‘Easy’ aïoli

Ik ben ontzettend blij dat ik deze makkelijke en snelle manier van aïoli maken gevonden heb! Ik ben verzot op knoflook. De koningin van alle knoflookgerechten is wat mij betreft aïoli, oftewel knoflook met olijfolie. En dan wel de echte. Niet aangemaakt met ei maar pure knoflook in olie.

Het maken van aïoli was mij nooit goed gelukt. Het is een intensief proces waarbij je de knoflook fijn stampt en dan de olie er stevig doorheen klopt. Tegen de tijd dat het dan dik zou moeten worden heb ik een lamme arm. Met altijd een olieachtige substantie tot gevolg. Die wel lekker was, perfect om te bakken of een salade op te maken. Maar het was geen lekkere dikke dip. Geen aïoli dus.

Een tijdje terug heb ik een makkelijke manier geleerd om Hollandaise saus te maken. Gewoon met de staafmixer. En ook mayonaise kan je op die manier maken. En eigenlijk is het emulerende effect van de knoflook hetzelfde als dat van een eidooier… Zou het dan ook zo kunnen? Ja. Volmondig ja!

De verhoudingen zijn makkelijk te onthouden: 1 bol knoflook, 1 citroen, 1 eetlepel water op 100 ml olijfolie.

Op mijn Instagram account staat een filmpje. Daar kun je zien hoe makkelijk en hoe snel je zelf aïoli kunt maken.

‘Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

‘Easy’ aïoli

Marjolein
Een snelle en makkelijke manier om zelf de koningin van de knoflookdips te maken: aïoli. Binnen 2 minuutjes klaar. Met de staafmixer. Zonder ei. Gewoon pure knoflook, olijfolie, wat citroensap, zeezout en een klein beetje water.
5 van 1 stem
Bereiding 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Spaans
Porties 1 portie
Calorieën 897 kcal

Benodigdheden

  • staafmixer +beker

Ingrediënten
  

  • 1 bol knoflook 30 gr
  • 1 citroen, sap van 30 ml sap/vloeistof
  • of 3 el witte azijn of appelciderazijn 30 ml sap/vloeistof
  • 1 el water
  • 100 ml milde olijfolie
  • 1 snufje zout

Optioneel

  • scheut extra vierge olijfolie

Bereiding
 

  • Ontvel de knoflook en snij in iets kleine stukken. Dat maak he wat makkelijker voor de staafmixer.
  • Doe de knoflook, het zout, het citroensap, het water en een scheutje olie in de beker van de staafmixer.
  • Duw de staafmixer straks op de bodem. Haal niet van de bodem af. Zet aan. De knoflook gaat emuleren (dat wil zeggen: het wordt wit en dik).
  • Giet steeds een beetje olijfolie erbij. Haal nog steeds de staafmixer niet van de bodem.
  • Als alle olie in de beker zit kun je langzaam de staafmixer wat omhoog halen. Zo trek je de resterende olie naar de knoflook toe. Niet te snel. Er mag niet te veel olie in 1x bij de knoflook komen.
  • Je hebt nu een dikke luchtige saus. Bestrijk je kipkluifjes of ribbetje daarmee en je BBQ feestje is een succes 😉

Notities

Je kunt de aïoli naar smaak verdunnen met extra vierge olijfolie. En als het te sterk is ook met wat mayonaise. Zo wordt hij zelfs in Spanje wel eens geserveerd.
Filmpje waarin je kunt zien hoe makkelijk en snel de aïoli te maken is: https://www.instagram.com/reel/CrN1Y3dI5kT/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 

Voedingswaarde

Calorieën: 897kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept