombu in ongeveer 2 eetlepels heet water (liefst net van de kook af). Als je een nori vel gebruikt hoef je niet te weken. Scheur of knip het wel even in kleine stukjes.
- Zeef de schillen en kontjes uit de bouillon. Voeg de geweekte kombu toe. Breng licht aan de kook.
- Snij de bewaarde asperge in stukjes. En laat kort warm worden in de soep.
- Zet het vuur uit en mix de miso door de soep.


Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!