‘Easy’ misosoep met witte asperges en kombu zeewier (lowcarb en vegan)
Deze heerlijke misosoep is een perfecte fusion tussen Hollandse asperges en Japanse verfijning. Toch maak je deze soep op een snelle en eenvoudige manier: op basis van aspergebouillon. Die bouillon krijg je door simpelweg asperges te koken. Dat kan ook het kookvocht zijn van de vorige dag. Als je de bouillon eenmaal hebt staan ben je daarna nog maar een minuutje of twee bezig. De kombu (het zeewier) moet van tevoren wel even 20 minuten weken.
Hou je van soep met een lekkere umami smaak? Kijk dan ook eens bij mijn:
- auberginesoep met miso en gepofte knoflook
- champignonsoep met miso, zeewier, tempeh en noodles
- ramen met kip, gemarineerd ei en zeewier
Easy miso soep
Dit is uiteraard géén authentieke manier om misosoep te maken. De ‘echte’ misosoep maak je van dashi bouillon. Deze bouillon trek je van kombu en bonito vlokken (gedroogde gefermenteerde vis). De gedroogde vis gebruik ik hier niet zodat de smaken zacht en subtiel blijven. Zo is de soep ook vegan. Optioneel kun je zelf wel garnaaltjes of gerookte zalm toevoegen.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.
Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.
Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Aspergebouillon
Voor de bouillon in dit recept kun je kookvocht gebruiken van gekookte asperges. Bewaar het kookvocht met de schillen en de kontjes dan in de koelkast. Hou na het koken een asperge achter de hand, die je ook in het kookvocht bewaard. Deze snij je tijdens het bereiden vervolgens in stukjes en meng je door de bouillon. De schillen en kontjes zeef je er voor gebruik uiteraard eerst weer even uit.
Kombu
Ik gebruik gedroogde kombu vlokken. Deze zijn niet zomaar in de supermarkt te koop maar wel online, bijvoorbeeld bij Pit&Pit of bij Wereld van Zeewier. Eventueel kun je ook een velletje nori gebruiken, maar dat zou niet mijn voorkeur hebben.
De kombu laat je voor gebruik minimaal 20 minuten weken. Daarna kook je het heel even mee in de bouillon. Als je geen kombu in huis hebt maar een een velletje nori gebruikt, dan hoef je dat niet te weken.
Jodium en andere mineralen
Zeewier is gezond! En binnen een glutenvrij of koolhydraatarm dieet is het extra goed om af en toe zeewier te eten. Het bevat stoffen die je anders misschien te weinig binnen krijgt. Zoals elektrolyten.
Zeewier bevat ook veel jodium. Als je geen kant en klaar brood meer eet en je gebruikt Keltisch zeezout of roze Himalayazout, dan kun je een tekort krijgen aan jodium. Aan keukenzout, dat veel gebruikt wordt in kant en klaar producten, wordt dat namelijk toegevoegd. Zeewier, en dus kombu, bevat bevat van zichzelf veel jodium. En daarnaast bevat het ook veel andere vitamines en mineralen.
Schildklierpatiënten of zwangere vrouwen moeten wel voorzichtig zijn met jodium. Overleg met je arts of therapeut hoeveel en hoe vaak je zeewier kunt eten. Kombu bevat in verhouding met ander zeewier nog meer jodium: wel tot 225 miligram per 100 gram. Ook gezonde mensen kunnen dit niet onbeperkt eten. Geadviseerd wordt zo’n twee tot drie keer per week maximaal 5 gram. Een paar blaadjes kombu is ongeveer 1 gram.
Lees meer over zeewier in mijn zeewier special.
Wat is miso?
De asperge bouillon maak je aan met een lepel miso. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.
Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, lowcarb en vegan. Niet paleo door de soja (peulvrucht).
Lowcarb: door de miso is dit gerechtje niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Overigens bevat de soep maar 1 eetlepel per persoon, dus de kans is groot dat het prima in je dagwaarden past.
‘Easy’ misosoep met witte asperges en kombu zeewier (lowcarb en vegan)
Benodigdheden
- zeef
- (kleine) garde
Ingrediënten
- 1 asperge gekookt
- 250 ml kookvocht van asperges
- 1 el kombu (zeewier) gedroogde vlokken
- of 1 vel nori (zeewier)
- 1 el (glutenvrije) witte miso
Bereiding
- Bewaar na het koken van asperges het kookvocht, inclusief de schillen en kontjes. Hou 1 gekookte asperges apart.
- Week de kombu in ongeveer 2 eetlepels heet water (liefst net van de kook af). Als je een nori vel gebruikt hoef je niet te weken. Scheur of knip het wel even in kleine stukjes.
- Zeef de schillen en kontjes uit de bouillon. Voeg de geweekte kombu toe. Breng licht aan de kook.
- Snij de bewaarde asperge in stukjes. En laat kort warm worden in de soep.
- Zet het vuur uit en mix de miso door de soep.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!