Dandan noodles – suikervrij en koolhydraatarm
Dandan noodles zijn waanzinnig lekkere Chinese ‘noedels’. Streetfood dat bestaat uit noodles met een zoete sticky saus, daarbovenop varkensgehakt met bosui en vervolgens een topping van chili olie en soms geroosterde noten. Zo bouw je een kommetje op waar de smaken echt uit knallen. Het authentieke recept voor dandan noodles is absoluut niet koolhydraatarm. Ik heb daarom wat kleine aanpassingen verzonnen zodat je toch kunt genieten van dandan noodles als je koolhydraatarm eet.
Kijk hier voor tips over koolhydraatarm Aziatisch koken en meer koolhydraatarme Aziatische recepten.
Eet je niet koolhydraatarm maar glutenvrij, sojavrij of paleo? Kijk dan hier voor glutenvrije en paleo dandan noodles. De combinatie sticky noodles en Szechuan peper vind je ook terug in deze noodles met garnalen, shiitake en paksoi.
Welke olie?
Ik gebruik zelf in dit recept milde olijfolie. Maar high oleic zonnebloemolie of avocado olie zijn ook geschikt. Er is veel discussie over welke olie je het best kunt gebruiken om te verhitten. In het basisrecept voor chili olie ga ik daar verder op in.
Koolhydraatarm
In de Chinese, met name Kantonese, keuken wordt vaak met maïzena en met suiker gekookt. Dat is lastig te vertalen naar koolhydraatarme ingrediënten. Maar dandan noodles bevatten gelukkig meer Szechuan smaken. Waardoor het net iets makkelijker om te bouwen is naar een koolhydraatarme versie.
De belangrijkste ingrediënten die je in koolhydraatarme dandan noodles moet vervangen:
- de suiker
- de hoisin (in feite ook suiker)
- de noodles
Zoetstof in plaats van suiker
In zoete chili olie gaat normaal gesproken witte suiker. Zelf vervang ik dat soms met kokosbloesemsuiker. Maar in een koolhydraatarm dieet laat je de suiker helemaal weg. Je kunt er uiteraard altijd voor kiezen de olie niet zoet te maken en de suiker niet te vervangen. Een belangrijke doelstelling van koolhydraatarm eten is immers om je suikerbehoefte af te bouwen.
Erythritol en stevia
Wil je wel een zoetje? Dan vervang je de suiker door zoetstof. Meestal gebruik ik in koolhydraatarme recepten erythritol. Dat is, naast pure (groene) stevia, de enige zoetstof die aangeraden wordt door natuurvoedingsdeskundigen. Het laat de bloedsuikerspiegel niet stijgen en geeft geen darmproblemen.
Maar in een saus die je (deels) koud gaat eten heeft erythritol de neiging weer korrelig te worden als het afkoelt. Soms wordt erythritol gemengd met witte stevia. Dat wordt iets minder korrelig maar het mondgevoel kan ook dan toch nog wat zanderig zijn. Daarom geef ik voor chili olie liever vloeibare siroop of allulose als optie. Chili olie maak je namelijk meestal niet voor eenmalig gebruik maar wat je over hebt zet je weg in de koelkast (lekker over een gekookt of gebakken ei!).
Allulose
Allulose is een zoetstof die zich, in tegenstelling tot erythritol, ook scheikundig gezien gedraagt als suiker. En er dus niet alleen uitziet als suiker of zo smaakt maar ook viscositeit geeft. In Amerika wordt het vaak gebruikt om te karameliseren, wat niet kan met erythritol. Allulose wordt ook niet korrelig als het afkoelt, maar blijft mooi opgelost in vloeistoffen.
Helaas is allulose nog niet goedgekeurd door de EU en het mag officieel dus niet verkocht worden in Nederland. Je kunt het wel bij iHerb of Amazon bestellen. Ik ga vaak af op de adviezen van Juglen Zwaan (aHealthylife) en Rineke Dijkinga. Zij hebben helaas nog geen adviezen over allulose. Over mogelijke gezondheidsnadelen is verder nog weinig bekend.
Vloeibare zoetstof
Vloeibare zoetstoffen als siroop zijn erg lekker, maar ze zijn helaas wel meer bewerkt dan pure erythritol. Ik gebruik ze dus met mate. Vooral als ik de structuur van karamel nodig heb gebruik ik een karamelachtige siroop. De siropen van Steviala zijn het laagst in koolhydraten. Hou er wel rekening mee dat sommige van deze siropen moutextract bevatten en dus niet glutenvrij zijn. Een glutenvrije siroop van Steviala is Sweet Bee (honingsmaak). Sukrin heeft meer glutenvrije siropen, maar deze zijn vaak wat hoger in koolhydraten.
Zoetstof in plaats van hoisin
Het gehakt wordt na het rul bakken gesudderd in hoisin. Hoisin is een zoete, smaakvolle donkere saus die eigenlijk onmisbaar is in de Chinese keuken. Het bevat diepe smaken zoals melasse, kaneel en steranijs.
Maar als je wat kritischer kijkt is hoisin gewoon ingekookte donkere sojasaus met suiker. De smaak van hoisin is bijna karamelachtig en daarom vervang ik het ook door een karamelachtige vloeibare siroop met zoetstof.
Chinese kruidenmix
De bredere, typische Chinese tonen voeg je vervolgens toe met een kruidenmix: 5 spice. Deze kruidenmix is typisch Chinees, maar gelukkig gewoon te koop in de supermarkt. Zelf bestel ik mijn 5 spice bij Pit&Pit.
Szechuan peper
Een andere belangrijke smaakmaker in dit gerecht is Szechuan peper. Dat lijkt wat uiterlijk betreft een klein beetje op zwarte peper. Het pittige lijkt in eerste instantie ook op zwarte peper, maar tegelijk proeft het wat anijsachtig en je na een tijdje gaat je hele mond ervan tintelen. Als je er veel van eet lijkt het wel vuurwerk in je mond!.
Tip: test er eerst even eentje uit je tong. Neem hele korrels die je vlak voor gebruik vers maalt. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor, maar een vijzel werkt ook prima.
Konjac of kelp noodles
De meest koolhydraatarme noodles zijn konjac of kelp noodles. Konjac (of shirataki) noodles zijn Japanse noodles die gemaakt worden van de wortels van de konjac plant. Het zijn onverteerbare vezels die een goede voedingsbodem vormen voor je darmflora. Kelp noodles worden gemaakt van een vergelijkbare stof uit de celwand van zeewier. Lees hier meer over konjac en kelp.
Waar koop je konjac of kelp noodles?
Je kan dit gerecht maken met kelp noodles of dikke of dunne shiratiki. Op de foto staan dunne shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Online onder de naam konjac bij Puur Mieke. En onder zero noodles bij Lowcarbcenter. Ook de Action heeft varianten.
Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza of Wereld van Zeewier.
Koolhydraatbeperkte noodles
Een goede optie als je koolhydraatbeperkt eet zijn noodles (pasta) van Just Taste, te koop bij Lowcarbcenter .
Tahin en sesamzaad
Een belangrijk onderdeel van de zoete, sticky saus is tahin. Dat is tot pasta gemalen sesamzaad. De volkoren tahin van Pit&Pit vind ik zelf de lekkerste. Smeuïg en vol van smaak. De meest koolhydraatarme is van nut&me, te koop bij Lowcarbcenter.
Sesam gebruik ik ook in de chili olie. Het bevat helaas net wat meer koolhydraten (6 gr khd per 100 gram) en is officieel dus koolhydraatbeperkt. Van sesamzaad heb je maar heel weinig van nodig om toch de typische smaak te krijgen, maar je kunt het eventueel ook weglaten.
Sojasaus
Sojasaus is gelukkig al helemaal koolhydraatarm van zichzelf. De glutenvrije Kikkoman (met blauwe dop) bevat nog het minste koolhydraten.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm.
Dandan noodles – suikervrij en koolhydraatarm
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- kom groot en hittebestendig
- knoflookpers
- vijzel
- zeef of vergiet
- potje voor overblijvende olie
Ingrediënten
Chili olie (in de saus en als topping)
- 250 ml milde olijfolie of avocado- of high oleic zonnebloemolie
- ½ bol knoflook
- 3 el Szechuan peper
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 3 el chilivlokken
- 2 el sesamzaad optioneel = khb
- 2 el vloeibare karamel zoetstof of allulose
Saus en noodles
- 2 porties konjac, shirataki of kelp noodles
- 4 el tahin
- 4 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 el water
- 4 el chili olie
Vlees
- 250 gr varkensgehakt
- ¼ tl Szechuan peper gemalen
- ¼ tl 5 spice kruiden
- 2 stengels bosui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el vloeibare karamel zoetstof Caramel Crush is erg lekker (maar let op: deze is niet glutenvrij)
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
Topping
- 2 tot 6 el chili olie
- 1 handje macademianoten of witte amandelen (optioneel en niet op de foto)
Bereiding
Chili olie
- Rooster de Szechuan pepertjes in het steelpannetje.
- Voeg de olie toe, samen met de kaneel en de steranijs en verhit. Niet loeiheet. Net genoeg om een (proef) stukje knoflook lucht te laten bruisen. Hard bruisen betekent te heet.
- Pers ondertussen de knoflook. Doe dit samen met de chili vlokken, het sesamzaad, het zout in een ruime kom.
- Voeg daar de hele olie aan toe. Kijk uit, het gaat flink bruisen en het hete olie brandt op je huid. Gebruik dus een ruime, hittebestendige kom of een pannetje.
- Voeg de zoetstof toe.
- Giet als het klaar is over in een potje.
- De olie gaat in de saus en gebruikt je als topping. Dit recept gaat uit van meer chili olie dan je nodig hebt. De rest kun je lang bewaren in de koelkast.
Topping
- Als je ze gebruikt: vijzel of hak de noten en rooster in de bakpan (zonder olie). Haal uit de pan en laat afkoelen.
Saus en noodles
- Spoel de noodles af onder koude kraan. Laat even uitlekken.
- Meng alle ingrediënten voor de saus. Dat kan in het steelpannetje waar je de olie in hebt gemaakt.
- Voeg de noodles toe aan de saus en laat de smaken op zacht vuur in elkaar trekken.
Vlees
- Pers de knoflook. Snij de bosui in stukjes. Maal de Szechuan peper korreltjes (dat kan het beste in een koffiemolentje, anders in een vijzel)
- Braad het gehakt aan met een beetje olie.
- Voeg de gemalen Szechuan en de 5 spice toe.
- Voeg de knoflook en het witte en lichtgroene deel van de bosui toe.
- Voeg de Caramel Crush en de sojasaus toe.
- Voeg het groene deel van de bosui toe.
Opmaken borden
- Doe de noodles met saus in een kommetje.
- Schep het gehakt erover.
- Schep extra olie erover als topping. Sprenkel daar de noten weer over en evt wat ringetjes donkergroen van de bosui.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!